måndag 30 juni 2008

Förbundskongressen och världen utanför

Klockan tolv på dagen igår avslutades Ung Pirats andra förbundskongress. Precis som förra året hölls tillställningen i Uppsala. Unga pirater från våra lokalavdelningar runt om i landet har under helgen lagt ned otaliga timmar för att gemensamt besluta om vad förbundets verksamhet under det kommande året ska fokusera på, och hur vi ska genomföra projektet Hållbarhet och deltagande med fokus Europa som vi beviljats projektstöd för från ungdomsstyrelsen.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla i förbundsstyrelsen som hjälpt till att rodda kongressen, till våra funktionärer som gjorde en strålande insats under kongressen, och inte minst till våra ombud som efter att ha stött och blött vår verksamhetsplan i åsiktstorgen till slut antog ett dokument som höjt sig ett par rejäla snäpp från det förslag som vi i styrelsen lade fram till mötet.

De senaste dagarna har varit intensiva. Men otroligt givande och fantastiskt roliga. När jag ser det engagemang som finns hos de aktiva i piratrörelsen och hur alla brinner för våra frågor så blir allt slit och släp som jag, och andra med mig, har lagt ner för att bygga upp Ung Pirat genast värt det med råge och kommer ge oss i förbundsstyrelsen en stabil bas att bygga förbundets verksamhet kring.

Men omvärlden stannar inte upp enbart för att Ung Pirat håller kongress. FRA-debatten rullar vidare. Nu är det FRA som skickat fram sina förespråkare för att försvara lagen. De måste ha missat att lyssna på Reinfeldts vädjan att låta bli att prata om den stora elefanten mitt i rummet.

Henrik Alexandersson gräver vidare i vad Marianne Mikko egentligen menar med sin idé om att reglera bloggar. Med tanke på hur mycket uppmärksamhet det här pinsamt dumma förslaget har fått så kan jag inte tänka mig att de kan igenom EU-parlamentet. Men å andra sidan så har EU en ovana att överaska med otrevligheter långt värre än vad jag kan föreställa mig.

Vill även omnämna den tredje internationella piratkonferensen som hölls samtidigt som Ung Pirats kongres, fast på annat håll i Uppsala. Den gemensamma plattformen inför EU-valet som konferensen antog såg väldigt lovande ut. Och en statsvetare som intervjuats av TT bedömmer våra chanser i EU-valet som goda.

Och en av piratbuktens företrädare tar nu och öppet visar sitt stöd för det vi i Piratpartiet försöker åstakomma genom att bli Guldpirat och uppmana andra att bli det. Förtroendet värmer. Och det tål att sägas att var donation spelar roll. Stor roll. För till skillnad från riksdagspartierna som lever gott på sitt partistöd så är Piratpartiets ekonomi helt beroende av de donationer som vi får in.

Slutligen hoppas jag se så många som möjligt på Piratpartiets och Svart måndags bananrepublikfest i Stockholm på torsdag.

fredag 27 juni 2008

Bloggar och EU

Samtidigt som spinnmaskinen har satt igång för att dämpa kritiken mot den estländska EU-parlamentarikern Marianne Mikkos (s) världsfrånvända förslag att bloggar ska registreras och regleras värmer det att se hur ledarskribenter runt om i landet uttrycker sitt stöd för en livskraftig, oreglerad och vildvuxen bloggdjungel. Nedan följer ett par citat som förtjänar att lyftas fram:

"Att registrera alla bloggare för att komma åt några få kriminella är dock lika dumt som att låta FRA massavlyssna svenskarna." - Ulrika Hotopp, Sydsvenska Dagbladet

"Bloggarna är en oumbärlig del av det demokratiska samtalet." - Niklavs Lapukin, Uppsala Nya Tidning

"Men bloggen är också en yttrandefrihetsfaktor av format. Och precis som i den traditionella medievärlden är anonymitet i vissa fall en viktig demokratifråga." - Sven-Åke Olofsson, Helsingborgs Dagblad

"Sanningen är väl den att det är makten som känner sig hotad. Måhända är EU-parlamentarikerna vana att kunna tvinga fram replikrätt genom sin maktställning. Men med bloggsfärens intåg i samhället har makten över opinionsbildningen hamnat i miljoner vanliga medborgares händer. Det är en demokratisering utan dess like." - Stefan Olsson, Smålandsposten

"Precis som vi aldrig skulle acceptera registrering av tidningar utifrån ”åsikt och agenda”, måste samma principer för yttrandefrihet gälla medier som bygger på ny teknik." - Paulina Neuding, Svenska Dagbladet

"MAN BEHÖVER INTE älska alla bloggar för att försvara själva systemet, att människor kan lägga ut sina tankar och ha kontakt med andra. Men det förefaller som om en del makthavare blir frustrerade när det inte finns övervakning av nästan alla medborgerliga aktiviteter." - Peter Swedenmark, Västerbottens Folkblad


Carl B Hamilton har en poäng

För de som följt det som den gode herr Hamilton hasplar ur sig om FRA kanske min rubrik verkar något felaktig (tack Christian för länkarna). Men om man orkar läsa igenom hans utlägg om behovet av att avlyssna svenskar i hopp om att Afghanska talibaner ska använda svenska hemsidor för att diskutera sin truppförflyttelser så kommer det en viktig poäng på slutet som han faktiskt har helt rätt i. Han skriver nämligen:


[...]att (s) efter 2010 sannolikt köper och låter ligga det förslag som nu tagits i riksdagen, och att därmed en röst på (s) år 2010 inte blir en röst på något annat än ungefär det FRA-förslag som röstats igenom.


Det är en viktig detalj som det röda lägret gärna skyler över. FRA-lagen arbetades fram under det socialdemokratiska styret. Och de lär vara minst lika intresserade av att ställa sig in hos de som har makten i Washington som den borgliga regeringen visat sig vara. Jag skulle vilja veta om miljöpartiet verkligen är beredda att fälla ett regeringssamarbete med S efter nästa val över FRA-frågan eller om de kommer nöja sig med att endast protestera högljutt när S gör upp med borgarna om övervakningen. Hur pass genuint är deras motstånd? Att miljöpartiet vill förhindra den här typen av lagar vet vi, men vilket är viktigast för dem? Att ta ställning mot bodströmsamhället och vägra samregera med Socialdemokraterna om de inte går med på att skrota FRA eller att få sina första ministerposter i partiets historia?

Jag skulle inte bli särskilt förvånad om Miljöpartiet kommer låta sig köpas att i det tysta acceptera att sossarna gör upp med högern om FRA efter nästa val. Det är därför jag sätter mitt hopp till Piratpartiet. Vi har inget intresse av regeringsposter. Vårt intresse är av ett informationssamhälle där teknik och information används för att ge medborgarna större kontroll över staten och inte tvärtom. Det kan aldrig, och får aldrig kompromissas bort!

torsdag 26 juni 2008

Bloggar och nyhetsvärdet av tidningar

Någon dag efter att det dykt upp i bloggosfären så kommer även gammelmedia med nyheten att EU vill registra bloggare. På Sveriges radios hemsida kan man lyssna på den estländska europaparlamentarikern Marianne Mekko som ligger bakom galenskaperna. Gör inte det! Jag tror att jag blev dummare av att höra på hennes nonsens. I samma radioinslag finns däremot bra repliker från emma som är värt att lyssna på där hon, med betydligt mer tålamod än jag skulle ha haft, bemöter parlamenariker Mekkos svammel.

Vill man göra något kreativt mot det här eländet ger Henrik lexandersson tips om hur man kan stötta det motstånd mot förslaget som finns i EU-parlamentet. Henrik Alexandersson ska även ha cred för att ha varit först med nyheten. Därifrån spred den sig till andra bloggar och två dagar senare dyker den upp i gammelmedia.

Imorgon kommer Ung Pirats förbundskongress dra igång här i Uppsala. Unga Pirater från rikets alla hörn kommer att samlas för att diskutera förbundets inriktning och verksamhet det kommande året. Stor del av kongressen lär handla om hur vi praktiskt ska genomföra projektet Ung Pirat: hållbarhet och deltagande med fokus Europa som vi nyligen fått beviljat medel till från Ungdomsstyrelsen. Trots alla fördelar med att kommunicera online så är jag övertygad om att det fortfarande är i den här typen av fysiska möten som de bästa tankarna växer fram. Så när kongressen är över kommer vi ha en lysande verksamhetsplan antagen. Vem vet, om ett par dagar kanske det till och med dyker upp en notis om det hela i gammelmedia.

Före detta FRA-anställd bedyrar: vi gör minsann inget fuffens

Sällan har jag fått så rolig kvällsläsning som när en partikamrat bad mig titta på en artikel i Sundsvalls tidning. Det bästa i hela artikeln är citatet på slutet:

Efter att arbetat inom FRA i 43 år vet jag att vad som kommer att tas till vara av det insamlade materialet – nu som tidigare – enbart är av den art som kan vara av landets intresse och främja framförhållning och säkerhet visavi vår omvärld.


Inte för att nedvärdera den käre herr Strand, men att ha jobbat på FRA i 43 år kvalificerar honom knappast som en oberoende garant för att FRA beter sig som de bör. Och han missar dessutom helt att det kvittar om FRA tar och sparar materialet de granskar, det är att allt material först måste granskas för att FRA ska kunna avgöra om det är värt att spara som är den stora integritetskränkningen.

tisdag 24 juni 2008

Samtidigt i Uppsala blir snart en svartblogg?

Det verkar som om EU kan tänkas vilja införa registrering av alla bloggare. Allt i det goda syftet att se till att ingen kränks på nätet. Hur de ska kontrollera att alla verkligen registrerar sina bloggar är bortom min fantasi. Hur de ska kunna dra en gräns mellan blogg, onlinedagbok, bilddagbok med kommentarer, vanliga hemsidor där folk skriver vad de tycker eller för den delen någon annan webbsida är bortom mitt förstånd. "Nej mr EU, det här är ingen blogg, det här är en statisk hemsida som jag uppdaterar med nyheter dagligen"

Det tragiska är att det blir så tydligt att den gamla generationen inte förstår nätets natur. Det finns helt enkelt inget sätt att genomdriva en sådan här reglering utan att döda nätets idé. Majoriteten av alla bloggare kommer bli svartbloggar, antingen för att de inte vill registreras, eller för att de inte ids. Själv tillhör jag det första lägret. Jag är inte det minsta intresserad av att få min blogg registrerad och kontrollerad.

Går det här heltokiga förslaget kommer den här bloggen förvandlas till en svartblogg. Ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan de kommer fram till att det behövs starka tag mot de oregerliga svartbloggarna efter att väl registreringen införts.

söndag 22 juni 2008

Gammelmedia och FRA, nyhetens behag är snart över

Det ska bli intressant att se hur länge FRA-lagen lyckas leva kvar som en nyhet i gammelmedia. Jag skulle tippa att i bästa fall kan den ständigt återkommande nyhetstorkan i juli leda till att en och annan journalist petar lite i övervakningsfrågan för att fylla ut sidan 18 i någon undanskymds landsortstidning. Utöver det är nog nyheten över nu. Gammelmedia blickar framåt, saker som har skett är inte intressanta att rapportera om, åtminstone inte om man får tro nyhetschefen på tv4uppland som jag samtalade med som hastigast när jag var där för att prata om lanseringen av Utbildning Straffbart? i jobbet för någon vecka sedan.

Själv har mitt användande av gammelmedia som förmedlare av nyheter ständigt minskat. En strid ström blogginlägg dimper dagligen ner i min RSS-läsare och blir med lite tur lästa. I mina mailboxar trillar var vecka olika nyhetsbrev ned. Så när ett nyhetsbrev från NITA hänvisade till ett av många blogginlägg som jag försummat att läsa på sistone kunde jag inte annat än avsätta lite tid och se vad Rasmus skrivit för klokt den här gången.

Det visade sig vara en en recension av boken Allt mitt är ditt; Fildelning, upphovsrätt och försörjning som skrivits av Johan Söderberg. En bok som jag, efter att ha läst Rasmus recension, ska gå och köpa imorgon. Kanske kommer det en recension av boken även här inom kort.

fredag 13 juni 2008

projektansökan beviljad

I veckan som var beviljade Ungdomsstyrelsen den projektansökan som vi skickat in från Ung Pirat. Så från att ha varit ett förbund som inte haft en krona att röra sig med om vi inte lyckats få någon aktiv att stå för kostnaden eller låna oss medel går vi nu till att vara ett förbund med en kvarts miljon att spendera på projektet Ung Pirat: hållbarhet och deltagande med fokus Europa. Och en del av det projektet syftar till att säkerställa att vi under hösten kan skicka in en ansökan för att få utvecklingsbidrag från Ungdomsstyrelsen under 2009. Lyckas vi med att uppfylla alla de krav och kriterier som krävs för att beviljas utvecklingsbidrag innebär det att vi från och med nästa år har en stabil grundinkomst att luta oss mot och att vi därefter kan fokusera på det viktiga; att föra ut vår syn på upphovsrätt och patent, att högljutt argumentera för behovet av ett stärkt integritetsskydd för individen och att finna och fånga upp unga människor som delar våra värderingar och vill ha en plattform att föra fram sina åsikter på.