söndag 26 april 2009

Ändrat tonläge i gammelmedia?

Jag tror inte att jag är den ende som upplever att sättet som Piratpartiet skildras å i gammelmedia har förändrats sedan domen föll mot männen bakom The Pirate Bay. Oavsett om artiklarna är förlöjligande, nyfikna eller skönmålande så förhåller de sig till partiet på ett nytt sätt. Helt plötsligt så finns vi på den politiska kartan. Vi är inte längre en politisk kuriosa utan behandlas nu som en aktör bland andra.

Från akademiskt håll sägs att vi infört en ny politisk dimension, jämförbart med när miljöpartiet slog igenom. Det är visserligen en liknelse som vi själva använt sedan 2006, men det är givetvis mer trovärdigt när statsvetaren Ulf Bjereld för fram påståendet. En annan statsvetare som anser att vi kan komma att lyckas med vår ansats att ta oss till Europaparlamentet är Mikael Sundström, som är aktiv demokratiforskare vid Lunds universitet.

Det är onekligen en intressant period att vara pirat, och EU-kandidat.

onsdag 22 april 2009

Piratchock i kårval!

...eller i alla fall en ordentlig skräll.

Det är svårt att inte vara väldigt nöjd med ett valresultat från kårvalet som ger oss 19% av rösterna och med det 9 av 41 platser i kårens fullmäktigeförsamling det kommande året. Och vi är rustade att axla det ansvaret. Piratstudenterna hade den i särklass längsta kandidatlistan och jag har redan blivit kontaktad av en av våra nyvalda fullmäktigeledamoter som vill träffas och gå igenom uppdraget att sitta i fullmäktige så att han kan göra ett bra jobb där.

Nu är det dock styrelseförhandlingar som tilltar och som avgör inte bara vilka som ska styra kåren det kommande året utan även vilken inriktning kåren ska ha i sitt arbete.

Vill även passa på att tacka för alla gratulationer som trillat in till oss Piratstudenter efter att resultatet kom (tack förresten även till Paulina för inspirationen till den löpsedelsmässiga rubriken).

tisdag 21 april 2009

Kårvalet

Idag, kl 20.00 slutar kårvalet vid Uppsala studentkår. Det är det tredje kårvalet som jag har deltagit i sedan jag flyttade upp hit till Uppsala. Är du som läser Uppsalastudent och fortfarande inte har röstat är det alltså inte försent, du kan fortfarande rösta. Jag står som nummer 16 på vår lista och tar glatt emot alla personkryss jag kan få. Visserligen planerar jag att befinna mig nere i bryssel i höst, men skulle så mot förmodan inte ske så har jag inget emot att fortsätta att vara aktiv inom kåren.

Det första kårvalet jag deltog i gick över förväntan bra och slungade mig in i kårvärlden genom att Piratstudenterna hamnade i kårstyrelsen och jag blev heltidsarvoderad vice ordförande för kåren. Det är för övrigt ganska kul att jag därmed kommer kunna skriva i mina memoarer att jag var piratrörelsens första valda heltidspolitiker. Vilket jag givetvis kommer att göra. Kårvalet förra året gick inte riktigt lika bra. Vi förlorade ett mandat och hamnade i opposition i kårens fullmäktige.

Memoarer förresten. Kommer det verkligen fortfarande författas sådana om trettio år? Eller kommer vi då istället endast ge ut en antologi över de bästa blogginläggen som man skrivit under sin karriär, kryddade med ett tjusigt förord. Behövs det verkligen en redogörelse i efterhand när alltid dokumenteras i realtid?

Men tillbaks till årets kårval. Tyvärr har jag inte hunnit att delta i kampanjandet i den utsträckning jag hoppats på, men då vi har fått ett par nya aktiva i Piratstudenterna under våren kanske det kan bli ett bra resultat för oss i alla fall. I så fall gäller att hitta personer som vill representera oss i kårens styrelse, i universitetets akademiska senat och på en rad andra uppdrag som tillsätts av kårens konstituerande fullmäktige den 27:e april.

Så är du Uppsalabo, student vid Uppsala universitet och intresserad av att bidra till att driva studentinflytande ur från ett piratperspektiv får du gärna höra av dig.

måndag 20 april 2009

Kunskapssamhället kommer till köpenhamn

Läser i Sydsvenskan att Köpenhamn är på väg att införa ett fritt och öppet trådlöst nätverk i hela staden (tack Kalle Vedin för länken).

Jag tror det är en väg som vi bör försöka följa även i Sverige. visst finns det en risk att det snedställer den fria marknaden inom tjänsten trådlöst internet. Men om man ser tillgång till internet som grundläggande infrastruktur är det en uppoffring värd att göra. På samma sätt som få är upprörda över att det inte råder en fri marknad på kranvatten.

Jag tror att det kan vara av stort intresse för Piratpartiet att i de orter där det finns ambitioner att driva kommunpolitiska plattformar i valet 2010 se över om det inte kan vara intressant att följa i Köpenhamns fotspår.

Henrik alexandersson är dock lite mer skeptisk.

En övermäktig uppgift

De senaste dygnen har jag febrilt försökt hänga med i allt som skrivs om piratpartiet och Ung Pirat, vår medlemstillväxt och domen i The Pirate Bay-rättegången. Men uppgiften är mig övermäktig. Det skrivs så mycket av så många olika personer just nu att det inte går att överblicka.

Samtidigt översvämmas min mailkorg av mail som berättar om nya medlemmar som gått med i partiet. Tusentals personer som ska lära sig hitta i Piratpartiets organiska och svårnavigerade organisation, som ska finna sina roller i en organisation som kännetecknas av ombytlighet, heterogenitet och just do it-mentalitet och som framför allt ska känna sig välkomna i en organisation som aldrig tidigare brottats med att ta emot en såhär pass stor nytillströmning någonsin. Allt detta medan samtliga system, hemsida, mail och forum, går på knäna på grund av den enorma belastningen.

Det finns bara ett ord för denna smått övermäktiga uppgift: Lyxproblem

söndag 19 april 2009

Piratfika och valstuga

Dagens piratfika var ovanligt lyckat, vilket kanske inte förvånar någon. En hel del gamla aktiva som dök upp, och någon enstaka ny. Men den stora skillnaden var den enorma entusiasm och framtidstro som man kunde hitta hos alla närvarande. Med partiets största medlemstillströmning någonsin i ryggen känns det enormt avlägset att vi inte skulle knipa en eller flera platser i det stundande EU-valet. Nu gäller det att aktivera alla nya medlemmar i valrörelsen!

Som ett steg i den lokala valrörelsen beslöt vi idag att köpa in en begagnad friggebod för att vi ska kunna ha en rejäl valstuga i årets (och nästa års) valrörelse. Efter visst letande på blocket valdes lämplig stuga ut och folk började planera transport av förvärvet till Uppsala. Vår kommunansvarige lovade host upp pengarna tills vidare så får vi lösa kostnaden med insamling av donationer längre fram.

Piratstudenterna var även på plats och det pratades lite om gårdagens extra årsmöte för föreningen, och desto mer om det pågående kårvalet. På tisdag får vi se hur många mandat vår valkampanj gett oss.

Vi upptäckte även att vi blir tvungna att flytta vår fika från och med nästa söndag då Värmlands nation, där vi hittills huserat, ska stänga för renovering i maj. Så från och med nästa söndag hittar man oss på Kalmars söndagsfik istället.

Vi ses där!

En hälsning till alla nya pirater i Uppland

Har suttit och skrivit ihop ett välkomstmail för att hälsa alla nya medlemmar i Uppsala valkrets välkomna till partiet och försöka ge dem lite inblick i vilka kanaler det finns inom partiet i Uppsala.

Passar på att klippa in mailet även här:

Efter de senaste dagarnas medlemsökning har Piratpartiet nu över 24000 medlemmar och är därmed Sveriges fjärde största politiska parti. I Uppsala län har partiet idag över 1000 medlemmar.

Vårt Ungdomsförbund, Ung Pirat, har över 10 000 medlemmar och är därmed Sveriges största politiska ungdomsförbund! I Uppsala län har Ung Pirat över 500 medlemmar.

Jag skulle vilja börja med att hälsa alla nya medlemmar hjärtligt välkomna till partiet. Tillsammans kan vi visa riksdagspartierna att de tillhör det förflutna och att framtidens kunskapssamhälle byggs av pirater som insett att ett öppet samhälle där man fritt kan dela med sig av kultur och kunskap är rätt väg att gå!

Jag tänkte även passa på att göra er uppmärksamma på att partiet träffas regelbundet i Uppsala var söndag kl 13.00 på Värmlands nations söndagsfik (från och med maj kommer vi dock behöva hitta en ny plats att fika då Värmlands stänger för renovering). till söndagsfikorna är alla välkomna, och Värmlands nation är barnvänligt, så det är bara att ta med familjen om sådan finnes :-) Jag hoppas att få träffa många av er nya på fikorna framöver.

Sedan finns det en egen del på Piratpartiets forum för oss i Uppsala.

Vi har även en egen grupp på facebook



Jag skickar även med en sammanställning över medlemsantalet kommun för kommun:

Uppsala kommun: 714 medlemmar (Ung Pirat 354 medl.)
Enköpings kommun: 91 medlemmar (Ung Pirat 40 medl.)
Östhammar kommun: 54 medlemmar (Ung Pirat 32 medl.)
Håbo kommun: 51 medlemmar (Ung Pirat 19 medl.)
Tierps kommun: 40 medlemmar (Ung Pirat 19 medl.)
Knivsta kommun: 38 medlemmar (Ung Pirat 18 medl.)
Älvkarleby kommun: 34 medlemmar (Ung Pirat 25 medl.)
Heby kommun: 19 medlemmar (Ung Pirat 6 medl.)

När ni läser det här mailet är förmodligen många av de siffrorna redan inaktuella, men de ger i alla fall en bild av hur läget ser ut runtom i länet.

I dagsläget är det enbart Uppsala kommun som har en egen lokalavdelning inom Ung Pirat, men utifrån de här siffrorna så kan man konstatera att det finns tillräckligt med medlemmar i alla kommuner (möjligen med undantag för Heby) för att starta upp egna lokalavdelningar. Alla lokalavdelningar som startar upp under året kommer få stöd och profilmaterial från Ung Pirat så är du under 26 och vill vara med och starta upp en lokalavdelning kan du höra av dig till mig.

Så återigen: hjärtligt välkomna till Piratpartiet. Tillsammans bygger vi kunskapssamhället!

med vänliga hälsningar

Mattias Bjärnemalm
EU-kandidat Piratpartiet

lördag 18 april 2009

Demonstrationen i Stockholm

Jag tog bilen in till Stockholm idag tillsammans med två från Ung Pirat Uppsala för att visa mitt missnöje mot domen i The Pirate Bay-rättegången och för att träffa andra pirater från när och fjärran.

Vi var väl någonstans mellan femhundra och tusen människor psom slutit upp på Medborgarplatsen i Stockholm, vilket inte är fy skam med en dags varsel. Dessvärre hade solen lurat mig att tro att det skulle vara varmt, vilket resulterade i att jag stod och frös merparten av demonstrationen utom när solen valde att titta fram lite till och från.

Som tur var stod de som arrangerade demonstrationen i skuggan hela tiden vilket ledde till att talen hölls beundransvärt korta :-)

Ska förresten bli kul att se imorgon om det dyker upp några nya medlemmar på söndagsfikat på Värmlands kl 13.

Tankar i frack

När jag lämnade datorn tidigare under kvällen rådde febril aktivitet ibland de aktiva både inom Piratpartiet och Ung Pirat. Det absurda utslaget i Pirate Bay-rättegången hade satt mer spinn på vår medlemsräknare än något tidigare i partiets historia. Själv var min kväll uppbokad av en studentikos frackmiddag sedan länge, så jag hade egentligen nästan ingen tid alls över för att delta i det stressade arbetet med att förbereda pressmeddelande och planera demonstrationer. Även om jag faktiskt lyckades hjälpa till med lite av båda innan jag slängde på mig fracken och försvann in i dimman.

nu när jag tittar förbi datorn bara ett par timmar senare så står det klart att Piratpartiet har gått om sitt första regeringsparti i medlemsantal. Vi är nu större än folkpartiet. Och samtidigt har Ung Pirat blivit Sveriges största politiska ungdomsförbund!

Och så frågade folk för två år sedan om vi verkligen hade en roll att spela i svensk politik. Idag skriver vi historia. Och författarna är en domstol som böjer sig för amerikansk påtryckning och politiker som valt att se mer till ekonomiska särintressen än till allmänhetens bästa.

Piratpartiet finns för att vi behövs. Och våra medlemssiffror är det tydliga beviset för behovet av oss!

Läs även min efterträdares tankar om Ung Pirats framgångar.

fredag 17 april 2009

Mer om demonstrationen

Har varit ute på stan en sväng och pratat med vänner och bekanta om domen i TPB-rättegången. De flesta tror mig inte när jag berättar om vilken straffnivå som dömts ut. De vill helt enkelt inte tro att den amerikanska modellen med absurda skadeståndsnivåer har fått fäste i Sverige.

Väl hemma får jag veta att partiets hemsida går på knäna på grund av den belastning som sidan fått sedan domen tillkännagavs. Så är du en av de tusentals personer som beslutat dig för att gå med i partiet idag (över 2000 nya medlemmar hittills) så får du gärna använda den här länken istället för att gå via vår hemsida för att minska belastningen på sidan.

Det har dessutom kommit mer info om demonstrationen kl 14 i Stockholm imorgon på Piratpartiet i Stockholms sida. Där nämns även en demonstration på Stortorget i Lund kl 12 imorgon. Den demonstrationen finns också nu som ett facebookevent. Slut upp och ta med dig alla du känner!

Domen som alla väntat på och demonstration i Stockholm imorgon

Jag kommer ihåg det antiklimax som följde efter rättegången mot The Pirate Bay. Många av mina vänner var på mig och ville veta hur det gick i rättegången. Mitt svar: "domen kommer om ett par veckor, det är bara att vänta och se" var ingenting som gick hem hos unga människor som vant sig vid att kunna se hela rättegången, inklusive förarbetet och utfallet, på en timme i ett avsnitt av Law and Order eller Ally McBeil. Med tre stycken reklampauser inklämda dessutom. Att då säga att det tar flera veckor i verkligheten och att det faktiskt var omöjligt att sia om utfallet före dess funkade inte alls för att stilla deras nyfikenhet.

Men med tiden lade sig intresset, och efter påsken var det enbart hos mina kolleger i Piratpartiet som medvetandet om att en dom var på väg verkade leva sig kvar.

Men med tanke på alla spaltmeter som redan hunnit skrivas om domen idag så lär ingen missa att tingsrätten fällde alla fyra inblandade, och att detta milt sagt väckt starka känslor. Inte bara hos oss pirater, utan även hos alla dem som anser att domstolen bör stå fri från påtryckningar från politiker och lobbyister.

Jag kommer förmodligen skriva mer om domen senare ikväll eller imorgon, och följa upp med länkar till tidningsartiklar och bloggar. Men det här blir på grund av tidsbrist ett ganska länkfattigt inlägg.

Det som jag däremot vill få ut är att det imorgon kommer ordnas en demonstration mot domslutet på Medborgarplatsen i Stockholm kl 14.00. Kom dit, och sprid ordet till alla ni känner!

Demonstrationen finns även som ett event på facebook.

tisdag 14 april 2009

Lawrence Lessig vinner en rättsstrid mot expanderande skyddstider i amerikansk domstol

Genom en länk i ett inlägg hos Mark Klamberg hittar jag en artikel i Dagens Juridik som berättar att Lawrence Lessig vunnit en rättsstrid i en domstol i Colorado. Tvisten gällde om det var lagenligt av konstitutionen att utvidga rättstider så att verk som blivit public domain åter täcks av upphovsrättsliga skyddstider. Lessig skriver även själv om domen på sin blogg.

Beslutet är historiskt eftersom det fastslår att det strider mot yttranderätten att utvidga en skyddstid på ett sådant sätt att det som en gång blivit fritt åter täcks av en skyddstid.

En seger för allmänheten som nu kan känna sig lite tryggare i att det som är fritt idag inte ska bli ofritt imorgon.

Det är fortfarande långt kvar för att göra mer kultur och kunskap fri, men det är i alla fall ett stort steg åt rätt håll.

onsdag 8 april 2009

En tids tystnad

De som följer den här bloggen har nog märkt att det inte producerats så många inlägg på sistone. Det beror på en mängd olika saker. Dels att jag haft völdigt mycket att stå i. Först var det Ung Pirats förbundskongress, och sedan var det mitt trettioårsfirande. Bägge tillställningarna var väldigt trevliga och tillsammans kändes de som en milstolpe som jag var tvungen att passera för att gå vidare.

Ung Pirat har mer eller mindre varit mitt liv de senaste åren. Även om jag rent formellt haft anra huvudsysslor har merparten av min tid gått åt förbundet på ett eller annat sätt. Det är en investering och en erfarenhet som jag inte ångrar det minsta, men samtidigt känner jag att det är dags att gå vidare. Jag har gett allt jag kan ge till förbundet, och förbundet har gett mig allt jag behöver för att känna att jag är redo att axla nya utmaningar.

Närmast på tur står EU-valet, och det är där all min energi kommer att riktas framöver. Före EU-valet finns dock kårvalet vid Uppsala studentkår, och även om jag står på 16e plats på Piratstudenternas lista eftersom jag beräknas försvinna till Bryssel efter sommaren så tackar jag inte nej till ett personkryss eller två :-)