söndag 28 mars 2010

Ung Pirats Stockholmsdistrikt söker unga pirater för att kunna växa

Ung Pirat Stockholms distriktskongress kommer snart gå av stapeln, och jag har blivit ombedd att använda min blogg till att synliggöra att arbetet med att bygga upp distriktet är i full gång. Jag bloggade för ett tag sedan om hur jag ansåg att en bra indelning av Stockholms län i olika lokalavdelningar skulle se ut. Nu är det dags att sätta planerna i verket, och det snabbt.

Så är du ung och boende i Stockholms län och kan tänka dig att engagera dig i verksamheten i en lokalavdelning eller i distriktet, som finns som ett stöd för alla lokalavdelningarna i Stockholms län, så hör av dig till mig eller Niklas Dahl (Niklas.dahl@piratpartiet.se) snarast. Planen är att vi ska få igång ett par lokalavelningar de närmsta veckorna så det finns ingen tid att tveka.

Tiden att bli aktiv är nu! Personen som bör bli aktiv är du! (eller om du känner någon annan som du tror skulle göra ett gott jobb :-) )

Leve det!



fredag 26 mars 2010

Ung Pirats förbundskongress 2010 - Resan dit

Jag sitter på tåget mellan Stockholm och Uppsala och funderar på hur årets förbundskongress för Ung Pirat kommer att bli. Det är förbundets fjärde kongress, och var kongress hittills har inneburit ett stort kliv framåt när det gäller deltagande och engagemang bland ombuden. Nu har vi både veteraner inom förbundet och nya stjärnskott som ska samlas och samsas om vad förbundet ska göra det kommande året.

På årets kongress kommer förmodligen hälften av medlemmarna i styrelsen för 2009 bytas ut mot nya talanger vilket onekligen kommer förändra styrelsen en hel del. På vilket sätt kommer bli spännande att se.

Nytt för i år är att kongressen kommer bevakas av Piratnytt vilket förhoppningsvis gör att det kommer finnas realtidsnyheter löpande från kongressen. Kanske kan det öka engagemanget för kongressen även bland de som inte är där som ombud.



onsdag 24 mars 2010

Annette Kur at Counter Conference 2010

This is the second day of the Counter Conference where Amelia and I attend. Amelia is scheduled to participate in a panel debate later today with the title: ‘Three Strikes’: Regulatory Obligations on ISPs.

My impressions of the conference sofar was sort of mixed. I've made some uselfull contacts, and there's been some interresting discussions. But most of the time the lobby and the academics seems to have been existing in separate bubbles next to each other without any real exchange.

But then enters Annette Kur to hold one of the most incredible presentation that I've listened to in quite a while. And everything that has transpired sofar pales in comparison. She's not only spot on in her analysis of the situation, but presents it in a very no nonsense kind of way that leaves me wishing she would have been kept going for much longer.

I'll definetly have to find out more about her background and research.






söndag 21 mars 2010

Två bra länkar

Jag gillar att länka in en hel del olika bloggar och tidningsartiklar i mina blogginlägg. Det ger enligt mig ett mervärde till det jag skriver och en möjlighet för den som läser mina tankar att även se vad det är som format dem till det de blivit. Kanske en form av intellektuell transparens. Men när det kommer till konsten att länka och kommentera länkar så kan nog ingen mäta sig med Emma på bloggen Opassande. Vill man få ett axplock av vilka intressanta diskussioner som pågår för stunden, serverat med gott om länkar och personliga reflektioner av hög kvalité så är det dit man ska gå.

Vill man däremot istället ägna eftermiddagen åt att läsa en längre text om hoten mot kulturen skrivet från ett personligt perspektiv så rekomenderar jag Unni Drougges väldigt läsvärda inlägg.


500 Bäckar små gör till slut en hel å

Piratpartiet har den senaste tiden förlorat möjligheten till ett större lån på totalt en halv miljon kronor som skulle användas till att finanisera vår valkampanj. Men istället för att ge efter för missmod drog Mikael Hedberg, en helt vanlig medlem och bloggare, igång projektet 500 Bäckar små. Projektet syftar till att samla in det förlorade beloppet, eller så nära som möjligt, genom att få 500 medlemmar och sympatisörer att skänka en tusenlapp vardera. På bara någon dag har en rad medlemmar gått ut och lovat donera och när jag skriver det här är det donerade beloppet uppe i 34 000 kr, vilket jag tycker är helt fantastiskt. Men det är fortfarande långt kvar och jag hoppas att du som läser det här känner dig manad att bli en av alla dessa små bäckar! Eller sprider ordet vidare. För tillsammans kan vi klara det här och få in pengarna vi behöver för att kunna ha en effektiv kampanjorganisation under valrörelsen.

Själv har jag ju sedan valrörelsen förra året jobbat ideellt åt partiet och levt på lånade pengar (utöver ett stipendie och ett styrelsearvode som inte räcker särskilt långt) och för tillfället är min skuld till släkt och vänner uppe i drygt 30 000 kr vilket gör att jag knappast är i ett läge där jag kan donera pengar. När jag kommer kunna anställas och få lön är fortfarande väldigt oklart men som bäst sker det någon gång i höst. Men efter att ha sett människor i ungefär lika dålig sits som jag ta fram plånboken insåg jag att jag faktiskt inte kunde låta bli att bidra, även om jag inte kan göra det just för stunden. I sommar kommer jag läsa distanskurser för att kunna livnära mig på studiemedel under sommaren, så när första studiemedlet trillar in kommer tusen kronor därifrån vända i dörren och gå vidare in i partiets kassa så att de finns där till valrörelsen.

Jag är övertygad om att Piratpartiet kommer att kunna upprepa förra årets bedrift i valet i höst. Vi har helt enkelt för många engagerade och brinnnande individer för att jag ska kunna tro något annat. Och jag vill känna att jag gör min del för att vi ska nå hela vägen in i riksdagen. Just nu är det ekonomin som behöver lösas, och då gör vi det, tillsammans

Vill du också donera en liten bäck hittar du information om hur man gör det här.


lördag 20 mars 2010

Artikel om Amelia Andersdotter i Tyskland

Jag och Amelia intervjuades för någon vecka sedan av journalisten Daniela Weingärtner och nu finns hennes artikel att läsa i Taz. Om man förstår tyska i alla fall :-)

måndag 15 mars 2010

Korta notiser

Noterar att den planerade omröstningen i EU-parlamentet om huruvida beslutet om det tilläggsprotokoll som behövs för att Amelia ska kunna tillträda som EU-parlamentariker ska fattas utan att EU först sammankallar en Convention är planerat att tas den 5:e maj. Vilket var det datum jag tidigare gissat på. Så än så länge har inga förändringar i tidsschemat skett. Frågan kommer diskuteras i EU-parlamentet på ett möte med AFCO på onsdag där jag planerar att sitta som åhörare

Vill även tipsa om Jörgen Lindells utläggning om varför han anser att representativ demokrati är att föredra framför direktdemokrati

Slutligen skriver Robert Bengtsson, på Sossar mot Storebror, om Piratpartiet – folkrörelsen som blev ett parti (och försvann?)





onsdag 10 mars 2010

Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Östergötland

Det här blir mitt femte inlägg om mina tankar kring hur upptagningsområden för lokalavdelningar inom Ung Pirat bör dras upp. Tidigare inlägg har varit:

Lokalavdelningar inom Ung Pirats Stockholmsdistrikt
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Västra Götaland
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Värmland
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Halland

Nu har mina koloniala ambitioner landat på Östergötland. I dagsläget finns där fyra lokalavdelningar: Ung Pirat Linköping, Ung Pirat Norrköping, Ung Pirat Söderköping samt Piratstudenterna i Linköping. Piratstudenterna är inte kopplade till något geografiskt område utan till studenter vid Linköpings universitet medan de övriga tre är kopplade till olika kommuner. Min tanke är att det ska gå att starta upp tre lokalavdelningar till i Östergötland och då få en karta som ser ut såhär:
Framtida lokalavdelningar i Östergötland
Ung Pirat Norrköping (finns idag), Ung Pirat Söderköping (finns idag), Ung Pirat Motala, Ung Pirat Linköping (finns idag), Ung Pirat Mjölby, Ung Pirat Kinda


Det som krävs för att den här indelningen ska kunna bli verklighet är att vi hittar engagerade unga pirater i de kommuner där vi vill starta nya lokalavdelningar som axla ansvaret för dessa. Är du en sådan, eller känner någon du tror skulle vara lämplig, så tveka inte att kontakta mig. Det kräv egentligen ingen förkunskap kring föreningsdemokrati alls. Förbundet har massor av duktigt folk som kan hjälpa till att lära ut den biten.

Och är du en ung och aktiv pirat i Östergötland och vill vara med och starta upp en lokalavdelning men du bor i en kommun som klumpats ihop med en annan kommun så är det också bara att höra av sig. Uppdelningen är långt ifrån huggen i sten. Det enda som hindrar oss från att ha en lokalavdelning per kommun är mängden driftiga unga pirater vi kan få tag på.

tisdag 9 mars 2010

Growing internet piracy is a vote of no confidence in existing business models and existing legal sollution

Genom Farmor Gun hittar jag ett YouTube-klipp med EU-kommissionär Viviane Redding väl värt att lyssna på:



Mer tydligt än så kan det knappast sägas. Dagens legala modell har förlorat allmänhetens förtroende och behöver ersättas. För det behöva en politisk vilja, och den viljan återfinner man hos Piratpartiet.

Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Halland

Så var det dags igen för kartritning enligt klassisk kolonialmaktsmodell (dvs man drar upp kartor utan att blanda in dem som drabbas av gränsdragningarna :-) ). Tidigare har jag bloggat om:

Lokalavdelningar inom Ung Pirats Stockholmsdistrikt
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Västra Götaland
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Värmland

Den här gången har turen kommit till Halland,  där det idag finns två lokalavdelningar: Ung Pirat Halmstad och Ung Pirat Hylte. Men tittar man på medlemsunderlaget i de olika orterna står det ganska klart att man borde kunna dra igång lokalavdelningar även i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg. Då skulle kartan se såhär:


Framtida lokalavdelningar i Halland
Ung Pirat Kungsbacka, Ung Pirat Varberg, Ung Pirat Falkenberg, Ung Pirat Hylte (finns idag) & Ung Pirat Halmstad (finns idag)


Det som krävs för att den här indelningen ska kunna bli verklighet är att vi hittar engagerade unga pirater i de kommuner där vi vill starta nya lokalavdelningar som axla ansvaret för dessa. Är du en sådan, eller känner någon du tror skulle vara lämplig, så tveka inte att kontakta mig. Det krävs egentligen ingen förkunskap kring föreningsdemokrati alls. Förbundet har massor av duktigt folk som kan hjälpa till att lära ut den biten.

måndag 8 mars 2010

Marc Wäckerlin, från Piratpartiet i Schweiz, har blivit invald i stadsfullmäktige i Winterthur

Via en liten notis i Piratpartiets forum upptäcker jag något som jag anser borde fått större uppmärksamhet. Nämligen att Marc Wäckerlin, från Schweiziska Piratpartiet, lyckats bli invald i stadsfullmäktige i Winterthur.  Marc kommer, enligt partiets hemsida, driva frågor kring öppna standarder i förvaltningen och fri mjukvara i skolan, minskad kameraövervakning och bättre kvalitet i skolundervisningen. Det vill säga mål som ligger mycket i linje med många av de kommunla plattformar som piratpartister runt om i Sverige ställer upp i kommunalvalen på i höst. Förhoppningsvis kan det leda till intressanta dialoger mellan Marc oh hans framtida svenska kolleger efter höstens val. Piratrörelsen är internationell och vi har allt att vinna på ett utbyte mellan olika länder vi fått mandat i.

Detta valet var det första valet som vårt schweiziska systerparti ställde upp i, och det är bara att gratulera till resultatet. Deras nästa utmaning kommer redan den 28e mars då det är val i Kantonen Bern. Där ställer piraterna upp i fyra olika valkretsar. Jag önskar dem all framgång även i det valet!

Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Värmland

Det här blir mitt tredje inlägg där jag emulerar kolonialmaktskartritare. De tidigare två inläggen hittar man här:

Lokalavdelningar inom Ung Pirats Stockholmsdistrikt
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Västra Götaland

Nu har turen kommit till Värmland. Där finns i dagsläget tre lokalavdelningar: Ung Pirat Karlstad, Ung Pirat Kil och Ung Pirat Kristinehamn. Med lite kartritande och filande borde det gå att öka till det dubbla enligt nedanstående modell:
Framtida lokalavdelningar i Värmland
Ung Pirat SÅG (Säffle-Årjäng-Grums), Ung Pirat Arvika, Ung Pirat Kil (finns idag), Ung Pirat Forshaga, Ung Pirat Karlstad (finns idag) & Ung Pirat Kristinehamn (finns idag) 


Det som krävs för att den här indelningen ska kunna bli verklighet är att vi hittar engagerade unga pirater i de kommuner där vi vill starta nya lokalavdelningar som axla ansvaret för dessa. Är du en sådan, eller känner någon du tror skulle vara lämplig, så tveka inte att kontakta mig. Det krävs egentligen ingen förkunskap kring föreningsdemokrati alls. Förbundet har massor av duktigt folk som kan hjälpa till att lära ut den biten.

Och är du en ung och aktiv Värmlandspirat och vill vara med och starta upp en lokalavdelning men bor i en kommun som klumpats ihop med en annan kommun så är det också bara att höra av sig. Uppdelningen är långt ifrån huggen i sten. Det enda som hindrar oss från att ha en lokalavdelning per kommun är mängden driftiga unga pirater vi kan få tag på.

söndag 7 mars 2010

Framtidsklustret vill skrota värderingsdokumentet

Jag har ju tidigare skrivit om Piratpartiets framtidskluster och arbetet som sker där med att utveckla partiets politik. Nu har den första konkreta motionen kommit från klustret och jag är en av medsignatärerna. Den handlar om att helt enkelt skrota det värderingsdokument som antogs av den sittande styrelsen och uppdra åt den kommande styrelsen att se om det finns delar av dokumentet som kan vara värda att överföra till andra dokument med tydligt internt fokus. Gå gärna in i forumet och debattera motionen.

lördag 6 mars 2010

Organisationsutvecklingsgruppen lägger ett förslag på nya stadgar för Piratpartiet

Piratpartiets svagaste länk har alltid varit våra stadgar. De kopierades vid uppstarten från en annan förening med helt annan funktion och form än piratpartiet, och har beskrivits av vår partiledare som kladdstadgar. Redan 2006 startade arbetet med att se över dem för att ta fram nya och bättre stadgar genom en organisationsutvecklingsgrupp under mitt överseende, men när min tid allt mer togs upp av Ung Pirat blev stadgearbetet lidande. Under våren förra året hade dock ansvaret överlåtits till Simon Rosenqvist vilket ledde till en nystart i arbetet.

Nu har slutligen organisationsutvecklingsgruppen släppt ifrån sig ett första utkast till hur de vill att partiets stadgar ska se ut, så att de kann få in feedback innan det sedan läggs fram som en motion till årsmötet. Ni hittar förslaget här.

fredag 5 mars 2010

Utkast till rapport rörande rådets förslag till övergångsregler för nya parlamentariker

Här kommer ett nytt inlägg i serien om övergångsreglerna som ska antas för att Amelia Andersdotter ska kunna antas som EU-parlamentariker.

Tidigare inlägg av mig på ämnet är skrivna:

26e januari
29e januari
18e februari
25e februari
2e mars

Det senaste som har hänt är att den spanska parlamentariker som utsetts som rapportör på frågan om rådets förslag på övergångsregler för tillträdet av Lissabonparlamentarikerna samt på rådets begäran att få ta beslut i frågan utan att sammankalla ett konvent har lagt fram utkast till de bägge ärendena.

Innehållet är föga överraskande. Rapportören för fram ett missnöje med den franska särlösningen men anser inte att ett konvent är behövligt (snabb översättning från byråkratiska). Nu ska vi bara se om det kommer in massa ändringsförslag till rapporten innan den klubbas av AFCO. Det kommer diskuteras i de olika partigrupperna de närmsta veckorna och liberalerna har redan flaggat för att de kommer ha synpunkter.

Återkommer i ämnet när jag vet mer.

Datalagringsdirektivet, vad kan Piratpartiet egentligen göra?

Jag läser ett blogginlägg av Tomas Melin som gör mig väldigt irriterad. Vilket jag sällan blir av att läsa blogginlägg. Hans inlägg heter Därför leder Miljöpartiet kampen mot datalagringen och är egentligen en enda lång sågning av Piratpartiets argumentation kring datalagringsdirektivet, vår vågmästarstrategi och våra chanser att påverka politiken över huvud taget. Och han verkar inte vara på sitt vänliga humör när han skriver.

Egentligen borde jag kanske skriva ett bemötande till det Tomas skriver, men jag tänkte överlämna det till svärmen. Gå in på hans blogg och läs och kommentera.

torsdag 4 mars 2010

Piratpartiets valberedning presenterar sitt förslag

Jag är oerhört glad över att vi i valberedningen blivit klara med vårt förslag på vilka som ska väljas till Piratpartiets styrelse på det kommande årsmötet. Jag tänkte här nedan klippa in de vi valt ut och den motivering som vi givit kring var och en. Motiveringen för gruppen som helhet återfinns på forumet.

Valberedningens förslag på ordinarie ledamöter:

Simon Rosenqvist
Simon Rosenqvist är ung, driven och har tidigare erfarenheter från både Ung Pirat och Piratpartiet som bör komma väl till användning. Bland annat har han suttit i förbundsstyrelsen för Ung Pirat sedan 2007, ett uppdrag han nu väljer att lämna, och ansvarat för partiets organisationsutvecklingsgrupp. Han har även erfarenheter av styrelsearbete utanför piratrörelsen och har en utbildning inom statsvetenskap. Vi räknar med att Simons organisatoriska och analytiska förmåga kommer vara en tillgång för styrelsearbete .

Leif Ershag
Leif Ershag har mångårig politiskt engagemang och ett intresse för patentfrågan, något vi ser som ett nyttigt tillskott till styrelsen under de kommande åren. Han är en bra jämkare och medlare vilket vi tror kan förbättra partiets internkommunikation och säkerställa att både liberaler och socialister känner sig hemma med att driva informationspolitik i Piratpartiet. Hans norrländska lugn hoppas vi kommer tillföra mycket i styrelsen.

Marit Deldén
Marit Deldén är en driven person som det senaste halvåret har visat prov på stort engagemang och kunnande vilket hennes arbete med att genomföra Tjejsnack är ett bra exempel på. Hennes lärarutbildning och utbildning inom gruppsykologi ser vi som ett viktigt tillskott till styrelsen och bör komma väl till pass i bland annat att få en så smidigt arbetande styrelse som möjligt.

Göran Widham
Göran Widham har en gedigen erfarenhet från näringslivet, ideella organisationer och svärmarbete. Han har dessutom ett kunnande som PR-konsult och inom marknadsföring. Med sin politiska bakgrund som sträcker till båda sidor av mittlinjen har han en stor förståelse för blockpolitiken.

Valberedningens förslag på suppleanter, i rangordning:

Anders Nordin
Anders Nordin var med och grundade Miljöpartiet och har erfarenhet av riksdagsarbete. Han har därför ovärderlig kunskap om hur det är att driva ett ungt parti med riksdagsmål tillsammans med de problem och prövningar som uppstår längst vägen.

Christoffer WIllenfort

Christoffer Willenfort har gedigen erfarenhet av politiskt arbete från andra partier och med detta tidigare styrelseerfarenhet. Som erfaren testare arbetar han ofta med processer och har stort kunnande kring sådant arbete. En person som gärna förhandlar, bygger nytt och vill skapa processer för partiets arbete.

Johanna Julén
Johanna Julén är en social person med stort engagemang och har tidigare styrelseerfarenhet. Hennes stora driv inom Piratpartiet har varit väldigt viktigt och likaså hennes förmåga att uttrycka sig i skrift. Vi räknar med att hon kommer tillföra detta till styrelsen tillsammans med hennes kännedom om hur partiets organisation på lokal nivå fungerar.


onsdag 3 mars 2010

Miljöpartiet gör en hedervärd vändning

Jag trodde faktiskt inte att miljöpartiet skulle lyckas ta sig upp ur det ideologiska dike de kört fast i när de trodde att Thomas Bodström var en bra kille att göra överenskommelser om integritetspolitik med. Men jag är positivt förvånad över deras senaste vändning. Från Erikssons tidigare utfästelser om att de, om än motvilligt, planerade att införa direktivet har de nu gått till att tydligt lista vilka vägar de kommer ta för att få bort datalagringen.

Jag ser tre orsaker till denna kursändring, som alla förmodligen påverkat i växelverkan till att skapa det posititva resultatet. Den första är givetvis utslaget i Tyskland för någon dag sedan där den tyska författningsdomstolen fann den tyska implementationen av samma direktiv vara grundlagsvidrig. Den andra är all den kritik som alla vi utomstående bloggare riktat mot Miljöpartiet, och det ljus det kastat över deras uppgörelse med sossarna. Vi bör alla klappa varandra på axlarna för ett väl uträttat värv här. Den tredje anledningen till kursändringen vill jag tillskriva de integritetsvänliga miljöpartister som på insidan jobbat febrilt de senaste dagarna med att försöka svänga den interna opinionen. Det måste ha varit ett hårt och otacksamt jobb, och om ingen annan tackar er så vill i alla fall jag göra det: Tack för att ni fick skutan på rätt styr igen! Ni vet vilka ni är.

Nu hoppas jag bara att Miljöpartiet vågar driva den utlovade linjen även vid ett framtida samregerande mes sossarna. Även om jag har svårt att se hur de tänkt lösa det rent praktiskt.

I Frankrike piratkopierar man

Läser i en artikel i Zeropaid att det verkar som Hadopilagen snarare gjort illegal fildelning till en sport bland unga i Frankrike. Nu ska man ju ta den här typen av statistik som artikeln presenterar med en nypa salt, men visst får ironin en att dra på smilbanden en smula? 

Ett sätt att hålla sorgen över lagstiftningen i Frankrike stången..




Open Europe

Organisationen Open Europe höll en debatt rörande Stocholmsprogrammet och huruvida EU är ett hot mot det öppna samhället i förra veckan, och Christian Engström var inbjuden att tala. Debatten hölls på Euroflat Hotell i närheten av Schuman.Jag begav mig dit till sammans med Christian och HAX. Då Christian var sen från ett möte med IMCO skickades han dit i en av parlamentets bilar, och jag och HAX tog oss dit via en promenad i det belgiska vårvädret (dvs några plusgrader och regn). Därav missade vi de första två talarna på seminariet och kom dit lagom till när Christian skulle hålla sitt anförande där han redogjorde väldigt konkret hur olika rättigheter i den Europeiska konventionen riskerar att urholkas genom den utveckling vi ser i EU idag. Frågorna som kom till panelen efter Christians anförande rörde datainsamling i brottsförebyggande syfte, Swift, och ACTA-avtalet. Jonathan Faul från EU-kommissionen menade givetvis att inget ont i världen berodde på EU utan på yttre omständigheter (USA) eller på att vissa medlemsländer redan sysslade med verksamheten och att EU kopplats in för stt harmonisera situationen. Vidare gillade han inte alls liknelsen Christian hade gjort under sitt anförande med hur det fungerat i Östtydskland. 

Men bäst på hela seminariet var nog när den brittiske konservative EU-parlamentarikern Roger Helmer på klingande brittiska kuppade frågestunden och förde fram svidande kritik mot EU snitsigt formulerat i frågeform. Han lyckades såga det polisiära samarbetet genom att påpeka att medborgare som utlämnats till ett annat EU-land (i det här fallet Lettland) berövades de rättigheter till den form av rättvis prövning som de borde kunna förvänta sig av sitt hemland. Sedan gav han sig på att EU körde över medlemsländernas arbetsrättslagstiftning och slutligen sågade han ministerrådet som sådant för att vara alldeles för avlägset från folket för att kunna ses som en legitim demokratisk institution. Man kan tycka vad man vill om frågorna i sak, men engagemanget i och kvaliten på framförandet var enastående och retoriken lysande.

tisdag 2 mars 2010

Skifte i ledningen för PPI

Jag har halvt om halvt följt PP Internationals arbete under åren och även deltagit på en av de konferenser som PPI anordnat i Finland. Sedan länge befinner jag mig på deras mailinglista och jag hänger i Skypechatten för Svenska Piratpartiets internationella  grupp. Jag planerar även att delta i den konferens som PPI ska anordna i Bryssel i april i år, där jag även varit involverad en del i förberedelserna.

Så någon dag efter att det hänt noterar jag att PPI möblerar om i ledningen. Patrick Mächler kliver ner som co-president och ersätts av Jerry Weyer, vice ordförande för Piratpartiet i Luxemburg. Han kommer sitta fram till konferensen i Bryssel då PPI förmodligen kommer genomgå ett par grundläggande förändringar gällande stadgar och ledarskap.

Förhoppningsvis ska jag få tid att skriva mer om PPI och dess arbete  längre fram.

Konsten att sluta vara adlig

Om ni tröttnat på den moderna jämställdhets- och jämlikhetsdiskursen och längtar tillbaka till ett samhälle där män var män och kvinnor deras fruar (och inget annat) kan jag glädja er med att det samhället faktiskt hittat en skyddad vrå där det lyckats överleva alla försök till reformer. Jag pratar givetvis om den svenska adeln, en samhällsgrupp som man allt för sällan får en inblick i.

Hannes Mannerheim ger oss en sådan inblick när han beskriver den kamp han fört mailledes för sin rätt att inte kollektivanslutas in i en förlegad definition han inte ställer upp på. Läs den! Även om behandlingen av Hannes är tragisk och bortom vad som skulle accepteras i en sunt funtad organisation är situationen och inlägget tragikomiskt bortom like. Jag lider med Hannes samtidigt som jag viker mig dubbel i skratt över Tersmedens ständiga mantra om att det skulle vara omöjligt att sluta vara adlig i Sverige, eftersom adeln bestämt att så är fallet.

Tillträdet av nya EU-parlamentariker. Situationen på Malta och i Frankrike

Jag tänkte göra lite tillägg till det inlägg jag skrev för inte allt för länge sedan om övergångsreglerna som krävs för att möjliggöra tillrädet av de 18 nya EU-parlamentariker som ska finnas enligt Lissabonfördraget. Först tänkte jag tipsa om Europaparlamentets presstjänst som har ett par enkla och lättförståliga inlägg om det hela.

Amelia Andersdotter är uppenbarligen inte den enda av de 18 nya parlamentarikerna som otåligt väntar på att få tillträda. Maltas nya parlamentariker, Joseph Cuschieri, har uttalat hård kritik mot hur Malta och den egna partigruppen inte gjort tillräckligt för att tillse att de nya parlamentarikerna får tillträda, samt över  bristen på information han mottagit kring processen. En kritik som chefen för EU-parlamentets kontor på Malta beskriver som förstålig.

Han menar att problemet ligger hos Frankrike. En åsikt som återkommer hos alla jag diskuterat frågan med. Europolitics har ganska bra sammanfattning av situationen i allmänhet och problemen i Frankrike i synnerhet.

Själv har jag på min lista att göra den här veckan att få tag på Petra Prossliner, som är den gröna gruppens rådgivare i konstitutionella frågor, för att få reda på hur de tre gröna MEParna som sitter i AFCO ser på situationen.

Tyskland sätter stopp för datalagring

Det är nästan lite komiskt att bara dagar efter att en ryggradslös Peter Eriksson stått och sagt att det inte går att stoppa datalagringen eftersom det är ett EU-direktiv så säger den tyska författningsdomstolen bestämt nej till direktivet i den form det implementerats i Tyskland eftersom det är grundlagsvidrigt

Man kan bara gissa att det sitter en hel del miljöpartister och önskar att de inte varit riktigt så snabba att gå till sängs med Thomas Bodström i den här frågan, för hur ska de göra nu? Ska de erkänna att det faktiskt går att låta bli att införa direktivet eller ska de fortsätta i förnekelse? Piratpartiets hållning är glasklar, och har alltid varit. Direktivet ska bekämpas med alla medel och på alla plan. Inte tills man tröttnar och inför datalagring, utan tills vi vinner striden och får direktivet upphävt. Kosta vad det kosta vill!

En röst på Piratpartiet i riksdagsvalet i höst är en röst på ett parti som aldrig har accepterat och aldrig kommer att acceptera masslagring av befolkningens kommunikationsmönster.

Distansutbildningar för Pirater i höst

I en kommentar till mitt tidigare inlägg där jag listade lite sommarkurser som skulle kunna vara intressanta att läsa för den som är intressrad av piratpolitik blev jag tipsad om kursen Open Source/Fri programvara: filosofi & teori som ges i Göteborg i höst. Det fick mig att bli lite nyfiken på vilka fler kurser som går i höst som kan vara intressanta ur ett piratperspektiv. Resultatet presenteras nedan. Återigen har jag bara sökt kurser som går helt på distans utan några fysiska möten och alla kurserna omfattar 7,5 högskolepoäng. Anmälningskoder för höstens kurser finns inte förrän anmälan öppnar den 15e mars.

Öppenhet på Internet
Hinner du inte gå den här kursen i sommar så kan du förtrösta dig med att den även ges i höst. Information om kursen står att läsa i mitt andra inlägg.
Umeå Universitet

Nätgemenskaper
Internet har utvecklats till en social arena där allt fler människor regelbundet träffas för att delta i olika former av s.k. nätgemenskaper. Detta kursmoment introducerar till sociala och tekniska aspekter av nätgemenskaper och behandlar dessa gemenskapers skiftande former, karaktärer, och betydelser. Särskild tonvikt läggs på den sociala tillvaron i dessa gemenskaper och i detta sammanhang betonas identitetsskapande, genus, sociala normer, konflikthantering och kontroll. Kursen behandlar också uppkomsten och skapandet av nätgemenskaper, samt hur nätgemenskaper relaterar till fysiska gemenskaper och integreras i vardagslivet.
Umeå Universitet

Nya media - från papyrus till cyberspace
Kursen undersöker hur informationsteknologiska innovationer och framväxten av nya media påverkat idéspridning och kunskapshantering under historiens lopp. Utgångspunkten tas i den digitala revolutionen och de nya perspektiv som denna öppna upp. Några av de teman som behandlas är övergången från talspråk till skriftspråk, bibliotekets uppkomst, kyrkans och klostrens roll som kulturförmedlare, textsidans strukturering, uppfinningen av boktryckarkonsten, masskommunikationens uppkomst, datamediets och Internets utveckling samt fenomenet hypertext.
Högskolan på Gotland

Open Source/Fri programvara: filosofi & teori
Kursen studerar den filosofi som ligger i grunden för fri programvara och open source och diskuterar runt de problemställningar som dessa åskådningar ger upphov till. Historik och framtid hanteras, liksom frågorna om samma filosofi kan ligga till grund på andra områden än programvaruområdet. Du får tillfälle att fördjupa dig inom frågeställningar rörande fri programvara/open source i relation till filosofi/historia, utvecklingsmetodik, licensfrågor, ekonomi, politik & samhällsvetenskap.
Göteborgs Universitet

Open Source: filosofi, framväxt och applikationer
Kursen syftar till att ge en introduktion till Open Source/Öppen Källkod som fenomen. Deltagarna kommer att få stifta bekantskap med filosofin bakom Öppen Källkod samt framväxten av densamma. Kursen omfattar även diskussioner relaterade till licensformer och för- och nackdelar med Öppen Källkod. Dessutom ingår praktisk användning av applikationer baserade på Öppen Källkod.
Mittuniversitetet

Den digitala kulturen
I den här kursen får du en introduktion till det som brukar kallas den digitala kulturen som allt mer genomsyrar samhället. I kursen ges en historisk bakgrund ur både ett socialt och tekniskt perspektiv till sådana saker som:
Internet-kommunikation, digital konst, dataspel, LAN- och demo-partys samt mobil-kommunikation.
Högskolan i Gävle

IT-rätt
Användning av informationstekniken aktualiserar nya problemområden inom juridiken. Det gäller att kunna förstå att tillämpa de juridiska reglerna på nya företeelser. Kursen har till syfte att belysa och ge förståelse för de juridiska grundbegrepp och frågeställningar som uppstår i samband med den nya informationstekniken, främst användningen av Internet. Här behandlas särskilt rättregler som berör avtalsrätt, elektronisk handel, upphovsrätt, yttrandefrihet, marknadsrätt och rättsregler till skydd för personlig integritet.
Högskolan Väst

Webb 2.0: Begrepp, teknik & innovation
Kursen förmedlar en översikt av Web 2.0. Med utgångspunkt i ett samhällsvetenskapligt perspektiv och en historisk förankring, presenteras begrepp förknippade med Web 2.0 (t ex nätverkseffekter och folksonomier). Stor vikt läggs vid hur begreppen kommer till uttryck i faktiska webbtillämpningar, med inriktning på hur tekniken i användning kan förändra förutsättningar för samarbete, deltagande och innovation. Kursen skapar förutsättningar för att förstå och värdera Web 2.0 som en utvecklingstrend.
Umeå Universitet

Introduktion till e-Government
Vi blir allt mer 24-timmarsmänniskor som när som helst och var som helst kan interagera med andra människor, organisationer och ting. Om vår offentliga sektor ska kunna möta nya behov måste den förändras i takt med resten av samhället. Denna förändring kallas ofta e-Government eller 24-timmarsmyndigheten och inkluderar e-förvaltning, e-service och e-demokrati. Kursen behandlar strategier och tekniker för e-Government, bl.a. nya digitala tjänster och de plattformar de behöver för att fungera.
Umeå Universitet

Själv funderar jag dock på att läsa en distanskurs på 15 högskolepoäng i höst som ligger mestadels utanför Piratpartiets politiska område, men i linje med mycket av det som jag har studerat tidigare. Faktum att jag till och med har en av böckerna i kurslitteraturen från en tidigare kurs som jag aldrig avslutade. Kursen jag siktat in mig på är:

Internationell terrorism
I kursens inledande avsnitt diskuteras teorier, begrepp och definitioner samt terrorismens orsaker. Därefter behandlas terrorismens strategier och dess dynamik samt det demokratiska samhällets sårbarhet. Kursen avslutas med fallstudier och tillämpningar av de teoretiska diskussionerna.
Uppsala Universitet


måndag 1 mars 2010

Miljöpartiets vägval i datalagringsfrågan

Jag hade en diskussion nyligen med ett par medpirater om när man skulle utnämna folk till hederspirater och när det var opassande. Jag tillhörde lägret som ansåg att det inte var lämpligt att sätta den ettiketten på personer som hade en tydlig politisk koppling någon annanstans  eftersom det riskerade att göra att folk upplevde att Piratpartiet stödde personen även i fågor utanför vår politik. Däremot så såg jag inget problem i att berömma personers agerande i sak när de står upp för de värderingar som Piratpartiet värnar. 

Nu har det kommit ett typiskt sådant tillfälle.

Det har mumlats en del om de uttalanden som Peter Eriksson gjort där det tydligt framgår att han anser att Miljöpartiet ska medverka till att införa datalagringsdirektivet i Sverige efter en rödgrön valseger. Förmodligen ett hårt slag för många gröna som trott bättre om sitt parti, och kanske en extra tung börda för företrädarna för grön ungdom, som säkerligen begränsas av ungdomsförbundets policy att enbart bedriva internpolitik internt inom partiet. Plötsligt måste de sluta upp bakom en linje de inte varit med om att besluta, och som de med all säkerhet inte själva stöder.

Men någonstans måste man ta en funderare på var ens lojalitet ligger. Hos en partiledning som uppenbart blivit makthungrig eller hos de ideal som ens parti säger sig företräda. Och sedan måste man göra sitt ställningstagande. En person som alldeles uppenbart ställer sig på idealens sida är Carl Schlyter som inte skräder orden när han skriver:

En rödgrön regering tänker införa datalagringsdirektivet, står det i samtliga tidningar. Jag är vald på en plattform att stoppa det och detta vallöfte tänker jag göra vad som står i min makt att uppfylla. Det finns inget att kompromissa om. Det vore fullständigt vettlöst att införa direktivet eftersom kommissionen ska lämna en utvärdering 15 september i år om hur det kan behöva ändras.

[...]

Vi har lovat att stoppa denna typ av lagstiftning, många röster i EU-valet var influerade av dessa löften. Vem vet hur många i dagens höga opinionssiffror som litar på oss i dessa frågor och som tappar sin tro på politiker om vi sviker dem för maktens skull? Pengar, budget, lösningar kan man kompromissa om men inte det fria och öppna samhällets grundprinciper, där säger ryggraden stopp. Då ska man räta på den och säga NEJ!

Carl Schlyter synliggör ett val som alla miljöpartister faktiskt måste ställa sig inför om de vill kunna fortsätta agera med trovärdighet i integritetsfrågor framöver. Antingen ställer man sig bakom Peter Eriksson och ihärdar i att direktivet från EU är något som måste införas vid en rödgrön seger eller så sträcker man på ryggen och sällar sig till partiets mest seniora EU-politiker och erkänner att det vore vettlöst att införa direktivet i dagsläget, och en tydlig och onödig inskränkning av den integritet som miljöpartiet säger sig värna.

Valet är öppet för alla i miljöpartiet att göra. Jag hoppas innerligt att jag ska få se ett antal gröna vänner våga göra det rätta valet. Men det jag sett hittills har inte gjort mig särskilt förtröstansfull.


Sommarkurser för pirater

I ett försök att bredda min bildning inom mitt politiska intresseområde och samtidigt hitta en inkomstkälla (i form av csn-lån) under sommaren tag jag en titt på vilka sommarkurser som ges på distans som skulle kunna vara intressanta för en pirat i år. Sista ansökningsdagen är den 15:e mars, så om du själv funderar på att plugga i sommar kanske nedanstående kurser kan vara intressanta. Hör gärna av dig om du sökt in på någon av dem, vem vet, vi kanske blir kursare under sommaren i så fall :-)

Alla kurserna som jag listat är distanskurser över internet som ges helt utan fysiska sammankomster. Alla kurserna omfattar 7,5 högskolepoäng.

Öppenhet på internet
Kursen fokuserar på det kunskapsfält inom området digitala kulturer som behandlar olika former av en öppen kultur på Internet. Under kursen behandlas därför bland annat Open Culture, Open Source, Creative Commons, Open Access, olika former av kollaborativt utvecklade produkter och tjänster samt de aktuella rörelser på Internet som syftar till att öka tillgängligheten till information i digital form.
Umeå Universitet (anmälningskod: UMU-92737)

Internet och World Wide Web
Du får lära dig hur Internet skapades och varför World Wide Web har gjort världen platt. Kursen beskriver hur Internet skapar förutsättningar för nya sätt att kommunicera och samarbeta, både professionellt och privat på nätet. Aktuella begrepp, Web 2.0 och Cloud computing, behandlas.
Högskolan i Kristianstad (anmälningskod: HKR-61016)

Wikipedia - Författande, trovärdighet och teknik
Hur redigerar och administrerar man en wiki? Hur kan studenter, lärare, bibliotekarier och journalister använda och förhålla sig till Wikipedia? Vad är den viktigaste kritiken? Vilken forskning finns?
Mittuniversitetet (anmälningskod: MIU-22289)

Att skriva för webben och interaktiva medier
Webben och andra interaktiva medier är det snabbast växande massmediet sedan mitten av 1990-talet. Detta unga och dynamiska medium ställer dock särskilda krav, inte minst på texten. Kursen ger konkreta och praktiska - såväl som teoretiska - kunskaper om de nya medierna och skrivandet. Kursen går även igenom Internets många övriga dimensioner (video, multimedia, webb 2.0, etc.). Kursen innehåller skriv- och analysövningar.
Södertörns högskola (anmälningskod: SH-18168)

Musikjuridik i ett branschperspektiv
Kursen behandlar upphovsrätt sett ur ett branschperspektiv samt avtalssituationer mellan bolag, förläggare, kompositör, musiker. Vi presenterar olika yrkesroller och organisationer inom branschen och vi diskuterar PR och skivutgivning.
Linnéuniversitetet (anmälningskod: LNU-75512)

Social mjukvara och web 2.0
Social mjukvara och web 2.0 är två begrepp som beskriver ett flertal olika webbaserade mjukvarusystem, som t.ex. Facebook, YouTube och Wikipedia. Dessa karaktäriseras av att de låter sina användare interagera och dela information med varandra. Denna kurs belyser framväxten och användandet av social mjukvara. Hur används de interaktiva funktioner som tekniken möjliggör för kommunikation i samhälle, företag och offentlig verksamhet? Vilka använder social mjukvara och vilka följder kan användandet tänkas få? Förutom tillbakablickar på den sociala mjukvarans historik innehåller kursen utblickar mot den tänkbara framtida utvecklingen inom området.
Uppsala universitet (anmälningskod: UU-76033)

Brysselkoll

Jag har varit nere i Bryssel ett par veckor nu den här gången, och sakta känner jag att jag börjar få lite koll på hur allt funkar här. Att jag lyckades bena ut förutsättningarna för Amelias tillträde lyfte bort en enorm stressfaktor från min axlar. Det är inte vetskapen om att man inte har någon fast inkomst som tär på en, utan ovetskapen om hur länge det kommer att vara så. Nu vet jag attjag inte kommer ha en fast anställning här förrän absolut tidigast i höst, och jag vet även att jag kan förvänta mig att ha mer exakt koll på läget i slutet av april. Så en sak mindre att oroa sig över. I alla fall för stunden.

Jag har även kommit in i någon form av vardagslunk med rutiner för när jag tar mig till jobbet, lunchande, matlagning på kvällarna i mitt tillfälliga boende och givetvis den obligatoriska after work-ölen på fredagarna. Jag lyckades till och med gå och tvätta mina kläder i en tvättomat, en alldeles ny upplevelse i mitt liv.

Slutligen vill jag gratulera Johan "Ludde" Lundin som vann min namntävling för min kommande modeblogg. Han slängde iväg ett namnförslag på facebook och är nu den lycklige vinnaren av en middag nästa gång han har vägarna förbi Bryssel. Stort grattis till honom.