Under Parley i helgen fanns en hel del kritik mot styrelsen och dess ioförmåga att lyssna på medlemmarna. Även om man inte skulle dela den bild av en styrelse som inte lyssnar som målades upp är det iögonfallande i sig självt att så många aktiva medlemmar kände att deras åsikter inte nådde fram.
Efter Parley har Jacob Dexe, en av de personer jag själv hyser väldigt stor respekt för inom partiet, skrivit ett väldigt bra och framtidsinriktat öppet brev till styrelsen. Det är läsvärt. Men kommentarerna är kanske ännu mer läsvärda, där svarar nämligen en hel del personer i styrelsen på kritiken. Och svaren är överlag väldigt bra. Stefan Flod, Ung Pirats förbundsordförande som också sitter i partistyrelsen ger även ett svar på sin blogg.
Det hela fick mig att fundera på det här med om styrelsen lyssnar eller inte. Själv kan jag knappast se mig som drabbad av att inte bli lyssnad på. Jag har befunnit mig i partiets centrala kärna sedan 2006, och även om styrelsen inte alltid håller med mig i det jag tycker så vet jag att jag kan få styrelsen att lyssna om jag vill. Men hur pass bra är de på att lyssna på nyare medlemmar?
Jag funderade en stund på vad jag egentligen tyckte och kom fram till att min upplevelse är att två styrelsemedlemmar ger ett betydligt mer lyssnande intryck än resten av styrelsen. Dessa två är Klara Tovhult och Mikael Nilsson. Men varför är det så? Vad skiljer dessa från övriga styrelsen?
Jag tror det handlar om vilka övriga uppdrag som styrelsemedlemmarna har i partiet. Nedan kommer en sammanställning över vilka uppdrag som våra styrelsemedlemmar har utöver just sin styrelsefunktion så att ni kan se vad jag menar:
- Rick Falkvinge: Rick är, utöver ordförande för partiets styrelse även partiledare med direkt ansvar för partiets operativa verksamhet. Hans uttalanden kring styrelsearbete inför förra årsmötet om att det var viktigare att vinna valet än att styrelsen följde patiets stadgar och levererade verksamhetsberättelse i tid visar tydligt att han prioriterar det uppdraget före sitt uppdrag som styrelseledamot. Rick sitter som partiledare i partiledningen.
- Christian Engström: Christian är partiets vice ordförande, något som i praktiken kommit att innebära vice partiledare genom att rollen ingår i partiledningen. Utöver det var han vårt förstanamn på vår EU-valslista och är numera parlamentariker i EU-parlamentet.
- Anna Troberg: Anna är vår andre vice ordförande, vilket även här innebär att man ingår i partiledningen. Utöver detta är hon vice distriktsledare för partiets Stockholmsdistrikt.
- Mårten Fjällström: Mårten har av styrelsen utsetts till partisekreterare, med ansvar för en hel del praktiska frågor som till exempel att hålla koll på alla arbetsgrupper partiet har. Partisekreteraren ingår i partiledningen.
- Anna Svensson: Anna är, utöver att vara styrelsens kassör, även distriktsledare för östra distriktet och ingår som sådan i partiledningen.
- Stefan Flod: Stefan är förbundsordförande för partiets ungdomsförbund Ung Pirat, och ingår som sådan i partiledningen.
- Rickard Olsson: Rickard är ansvarig för Webbstrategi- och utvecklingsgruppen. Det har beskrivits som partiets IT-chef. Det betyder att han har det yttersta ansvaret för massa IT-saker som jag inte förstår. Men jag gissar att det tar en hel del tid.
- Mikael Nilsson: Mikael Nilsson är ansvarig för partiets nyhetsgrupp. Det innebär nyhetsflödet på partiets hemsida. Även om det är en viktig kommunikationsväg för partiet är det ett relativt begränsat område.
- Klara Tvohult: Klara var ansvarig för partiets mediagrupp men har tagit en paus från det uppdraget på grund av överbelastning och har numera inga andra uppdrag i partiet än styrelseledamot.
- Sofia Dahlgren: Sofia sitter i Ung Pirats förbundsstyrelse och är även ansvarig för förbundets marknadsföring.
- Björn Odlund: Björn är distriktsledare för västra distriktet och ingår i partiledningen.
Sammanlagt så är det alltså så att sju av elva personer i styrelsen även extraknäcker Partiledningen. En grupp där jag själv tidigare ingått, och som min erfarenhet säger mig tar extremt mycket tid i anspråk. Särskilt under valår. Tid som inte kan användas till att lyssna och, kanske ännu viktigare för förtroendet, kommunicera med de som för fram kritik. För det kvittar faktiskt hur mycket man lyssnar om man inte kan förmedla att man faktiskt lyssnar till dem som vill bli hörda.
Klara och Mikael, som jag upplever som de två som tar mest tid på sig att lyssna till medlemmarna, har möjligheten att lyssna och faktiskt föra en dialog med medlemmar just för att de inte är nedtyngda av så pass mycket andra arbetsuppgifter inom partiet. Det är en lärdom jag kommer att ta med mig i mitt valberedningsarbete om jag skulle bli vald att ingå i partiets valberedning på det extra medlemsmöte som hålls i veckan.
21 kommentarer:
Hej Mattias!
Det är inte idealiskt att ha för många poster. Det är just därför jag redan i våras meddelade att jag inte ville stå kvar som vice distriktsledare för Stockholm. Eftersom valet av distriktsledare tyvärr dragit ut på tiden har vi till och med satt in en tillfällig ledare för Stockholm, vilket innebär att jag inte agerar som vice ledare för Stockholm. Detta på egen begäran och för att den posten och posten som andre vice ordförande tidsmässigt inte fungerar ihop.
Det här vet du om och en massa andra också. Det är verkligen ingen hemlighet. Därför tycker jag att det är lite märkligt att du lyfter upp min dubbelpost i den här bloggposten. Det hade varit ärligare att beskriva situationen som den faktiskt är, men jag misstänker att du gjorde bedömningen att det inte fungerade med den punkt du ville föra fram.
Anna: jag tycker det är märkligt att du inte diskuterar helheten i inlägget ist för att påpeka mindre fel i texten. Det är hög tid att börja diskutera hur vi ska göra för att få till dom ändringar i partiet för att vi ska kunna arbeta med dom frågor vi faktiskt ska arbeta med.
Som icke-piratmedlem tycker jag detta är en mycket spännande diskussion. Det visar också hur enormt höga förväntningar partiets medlemmar sätter på sina högsta företrädare.
Som medlem i Centerpartiet sedan 20 år tillbaka kan med berätta att kontaktytan mellan PP:s styrelse+ledning och medlemmarna är enormt mycket större än hos alla andra partier.
Ska man få Centerpartiets ledning att lyssna finns det två sätt, inget av dem är enkla:
1. Skriva en motion till lokala årsmötet, som efteråt ska manglas i distriktsstämman och slutligen gå upp på årsmötet, som hålls vartannat år. Och motionen måste självklart vinna gehör, annars ignoreras den också...
2. Starta någon typ av medialt bråk eller dylikt. Typ CenterUppropet.se. Då fick vi partiledningens öra, ganska snabbt.
För att komma i kontakt med PP räcker det oftast att skriva ett inlägg med "Piratpartiet" eller "Rick Falkvinge" i texten så har man sig minst en extra besökare...
AndreasK: Det du beskriver som ett "mindre fel i texten" hade kunnat vara det om det inte vore för att Mattias är väl medveten om hur det faktiskt står till. Om han nu är det, så är det inget fel. Vad är det då? Tja, vem vet? Trist?
Men visst, det är naturligtvis inte lyckat med dubbelposter. Jag tror att det vi ser till stor del beror på att det här är en grupp människor som varit villiga att hugga i och lägga en stor del av sin tid på partiarbete. Det är tyvärr så att folk inte direkt står på kö för att ta på sig tidskrävande ansvar. MEN nu har vi mycket fler medlemmar och vi kommer att kunna fördela ansvarsområdena bättre, både för partiets skull och de enskilda representanternas skull. Det är ett arbete som redan påbörjats, men det kan inte göras på en vecka. Det är en process.
Anna: Jag anser att vi har en mycket större kö av folk som vill ta på sig tidskrävande arbete. Det gäller bara att se den! Men det är kanske här problemet ligger, folkorkar inte stå i den "kön" utan att bli sedda.
Jag håller med i det problematiska i att ha för många företrädare för partiledningen i styrelsen (främst eftersom jag ser styrelsen som partiledningens "chef", dvs att styrelsen delegerar befogenheter och ansvar till partiledningen som står till svars inför styrelsen) men även pga arbetsbelastningen. Därför har jag aviserat min avgång från en post du missade; VL för Jämtlands valkrets.
I övrigt håller jag med dig förutom att du missat en, ska vi kalla det förmildrande omständighet - flera av våra andra uppdrag inom partiet ger oss kontaktytor med medlemmar inom de uppdragen som vi kanske skulle ha saknat om vi bara var "styrelseproffs". Det är som med allt annat en avvägning och jag tror inte att dubbla stolar alltid är av ondo om man respekterar VILKA stolar det handlar om, och har koll på hur mycket tid de olika uppdragen tar.
Det gäller inte bara att se den kön - det gäller även att ha resurser att ta hand om den.
En stor del av problemet är att vi växte explosionsartat i våras och vi har ännu inte haft tid/möjlighet att verkligen anpassa organisationen efter det.
Det leder till att i princip alla är frustrerade.
De som har arbete är frustrerade för att de inte hinner med allt som behövs göras. En del av det som behövs göras är att ta hand om de nya som kan ta på sig arbete, men det är svårt att hinna med.
De som står i kö blir frustrerade för de ser hur mycket som finns att göra, men de får inte göra nåt.
@Mab:
Intressant tanke onekligen, kanske ska det inför nästa årsmöte läggas mer fokus på att försöka differentiera partiledningen från styrelsen och inte skapa för mycket överlappning. Jag började nu tänka på om våra medlemmar faktiskt inser att det finns två olika instanser på toppen, och hur dessa skiljer sig från varandra.
@Markus "Lake" Berglund.
Tack för att du beskriver hur det ser ut i andra partier, det är något vi funderat på inom piratpartiet redan. Vi har från början byggt vår org så att medlemmarna ska få så stort inflytande som möjligt, vi talar även ofta om transparens och ibland om direktdemokrati eller e-demokrati som ideala tillstånd.
Därigenom kommer nog denna debatten, vi vill ju självklart att partiet ska leva som det lär.
Piratjanne: jo det är väl det uppenbara! Vad bra att vi är överens.
AndreasK: Så vi är överens om att folk blir sedda (kanske inte alltid, men i alla fall för det mesta), men att vi inte alltid hinner ta hand om det?
Anna:
Nej, det var inte för att göra en poäng som jag inte beskrev att du hade avsagt dig poste som vice valkretsledare. Det var för att jag inte ansåg att det var nödvändigt att få med. Om något så understryker väl faktumet att du måste avsäga dig ett av dina uppdrag snarare min poäng?
Mattias: Det beror väl i och för sig alldeles på vad din poäng egentligen var, eller hur? ;-)
Anna:
Var inte det ganska tydligt? Styrelsen är för upptagen med andra uppdrag inom partiet för att hinna ta den tid som behövs till att föra dialog med de aktiva i sådan utsträckning att de aktiva upplever att de blir lyssnade på.
Intressant analys men den fallerar på det faktum att om dessa personer inte ingick i partiledningen och därmed den operativa organisationen så skulle de ha en betydligt sämre chans att lyssna på medlemmar. Exempelvis om de inte ingick i partiledningen så skulle många styrelsemedlemmar troligtvis inte vara i de centrala nätverk som finns i den operativa organisationen. Däremot tror jag som dig att vi i framtiden behöver separera styrelsemedlemmar och partiledningen mer, så det är olika personer som sitter i dessa. Styrelsen får närvarorätt i alla nätverk och de får även en egen resebudget så att styrelsen kan åka runt å träffa lokala pirater i en högre grad. För det tror jag skulle göra en stor skillnad.
Separeringen skulle också syfta på att frigöra tid till styrelsemedlemmar så att de kan fokusera mer på att lyssna å sköta styrelsearbetet än all det praktiska i den operativa organisationen som de måste lägga mycket tid på nu.
Ta exempelvis om halva styrelsen var med på Parley, vad mycket styrelsen skulle kunna lyssna. =)
Stefan:
Vad har du för belägg för att man ska behöva ingå i den operativa organisationen för att kunna lyssna på medlemmar?
Min erfarenhet är att åka runt på fysiska piratmöten, kombinerat med att delta i diskussionen på forum, skype och bloggar, räcker gott och väl för att hålla sig insatt och delaktig i diskussionerna som förs. Och för att göra det krävs ingen post i den operativa organisationen.
Själv sitter jag som vice valkretsledare i den operativa organisationen. Men jag kan inte se ett enda tillfälle där det bidragit till att jag haft en djupare dialog med aktiva och medlemmar.
Mattias: Nej, det var inte helt uppenbart att det var din avsikt, eftersom du valde att plocka bort för ämnet intressanta fakta.
Stefan: Vad synd att du inte kunde vara med på det förra styrelsemötet, för där diskuterades just den uppdelning du talar om. Jag upplevde inte heller att någon var emot det förslaget. Däremot är det en förändring som av praktiska skäl inte kan göras över en natt. Att det blir så i framtiden är jag dock ganska övertygad om.
Jag håller med om att det bör finnas en tydlig uppdelning mellan partiledning och styrelse både i struktur och i persongalleriet. Däremot är jag osäker om det är risk om man kanske går lite för långt, en viss överlappning bör nog finnas mellan styrelse och partiledning. Att ingen i styrelsen ingick i partiledningen vet jag inte om det vore så bra.
Som jag ser det blir slutresultatet det samma även om vDL-posten plockas bort. Och ja, vi är överlastade.
En viktig del av att få styrelsearbetet att fungera bättre vore att ha ett styrelsepresidium som inte ingår i partiledningen, utan framförallt har ansvar för att styrelsens arbete flyter bra.
Personligen tror jag att mitt uppdrag i partiledningen har gett mig en betydligt mer aktiv kontaktyta gentemot medlemmarna än om jag bara hade suttit på kassörsposten och knackat fakturor.
Ravenna:
Det är möjligt. Men det är inte säkert att det upplevs så. Och problemet är väl upplevelsen av styrelsens oförmåga att lyssna. För att det ska märkas att man lyssnar krävs kommunikaton, och det är där styrelsen brister omho.
Sen antar jag att du raljerade en aning, för inte anser du väl att kassörens enda syssla är att knacka fakturor? Kassören är ju ledamot av styrelsen med allt vad det innebär av ansvar för att styra partiet.
Jag tror verkligen inte man hinner lyssna mer om man har andra uppdrag. Däremot kan man delta i verksamheten. Jag har t ex varit för dålig med att delta i verksamheten i Jönköping, men har i stället hunnit nätverka en hel del i syddistriktet i stort. Då får man ju också förankring. Men för det behöver man inte ha ett uppdrag i det, det räcker ju med att faktiskt höra vad folk tycker om saker och ting.
För mig är det inte svårare än att jag jobbar internt som den politiker jag vill jobba som externt. Det är så jag tror man bygger fungerande organisationer och ett någorlunda levande demokratiskt klimat.
Skicka en kommentar