söndag 6 januari 2008

Upphovsrättsindustrin slår tillbaka

Att en handfull moderater fått upp ögonen för hur upphovsrättsindustrins lobbyarbete leder oss alla rakt in i Bodströmsamhället och dessutom har tillräckligt mycket civilkurage att stå upp mot partilinjen och tala öppet om var alliansens brist på respekt för den personliga integriteten leder fick upphovsrättsindustrin att dra öronen åt sig och ta fram det stora artilleriet. Och vem är bättre rustad att låtsas företräda landets kreatörer än Svenska Akademiens sekreterare Horace Engdahl? Tillsammans med sex företrädare för film-, spel- och bokbranschen brer han ut sig om hur nesligt han upplever det att någon kan ha en annan syn på upphovsrätt än den han själv har.

Horace är välartikulerad och ersätter bristen på underbyggda argument med skickliga känsloargument så som att "hårt arbetande entreprenörer" ska få en "hederlig ersättning". Men ingen har ifrågasatt att hårt arbetande människor ska få betalt för sitt arbete. Det som vi upphovsrättsreformister förespråkar är att de statligt instiftade monopol som den upphovsrättsindustri vars existens Horace förnekar har lyckats lobba fram i västvärlden inte ska få utgöra en grund att avskaffa människors rätt till en privat sfär. Något måste ge vika, och att ersätta det immaterialrättsliga lagverket som uppenbarligen inte hängt med i samhälls- och teknikutvecklingen är ett betydligt bättre val än att avskaffa en av de mänskliga rättigheter som ligger till grund för det öppna demokratiska samhället. Åtminstonde om man inte är en företrädare för den industri som kapitaliserar på den nuvarande lagstiftningen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

"Det som vi upphovsrättsreformister[... ]"
Kan man kalla Piratpartiet för upphovsrättsrefomister, är de inte revolutionärer i det avseendet?

Anonym sa...

Kort sammanfattning av det hela.

Inlägg från de 7 moderaterna:
- Vi måste tillåta privat fildelning, annars riskerar vi demokratin och rättssäkerheten.

Svenska akademin och upphovsrättsindustrin:
- Ni är dumma i huvet. Vi vill tjäna pengar!

Mab sa...

Till Anonym (nr1):

Piratpartiet är en reformistisk rörelse. Vi vill förändra samhället genom politiskt initierade och demokratiskt förankrade reformer och inte genom en revolution. Skillnaden mellan begreppen är inte hur pass stora förändringar man förespråkar utan vilken metod man förespråkar för att implementera förändringen.

Till anonym (nr2):

Klockren sammanfattning.

Anonym sa...

Horace och hans possé gör ju även en helt briljant tankevurpa.

Eller hur menar de egentligen när de säger att Storbritanniens kulturutskotts snack om att internetleverantörer ska tvingas samverka mot fildelning skulle vara samma sak som en "moderniserad upphovsrätt"?

Eskalerad kontrollmodell ligger väl närmare sanningen.

Anonym sa...

Jag orkar inte läsa Engdahls hela utläggning; jag har förstått innebörden ändå. Har han möjligen läst de sju moderaternas debattinlägg i elektronisk form, på sin egen dator? Har han någon kopia av den kvar, och har han möjligen framställt fler kopior av den som han har delat med sig av till sina vänner i Svenska Akademien, de aderton?

I så fall skulle jag vilja fråga honom vad han tycker om tanken att bli väckt klockan 5 på morgonen av polis med en husrannsakningsorder i handen, eftersom Karl Sigfrid fått nys om fildelningen. Karl Sigfrid kanske hade tänkt sälja de där 18 exemplaren själv?

Jag har dock inte tillgång till något offentligt forum som jag vet att Horace Engdahl läser. Det är kanske lika så bra; risken finns ju att han kopierar också mitt debattinlägg utan lov.

Det brukade heta att "pressfrihet är frihet för tvåhundra att säga sin mening". I dag kan vi säga samma sak om upphovsrätten. För hur skulle det se ut om alla i hela världen gjorde anspråk på upphovsrätt till det de skrev? Hur skall mänskligheten få tid att äta om den skall sitta i domstol hela tiden, och vilka skall odla jorden när merparten av befolkningen arbetar inom rättsväsendet?

Framtidens besökande utomjordingar kommer att finna en övergiven planet, befriad från intelligent liv. Hela civilisationen stämde tydligen ihjäl sig.

Anonym sa...

Horace Engdahl är författare. Jag tror att författare har en speciell inställning till sina verk, speciellt om de är skönlitteratur. Läs gärna J.K. Rowling-intervjun i Times Person of the Year Special 2007 där hon pratar lite grann om sina känlor inför Harry Potter:

http://www.time.com/time/specials/2007/personoftheyear/article/0,28804,1690753_1695388_1695436,00.html

Å andra sidan hotas ju inte Horace verk av Piratpartiets förslag på reformer, vilket han säkert skulle vetat om han läst partiprogrammet. Det känns som att han borde ha hållt sig till vad han är bra på: flerstaviga ord.

Anonym sa...

hela länken:

http://www.time.com/time/specials/2007/personoftheyear/article
/0,28804,1690753_1695388_1695436,00.html