söndag 6 juli 2008

Bananrepublik, Almedalen och jämställdhet

Jag funderade på att skriva om Piratpartiets Bananrepublikfest i torsdags och den följande efterfesten på Cafe Opera som Stekare mot FRA anordnade. Men andra har redan skrivit bra saker om torsdagen, så jag låter bli. Det finns även bilder från tillställningen. Vill dock passa på och ge en eloge till talarna under tillställningen. Det sades massor av bra saker från alla talarna. Maria Ferm från Grön ungdom har föredömligt lagt upp sitt tal i sin blogg samt en film med intervjuer från tillställningen.

Själv är jag på väg att lämna fastlandet för Gotland och politikerveckan i Almedalen. Det ska bli enormt spännande att under fem dagar hänga med mina styrelsekolleger från Ung Pirat samt piratpartiets delegation. Jag räknar även med att snubbla över en hel del vänner som jag lärt känna under mitt år på Uppsala studentkår.

När jag skulle sätta mig in i hur hela spektaklet fungerar så hamnade jag på Almedalsbloggen där Per Gudmundsson skrivit en ganska hård granskning av hur könsfördelningen i Piratpartiets styrelse ser ut. Tyvärr så verkar partiet gå in i en reflexmässig försvarsställning och både Marie och Anna skriver inlägg om att de minsan inte diskrimineras som kvinnor i partiet. Och även om det givetvis värmer att de upplever att vi har ett bra internt klimat i partiet så missar de själva poängen. Nämligen att partiet inte har ansett att det varit viktigt att se till så att både män och kvinnor finns representerade i styrelsen eller i partiledningen. Att vi inte förmått se värdet av att ha fler perspektiv representerade. Jag tycker att det är alarmerande, och förhoppningsvis kan uppmärksamheten kring frågan leda till att vi tar och bättrar oss på det här området.

En som skrivit om det hela är Zaida från miljöpartiet. Långt ner i kommentarerna till hennes inlägg ger jag en lite utförligare beskrivning av min syn på det hela.

Om jag har tid under veckan som kommer kanske jag kan skriva ett längre inlägg om jämställdhetsarbetet inom partiet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så har vi helt enkelt fattat att rätt människa för rätt uppgift är viktigare än könsfördelningen...

Synns på båten till Almedalen!

Mab sa...

Jon

I så fall har ni samtidigt totalt missat att gruppen inte är summan av delarna utan snarare en funktion av hur delarna fungerar ihop.