måndag 27 oktober 2008

Fokuspartier

Jag har tidigare beskrivit Piratpartiet som ett fokusparti. Simon Rosenqvist, ledamot i Ung Pirats förbundsstyrelse, utvecklar i ett blogginlägg varför det är en rimlig strategi att som nytt parti fokusera på ett avgränsat politiskt område. Andreas Larson, även han medlem av Ung Pirats förbundsstyrelse, instämmer.

Men varför kritiseras då Piratpartiet för att vi har ett principprogram som formulerar våra åsikter kring de frågor vi valt att fokusera på och aktivt låter bli att ta ställnig i andra politikområden? Hur kommer det sig att många personer man talar med förutsätter att ett parti måste ha ett politiskt program som täcker samtliga politiska områden? Detta trots att de själva inte vet särskilt mycket om vad riksdagspartierna tycker i andra frågor än de som de profilerar sig på. Och trots att miljöpartiet, som fortfarande får betraktas som ett fokusparti trots goda ansträngningar att bredda sin politik, har suttit i riksdagen ett bra tag nu.

På något sätt har det blivit så att många förväntar sig att ett parti ska ha ett svar på allt. Exakt vad det svaret är kanske inte är så viktigt, men man vill att det ska finnas där. Det märkliga i sammanhanget är att när man diskuterar de fallande medlemssiffrorna för de gamla partierna och deras ungdomsförbund så förs faktumet att folk inte är beredda att köpa helhetslösningar fram som ett argument för det minskande medlemsantalet. Det heltäckande program som man förväntar sig att partierna ska ha ses alltså även som skälet till att de får allt färre medlemmar.

Personligen är jag övertygad om att det är fokuspartierna som har framtiden för sig. Kombinationen av ett avgränsat politiskt program, en större förståelse för att det politiska engagemanget kan komma och gå hos de aktiva medlemmarna samt tillåtande av medlemskap i flera olika partier tror jag kommer göra att fokuspartierna på sikt växer om de gamla partierna i medlemsantal och därmed blir bäst på att fånga upp engagerade människor och deras åsikter.

För mig vore det rent av en önskvärd utveckling.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lycka till Matte :) Btw, jäkla schysst skägg!


Hej FRA! Bomb, potassium, jihad. Pang tjoff :P Undrar om det där fastnade i deras nät.

Mattias sa...

Intressant Mattias. Personligen tycker jag att Piratpartiet borde bredda sina åsikter lite och ta ansvar i fler frågor. Åtminstone så småningom. Inte så att vi absolut måste ta ställning i fördelningspolitikfrågor. Men jag tycker att vi borde sätta oss ner och kolla på vad vi har för gemensamma värderingar och vad för sorts samhälle vi vill bygga. Vad är din åsikt om detta? Vår politik har konsekvenser på en rad områden, och vi borde kika lite i utkanterna på vad vi har för ansvar för det.

Jag har yttrat dessa åsikter några gånger i forumet och på andra ställen där det finns mycket pirater, men det verkar inte vara så många som håller med. Man säger att våran vågmästarstrategi är det enda som förenar oss och så. Men jag tror att det är många som skräms iväg från piratpartiet i och med att vi bara tar ställning i tre frågor.

Kanske kan du lyfta fram de här frågorna till de lite högre upp i partiet, för jag vet att det är ganska många som tycker som jag även om det verkar på forumet som en överväldigande majoritet tycker att vågmästarstrategin är bra.

Mab sa...

Jag vill nog påstå att det sökandet efter den gemensamma ideologin inom partiet redan sker, men att vågmästarstrategin av rent pragmatiska skäl kommer att finnas kvar under åtminstone hela den första riksdagperioden som vi finns i riksdagen.

Men vill du läsa om sökandet efter vår ideologi kan jag rekomendera följande inlägg av mig som sedan har en del länkar till andra som berört ämnet:

http://ungpirat.blogspot.com/2008/12/piratpartiets-ideologi-tre-pstenden.html

http://ungpirat.blogspot.com/2008/12/piratpartiets-ideologi-det-liberala.html

Mattias sa...

Det är möjligt att den sker. Men jag ser den inte. Det enda svar jag får när jag går in och ställer dessa frågor är det dogmatiska "Piratpartiet tar inte ställning i den här frågan".

Piratpartiet får inte fastna i detta tycker jag. Vi håller på att bli en folkrörelse, som mycket väl kan bli lika stor som arbetarrörelsen blev under 1900-talets början. Då måste vi också ta ansvar för andra frågor i politiken, eller åtminstone de som ligger i direkt anslutning till de frågor vi driver. Ett exempel är barnpornografi. En avreglering av alla internetfilter kommer att göra att det blir mycket lättare att sprida barnporr. Hur ska vi bekämpa detta? Genom mer resurser till poliserna? Genom information? Det är ju bara att inse att det kommer underlätta. Hur ska vi förhålla oss till det? Ska vi bara skita i det?

Varje gång miljön, skolor eller näringslivets stimulerande kommer på tal och folk säger "Piratpartiet kommer aldrig att ta ställning i den frågan" sjunker mitt hjärta lite. Det innebär att vi aldrig kommer att vidga våra vyer, och ta tillvara den sprängkraft som vår rörelse har. Det känns också som att många säger det utan att tänka, bara för att det kommer från högsta ort. Och jag hatar allt sånt agerande.

I min mening är det ansvarsförskjutning av högsta nivå att säga att "Vi lämnar över det där åt de etablerade politikerna".

Mab sa...

Mattias:

Läs gärna Klara Tovhults (ledamot av piratpartiets styrelse) inlägg: http://www.kurvigheter.se/klara/2009/05/01/hur-kan-vi-svara-i-stallet/

Den borde ligga i linje med dina åsikter. (jag kommer för övrigt kommentera det inlägget när jag får tid i ett eget inlägg på samma tema)