torsdag 30 oktober 2008

Vad gör dig trygg?

Jag har börjat tröttna på att alla övervakningslagar som införs rättfärdigas med att de ska göra så att folk känner sig mer trygga. Samma sak med det ständigt växande antalet övervakningskameror i våra städer.

Regeringen har avsatt 45 miljoner för att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är ett lovvärt initiativ. Och jag hoppas verkligen att de pengarna används till att skapa en reell känsla av trygghet och inte fler övervakningskameror eller små öar av gated communities. Trelleborgs Allehanda har ett par förslag på hur detta kan göras. Sydsvenskan skriver att trygghets inte uppnås genom övervakningskameror utan genom brottsförebyggande och brottsbeivrande arbete.

Det känns bra att bo i Uppsala som väljer att öka tryggheten genom mer belysning och säger nej till kameror. Även Umeå väljer belysning för att öka tryggheten.

Förhoppningsvis kommer frågan om belysning som metod för att öka upplevelsen av trygghet att bli en av de kommunalpolitiska frågorna för Piratpartiet i kommunvalen 2010.

Inga kommentarer: