onsdag 26 november 2008

Liten seger för rebellerna?

Hittade två artiklar som fick mig att känna att Piratpartiet har vind i seglen för tillfället. DN skriver om att Sverige säger nej till förlängd upphovsrätt. Det är visserligen inte den egentliga upphovsrätten som diskuteras, utan de så kallade närstående rättigheterna som reglerar skyddstider för inspelad musik. Det anmärkningsvärda i artikeln är ett citat från Magnus Graner (m), statssekreterare på justitiedepartementet, om varför regeringen avvisar förslaget:

- Ett annat väldigt viktigt skäl är att det rasar en strid om upphovsrätten just nu, och vi uppfattar inte att vi har stöd hos våra väljare för att ytterligare skärpa den.

Magnus erkänner med andra ord rakt av att vi har lyckats påverka agendan. Större bevis för att Piratpartiet spelar roll kan knappast finnas. Genom vårt, och andras, idoga arbete för en upphovsrätt som står i samklang med medborgarnas användarrätt har vi lyckats att åtminstone delvis stoppa den negativa utvecklingen på området i Sverige.

Den andra artikeln kommer från svenskan som skriver att Ipred-lagförslag skjuts upp. Nu är det ingen radikal uppskjutning det är fråga om, utan endast att de borgliga partierna inte lyckats komma överens till idag som planerat. Men att de inte lyckats komma överens visar att motståndet mot lagen spelat roll.

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

"Kultureliten", yrvaken och förskrämd:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3861256.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article3861256.ab

SKITPRAT! såsom jag nedan klargort.

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet

http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/27/rosta-pa-piratpartiet

Bojkott utlyst. Total bojkott. Inga köp. Ingen nerladdning. Ingen fildelning. Så FÅR de vad de tiggt om. Vak upp, svenska folk, till frihetens dag, krossa monopolet, hissa piratflagg, låt MARKNADSKRAFTERNA äntligen tala!