söndag 18 januari 2009

LUFs missvisande siffror

Samtidigt som Ung Pirat gläds så är Liberala Ungdomsförbundet ledsna. De uppfyller nämligen inte Ungdomsstyrelsens vilkor för statsbidrag. Att de trots detta får runt en halv miljon kronor av Ungdomsstyrelsen i särskilt bidrag är ingenting de nämner i det pressmeddelande det gått ut med där de kritiserar Ungdomsstyrelsens regler.

Däremot har de en lösning. De föreslår att de politiska ungdomsförbunden ska få ett mandatbaserat bidrag. På så sätt slipper de politiska ungdomsförbunden över huvud taget bry sig om att rekrytera medlemmar och kan bli en än mer strömlinjeformad inkörsport för politiska broilers.

Men det finns en enorm svaghet i idén om mandatbaserade bidrag. Det är att det faktiskt inte finns ett enda politiska ungdomsförbund som har mandat i riksdagen. Det är nämligen partierna som sitter där, inte deras ungdomsförbund. En distinktion som verkar gått LUF helt förbi.

Ett ungdomsförbund kan knappast anses vara en självständig organisation om dess bidrag grundas på hur moderpartiet klarar sig i riksdagsval. Och vad händer med obeorendet mot moderpartiet om det är moderpartiets valframgångar som styr hur mycket pengar ungdomsförbunden får?

Att ett sådant system dessutom skulle verka konserverande och utestänga nyetablerade politiska rörelser gör givetvis inte förslaget bättre.

4 kommentarer:

Leo sa...

Helt rätt. Vad LUF också missar är att en mängd andra (även delvis icke-politiska) organisationer som t ex jagvillhabostad.nu m fl också får bidrag. Hur ska deras bidrag räknas ut, de har inga mandat i riksdagen...

LUF har nog inte tänkt till, helt enkelt.

Mattias Bjärnemalm sa...

Leo:

Just den biten har de faktiskt tänkt på. De anser att alla andra ungdomsförbund ska behålla det nuvarande systemet men att de politiska ungdomsförbunden ska ha ett eget system med en egen pott öronmärkta pengar. Den stora fördelen är då att man genast kan ge de politiska ungdomsförbunden mer än de skulle få om de följde samma system som övriga organisationer. Det är helt enkelt ett sätt för de politiska ungdomsförbunden att försöka sko åt sig en större bit av kakan.

Anonym sa...

Är det inte precis sådär det funkar i kommunernas bidragsregler??

Mattias Bjärnemalm sa...

Mikael:

Vissa kommuner och landsting har valt att införa ett mandatbaserat system för de politiska ungdomsförbunden. Förändringen har normalt skett i samband med att de politiska ungdomsförbunden blivi för små för att uppfylla de krav som ställs på alla andra ungdomsorganisationer som vill ha stöd.