lördag 28 mars 2009

Kommunpolitik i Piratpartiet? Hylte tar täten!

I Uppsala har vi diskuterat behovet av att bygga upp en lokalpolitisk plattform inför kommunvalen 2010. Jag är nog inte ensam i partiet om att tycka att det finns en rad frågor som direkt eller indirekt berör partiets politik på kommunal nivå. Exakt hur partiet ska forma sina lokala plattformar är något som vi kommer behöva att diskutera inom partiet, men att intresset finns är det ingen tvekan om.

Ett ställe där det definitivt finns både vilja och intresse att engagera sig lokalpolitiskt är i Hylte. Jag har tidigare skrivit om framgångssagan Hylte och det enorma engagemang som finns där. I Hylte finns det i dagsläget tillräckligt många medlemmar för att vi ska få mandat i kommunfullmäktige enbart genom att de som är medlemmar i partiet går och röstar på oss.

Medlemmarna i Ung Pirat Hylte tog sig tid att gå till ett kommunfullmäktigemöte i Hylte för att lyssna på de lokala makthavarna, vilket enligt de närvarande piraterna var ett "supertråkigt" möte. Det roliga i sammanhanget är att det uppenbarligen var en så pass stor nyhet att ungdommar faktiskt bryr sig om kommunpolitik för att både Hallandsposten och Sveriges radio P4 Halland skulle nappa på det. Min gissning är att det inte händer så fasligt mycket i Hylte. Däremot är jag övertygad om att det kommer att hända massor av spännande saker där efter valet 2010 när Piratpartiet kommit in i fullmäktige där.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hur är det nu: kan ett parti komma in i kommunfullmäktige utan att ha kommit in i riksdagen?

Mab sa...

Calandrella:

Ja, det är helt olika val. Man röstar i tre olika val parallellt; riksdagsval, landstingsval och kommunval. Utöver att de sker samtidigt är de helt oberoende av varandra. Man kan rösta på olika partier i de olika valen, eller samma eller precis hur man vill.

Janne sa...

Tycker det låter som ett bra program! Jag är nybliven ordförande för Sveriges Ingenjörers nya distriktsorganisation i Uppsala län och vi har ett informellt projekt för att få fler ingenjörsjobb till länet. I dagsläget så har 49% av våra medlemmar som bor i Uppsala län sitt arbete i ett annat län, vilket är skrämmande. Uppsala har en potential att vara ett superattraktiv ställe för företag att förlägga sin verksamhet på, dels med tanke på alla studenter och dels med tanke på att många av de 49% ingenjörer som pendlar utom länet varje dag nog kan tänka sig att byta till en arbetsgivare i Uppsala istället.

Vi kommer ha ett seminarium den 21 april där Uppsala Innovation Center kommer och berättar om sin verksamhet. Förhoppningsvis är det någon som tänder på idén att starta eget. Men vi behöver även locka hit etablerade teknikföretag.

Gillade även idén att ha mer internet-relaterad utbildning. Uppsala Universitet borde skapa en Internet-ingenjörs utbildning. Vi har ju att brås på här i staden, med både Niklas Zennström och Oscar Swartz...

Unknown sa...

Hmmm... Jag har helt ärligt lite svårt att se hur piratpartiets politik skulle kunna tillämpas på lokalnivå när det oerhört sällan, om överhuvudtaget, fatts några politiska beslut som berör någon av partiets kärnfrågor. Det är inte så ofta jag känner att kommunen kränker min personliga integritet och i frågor om upphovsrätt och patent har inte kommunen någon bestämmanderätt alls så vitt jag vet. Det här får du hemskt gärna utveckla vidare, Mattias.

Christoffer Willenfort sa...

@samface

Några tydliga frågor med piratsstil.
Övervakning med kameror.
komunala dokuments hemlighet.
öppna nämderna för allmenheten.
Ökad direktdemokrati.

detta är bara saker som jag har råkat ut för i verkligheten som komunpolitiker, och i samtliga fall blivit överkörd.

s vist finns det mycket att fixa även i komunerna.

Mab sa...

Samface:

Se exempelvis den här tråden:

http://forum.piratpartiet.se/Topic117423-22-1.aspx

Anonym sa...

Jag anser dock att Hylte skall få köra sitt race utan att hela partiet skall behöva diskutera huruvida Hylte skall ställa upp i kommunvalet och vilket program de skall ha. Det vet dom bäst själva.

Det administrativa med att beställa valsedlar och anmäla kandidater belastar givetvis partiet, men 2010 års val går nog att genomföra med lätthet såvida vi inte ställer upp i 200 kommuner.

Det som Hylte kan vilja ha är givetvis partistödet från kommunen. Den diskussionen kan Hylte/PP ta efter valsegern.

Mab sa...

HR:

I fallet Hylte är jag kanske benägen att hålla med, men anser du detsamma gäller i alla kommuner, oavsett hur få eller många pirater det finns i de kommunerna som vill ställa upp kommunalt?

Och vad anser du att vi bör göra om den som av partiet utsetts till kommunledare i en kommun har en helt annan uppfattning om hur den kommunala listan bör se ut än vad de andra som är aktiva i kommunen har?

Anonym sa...

På fråga ett svarar jag att partiet bör ställa upp i så många val som möjligt.

På fråga två svarar jag att det är en knivig situation. En policy borde utarbetas. Att vara kommunledare borde ge åtminstone någon form av beslutsrätt.

Jag kom att tänka på att partisekreteraren skall ha en kopia på det lokala partiprogrammet tillsammans med övriga dokument för att se till att den inte avviker för mycket från vår politik.

Janne sa...

Jag kan ju tycka att man borde ha en demokratisk process för att ta fram en lista till t ex ett kommunval.

Alla som vill borde kunna nominera sig och sen får man väl ha en omröstning om vilka man ska ha med på listan.

Turordningen på listan borde de som väljs till listan få komma överens om själva. Väljarna kan ju alltid överrida turordningen genom att strecka sin favoritkandidat.

När man tar fram turordningen bör man ta hänsyn till:
- kandidaternas erfarenhet och lämplighet
- könsfördelning
- etnisk bakgrund
- åldersfördelning

Ssargon sa...

Janne: I mina ögon bör man enbart bry sig om punkt 1, kandidaternas erfarenhet och lämplighet. Allt annat vore att frångå vad partiet gör på riksnivå och inför EUvalet.