söndag 13 september 2009

Du kan bättre än så Christian Valtersson!

Jag hamnade i en diskussion på Twitter med Christian Valtersson från Miljöpartiet angående huruvida vi skulle våga stå upp för vårt principprogram gällande skyddet av mänskliga rättigheter eller om vi skulle mörka på den punkten i hopp om att vinna röster från Sverigedemokraterna. Frågan baserades på att både vi och Sverigedemokraterna har starkt stöd bland unga män (SD har dock svagare stöd bland unga män än vad Miljöpartiet själva har).

Döm om min förvåning då jag mitt under vad jag upplever som ett samtal ser att Christian har bloggat om vårt twittersamtal som om det var över och jag slingrat mig från hans fråga. Själv hade jag upplevt det som att jag ifrågasatte de premisser han byggde sin fråga på, eftersom jag ansåg att själva frågan vilade på felaktiga antaganden. Vilket jag hoppas att samtalet skulle leda fram till.

Måste säga att det kändes minst sagt olustigt att inte få föra samtalet dit, utan istället bli beskylld för att slingra mig mitt under samtalet. Men när Christian sedan tar i från tårna och som slutkläm retoriskt försöker antyda att Piratpartiet under EU-valet medvetet försökte sno åt oss väljare från Sverigedemokraterna passerade han förbi vad jag anser vara anständighetens gräns. Vilket känns jäkligt trisst. För frågan han ställer, hur pass långt vi inom Piratpartiet är beredda att gå för att försvara de mänskliga rättigheter vi värnar om, är en bra fråga. Som förtjänar ett bra svar. Och även om Christian, genom sin låga diskussionsstil, kanske inte själv längre är förtjänt av svaret på sin fråga så är faktiskt väljarna det.

För den som är nyfiken är alltså formuleringen som fick mig att se rött följande (min kursivering):


Tänker piraterna försvara mänskliga rättigheter för alla människor, oavsett ursprung, eller tänker man fortsätta försöka konkurrera om SD-väljarna?

Lågt Christian! Du kan bättre än så.

13 kommentarer:

Unknown sa...

Jag förstår inte riktigt Christians antaganden? :S Lyckas vi inte dubbelt om vi BÅDE stjäl SD's väljare (så att de INTE kommer in i riksdagen) OCH kommer in i rikdsdagen (så vi kan driva våra frågor på ett större plan !)?
Jag måste säga att jag blir lika lycklig varje gång jag hör att vi stjäl röster från SD!! Att PP krossar ett parti som jag inte anser ska vara i riksdagen (inte för att de inte ska få, utan för att jag inte gillar deras ståndpunkter) och samtidigt ökar i stöd, så vi kan driva de viktigaste frågorna är väl helt UNDERBART :) ! Att vi sedan får en del "rötägg" spelar väl ingen roll? Vi har fortfarande personer som Hax och Falkvinge i spetsen, som styr åt rätt håll! Så nästa gång någon påstår att det är NEGATIVT att vi stjäl röster från SD så fråga han först om han är SDare , för annars ser varken jag, eller många andra ifrån PP det negativa i det! (fotnot: Jag blir lika glad när jag hör att Vänsterpartister och KDare lämnar sitt ursprungsparti och går till PP! :) Jag är blåfärgad, och hoppas därför att om PP kommer in i riksdagen så får de flest förmåner åt höger! Vill inte ha ännu en regering ledd av Sossar :( )

Insanity sa...

I grund och botten spelar det ju ingen roll VEM som röstar på PP.
Sålänge folk gör allt de kan för att stödja ett parti som lyfter fram de viktigaste frågorna vi har anser jag att det är en reko människa oavsett dess personlighet.

Christian Valtersson sa...

Nu blir jag förvirrad, jag kan inte se att jag någonstans vare sig på twitter eller på min blogg angett att ni medvetet skulle ha försökt sno åt er väljare från Sverigedemokraterna. Att ni däremot konkurrerar om delvis samma väljare (och i avsevärt större utsträckning än vad vi gör, väljarströmmarna mellan MP och SD är den minsta av strömmarna mellan alla större partier) är väl knappast något felaktigt påstående?

Christian Valtersson sa...

Däremot resonerade jag ju kring hur ni ska hantera den här väljargruppen framöver. Men att ni medvetet skulle ha siktat in er på dem, som du påstår att jag sagt, är ingenting jag skrivit vare sig på någon blogg eller på twitter.

Mab sa...

Christian:

Notera min kursiverade text från din blogg. Ordvalet "fortsätta försöka" implicerar ett medvetet ställningstagande (att försöka göra något kräver ett aktivt ställningstagande). Var inte det din intention att antyda att det fanns en sådan intention hos Piratpartiet kan det vara lämpligt att redigera den formuleringen.

Anne Kekki Forshaga sa...

Vi kan bättre än så. Vi behöver inte prata mot något parti, utan för våra principer. Vi pratar för Sverige och Sverige är en mängd individer med olika ursprung. Jag tror tom att vi borde göra flygblad och afficher på engelska. I vårt land finns många invånare med anhöriga över hela världen. De gillar vårt program. Det gör även unga vuxna. Om vi pratar till dem och tror på dem. Det är inte smart att mörka, för de unga vuxna är inte dumma i huvudet. Bra att du lyfter fram detta. Det är inte vi och dom väljarna. Piratpartiet är vi.

Trezker sa...

"våga stå upp för vårt principprogram gällande skyddet av mänskliga rättigheter eller om vi skulle mörka på den punkten"

Hur sjutton skulle PP kunna mörka sin viktigaste fråga? Om man skulle sluta driva den försvinner nog medlemmarna från PP lika snabbt som när dom strömmade in och ingen skulle någonsin ta det på allvar igen.

grey sa...

Det var tydligen en väldigt seglivad myt att PP och SD skulle ha samma väljargrupp (unga män). Det är ett stort tankefel, och är baserat på en enda tidningsartikel som använde statistik på ett felaktigt sätt som underslag. Det stämmer att PP har sitt största stöd bland unga män. Har SD det? Svar nej. De har sitt största stöd i gruppen 30-40 år enligt alla undersökningar.
Titta sedan på hur rösterna i landet fördelades i EU-valet. PP:s röster var jämt fördelade över hela landet, med högre på platser med många studenter. SD:s fick främst sina röster från södra delarna av landet, lågt i studenttäta områden och högt i områden som ligger nära invandrartäta. Hur många likheter? 0!!

Om man ska göra demografiska undersökningar liknar PP:s väljare mest MP:s, och SD:s liknar faktiskt mest KD:s och S:s. Alla seriösa undersökningar har visat att PP dragit sina väljare från samtliga partier, men mest från nya väljare (inklusive röstskolkare), medan SD:s väljare pendlar mellan SD och något av partierna M, KD eller S.

Det är sant att det finns de PP-väljare som tidigare har röstat på SD, men dessa utgör en väldigt liten grupp.

Insanity sa...

Vilken sorts väljare ett parti har spelar väll ingen som hällst roll över huvet taget.
Folk som vill uppnå samma saker röstar på det parti som lyfter fram de viktigaste frågorna jusst de människorna anser viktigt.
Vart de kommer från, vad de tycker utöver partiets ramar har ingen med att göra.
Vi slåss ju trots allt för rätten till just det, privatliv.

Tor sa...

Innan man påstår att Piratpartiet försöker konkurrera om just Sd-väljarna kanske det är på sin plats att presentera några fakta för att det ens objektivt sett skulle finnas någon sådan konkurrens.

Jag misstänker att vi har ännu en som har feltolkat siffrorna från valundersökningen. Många tror att talet 14% representerade andelen Sd-sympatisörer bland PP-väljarna, trots att det i själva verket representerade andelen av Sd-sympatisörer i ett riksdagsval som tänkte rösta på PP i EU-valet.

Billy G sa...

Ärligt talat christian, vi skiter fullständigt i vem som röstar på oss, vi har inga specifika grupper som vi riktar oss mot, vi har inte gjort eller beställt några undersökningar om vilka våra bästa röst grupper är (även fast det är rätt självklart vilka de är).

Självklart är det bra o sno väljare från SD, men det är knappast något vi bryr oss om att kampanja specifikt mot den gruppen.
Snor vi väljare från SD betyder det att de väljarna tycker att mänskliga rättigheter och personlig integritet är viktigare än att slänga ut ett gäng invandrare, det tycker jag låter som en bra sak!

Och om vi gör avkall på vårat princip program då har vi inget kvar att stå för, så varför skulle vi göra det då.

Vi är inte ett traditionellt parti, röster på PP är inte ett självändamål, det viktigaste är att väcka debatt och informera folk så att de kan ta ett INFORMERAT beslut när de ska gå och rösta. För är de informerade tror jag att vi kommer nå vårt mål som vågmästare i valet 2010. Annars får vi försöka o påverka mer via bryssel och försöka igen 2014..


Jag förstår inte hur man kan göra sånna tankevurpor, Kom in på vårat forum där står allt svart på vitt hur vi funderar, vad vi ska göra, tillockmed våra mötesprotokoll ligger online till stor del, hur svårt kan det vara och bilda sig en uppfattning om hur PP funkar när du har all info 1 klick bort..

...

Tor sa...

Junilistan hade förresten en större andel Sd-sympatisörer bland sina väljare i EU-valet än vad Piratpartiet hade. Varför hör man inget om det (om det nu över huvud taget är så viktigt vem som röstar på vad)?

nef sa...

Jag förstår inte resonemanget över huvud taget emedan alla partier konkurrerar om samma väljare, nämligen röstberättigade svenska medborgare.

Att sitta och försöka sätta minuspoäng på ett parti för de röster de inte får baserat på var de rösterna (eventuellt) hamnade ser jag inte logiken i och att pluspoäng för de röster som partiet faktiskt får ska kunna omvandlas till minuspoäng baserat på var rösten (eventuellt) annars hade hamnat är lika ologiskt det.