lördag 8 november 2008

Utrensningar inom Liberati?

Det har skrivits en del om Alexander Bards nya nätverk Liberati på sistone. Bland annat så har Marie Andersson skrivit ett läsvärt inlägg. Anna Troberg går igenom de fem ståndpunkter som Liberati för fram i Expressen.

Det visar sig att Oscar Swartz blev utslängd på grund av sin syn på upphovsrätt. Mikael Nilsson försökte gå med men fick nobben för att han var Pirat. Mary Jensen hoppade av Liberati då hon upptäckt att organisationen är förespråkare av den överimplementering av IPRED som ligger för handen. Att Liberati förespråkar den här lagen framkom i den brevväxling mellan Mikael och Alexander som finns att läsa på Mikaels blogg.

Jag kunde inte låta bli att fascineras av mailväxlingen och den bild av Liberati som växer fram där. Följande påståenden utmärker sig:

"Libertarianer är alltså inte välkomna i Liberati. De får gå någon annanstans."

"Vi gillar IPRED."

"Liberati har bara medlemmar från Folkpartiet. Du behöver inte vara medlem i Fp men du får inte vara engagerad i något annat parti."

För att se hur pass väl dessa påståenden beslöt jag mig för att göra en ytterst ovetenskaplig statistisk undersökning med hjälp av det fantastiska sociala verktyget Facebook. På facebook finns en grupp som heter Liberati. Gruppen är modererad och man måste ansöka om att få bli upptagen i gruppen. Den som modererar gruppen är ingen mindre än Alexander bard själv. Så de som ingår i gruppen har alltså passerat hans nålsöga.

På facebook kan var och en välja om andra ska kunna ta del av deras information, samt hur mycket av den personliga informationen som i så fall visas. Runt 60 av gruppens (i dagsläget) 142 medlemmar lät mig se deras profiler. Av dessa så var ca 10% även medlemmar i gruppen Stoppa IPRED, ungefär lika många hade under "politisk uppfattning" definierat sig själva som libertarianer. Slutligen så var två personer, enligt deras profiler, medlemmar i andra politiska partier än folkpartiet.

Kommer herr Bard inleda en utrensing inom de egna leden för att se till att de kriterier som han satt upp för att få ingå i hans lilla politiska äntringsstyrka efterlevs?

4 kommentarer:

Mary sa...

För din information så gick jag ur Facebookgruppen direkt. Så jag inte bara funderar utan har handlat.

Allt har sin tid.

Mattias Bjärnemalm sa...

Att agera är alltid det bästa :-)

Uppdaterat mitt inlägg nu så det står att du hoppat av.

Doktor Spinn sa...

Även jag gick ur direkt!

Amelia Andersdotter sa...

Ja, se på fasiken. Man kan inte ens vara i Kina en vecka utan att liberalerna strider inbördes. Hohoho.