onsdag 27 maj 2009

Lars Gustafsson, Sundsvall och god stämning

Slutklämmen på det inlägg som Lars Gustafsson publicerat i Expressen och på sin blogg är bland det bästa jag har läst på länge:

Det väsentliga intresset för konstnärer och författare som tar sin verksamhet på intellektuellt och moraliskt allvar måste naturligtvis vara att bli lästa, att göra sig hörda i sin generation. Hur man blir läst, det vill säga hur man når läsarna, är i detta perspektiv sekundärt.Det växande försvar av nätets utvidgade yttrandefrihet, alltså av de immateriella medborgarrätterna som vi nu ser i land efter land, är början till en – precis som förra gången på 1700-talet – teknikburen, och därför befriad, liberalism.Jag röstar därför på Piratpartiet.

Jag har svårt att se hur någon kreatör egentligen skulle kunna motsäga Lars ord. Men även för den författare som sätter det ekonomiska intresset främst tror jag att en röst på Piratpartiet i EU-valet kan vara berättigad. Precis som bibliotekens framväxt ledde till att allt fler både läser och köper böcker så är jag övertygad om att den digitala spridningen kommer leda till ett ökat intresse för litterära verk, och att kreativa författare kommer finna verktygen att profitera på denna efterfrågan.

Oavsett detta så gläds jag ändå över den enormt ödmjuka inställning till tekniska framsteg och yttrandefrihet som Lars genomgående visar genom sitt inlägg.

Ett antal olika bloggare har redan kommenterat Lars Gustafssons ställningstagande. Och någon har redan uppdaterat Wikipedia.

Jag var förresten i Sundsvall i måndags och höll ett mindre torgmöte, deltog i ett piratfika och i en after-work med lokala pirater. Dagen efter så får Piratpartiet 34% i skolvalet på Sundsvalls gymnasium. Är det kanske en Mab-effekt vi ser? ;-)

Erik Josefsson och Camilla Lindberg gör ett gemensamt utspel i Svd om att den stämning som kommissionen riktat mot Sverige för att vi inte implementerat datalagringsdirektivet inom given tidsram skulle kunna användas som ett tillfälle att få det prövat om direktivet verkligen är förenligt med europakonventionen. En intressant vinkel som jag tycker verkar väldigt spännande. Tyvärr tvivlar jag på att vår regering ska finna det civilkurage som krävs för att stå upp för våra medborgliga rättigheter i den här frågan.

Om inte ett EU-val med en ordentlig framgång för Piratpartiet får dem att komma på andra tankar förstås...

14 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag hypotetiskt lägger ner fem års arbete för att ta fram ett genialiskt översättningsprogram som jag sedan via min hemsida vill sälja för 1499 kr inkl moms.

14 dagar efter försäljningsstarten har någon hackat mjukvarulåset och sedan spridit ut detta via nätet.

Vad händer då ?

I ditt samhälle.

Du kan byta ut dataprogrammet mot ett dataspel, en symfoni, en långfilm. Jag är nämligen så arbetsam så jag har skapat allt detta och säljer det via min webbsida enligt prislista

Ps För en månad sedan köpte jag i min firma ett dataprogram för 95 tusen + moms. Ett dataprogram som tyska tekniker började utveckla i slutet av 1980 talet. Även tyska tekniker har familjer och barn att försörja.
I ditt samhälle. Vilken skall försörja dessa duktiga strävsamma tyska tekniker. Är det PiratPartiets medlemmar.

DS

Hur är det med den långsiktiga logikkedjan?

Eller är det bara ungdomlig romantik ungefär som haschvänstern på 1970 talet. Mycket haschdimma var det.

Man måste ju få problematisera!


PS2 Lars Gustavsson är en extremt begåvad författare. Men han är samtidigt en genetisk anarkist. Han älskar att provocera. Det har han alltid gjort.
Han är liksom ett geni och ett litet barn i samma kropp och hjärna.
Sådana varelser produceras av det naturliga urvalet.
DS2

Anonym sa...

test

Unknown sa...

Anders, även om du har en mycket god poäng i det du säger låter du väldigt dåligt insatt i frågan. Jag tror inte någon piratpartist förespråkar fri nedladdning av professionella mjukvaror för företag. Däremot har t.ex. Adobe själva sagt att dom inte bryr sig så mycket om ungdomar som sitter och laddar ned PS, eftersom dom som laddar ned senare kanske hamnar på ett företag med licenser istället.

Film, musik och dyl. kan inte jämföras med ett program riktigt. Dom tjänar pengar även om ingen köper. Bio, radio, Spotify etc. Plus att det alltid kommer finnas dom som köper. Personligen skulle jag gärna se Hollywood brinna till marken för att se vad som byggs upp ur askan. Kanske moderna företag skulle dyka upp där...

Och symfoni?! Är inte poängen med sådana att sitta i en stor sal med hundratals-tusentals andra och lyssna på den?

Anonym sa...

Frunns
Hur kan man skilja på olika typer av nedladdare om man inte får ha någon kontroll av nätet.

Det är ju där själva knuten sitter.

Människor missbrukar förtroenden.

För att reglera missbruket krävs kontroll och beivran.

Dessutom håller inte detta med privat bruk med BT-tekniken. tekniken skapar en oändlighet.

Skillnad förr i tiden med små isolerade kompisgäng som bytte låtar. Det var harmlöst.

BT-tekniken är något helt annat.

Ett gigantiskt bjudkalas mellan anonyma själar som var och en ser till sitt eget men skiter i kollektiva konsekvenser.

Vi kan i längden inte ha ett funktionellt internet utan kontroll och beivran.

Det är bara det jag vill säga.

Ungefär som med parkeringsvakter och trafikpolis.

Konstigare är det inte.

MVH

Unknown sa...

Varför skulle det här vara mer harmfullt? Egentligen. Ja, det är lättare att dela med sig, men det finns även mycket mer att dela med sig av på samma gång. Hur går det ihop då?

Och ja, hur ska man kunna skilja på dom om man inte har kontroll? Det skulle inte hjälpa med kontroll heller. Helt omöjligt så länge vi har integritet på internet. Och jag värderar min egna integritet högre än några privata aktörers s.k. vinstintresse.

"Ungefär som med parkeringsvakter och trafikpolis.

Konstigare är det inte."

Jag skulle nog säga att det är grymt mycket konstigare än så. Om man kör för fort är man farlig och om man parkerar på fel ställe för länge är man i vägen. Om man laddar ner en film, vad är man då? Visst, chansen finns att man skulle ha köpt den eller sett den på bio annars. Men det är verkligen inte säkert.

G. sa...

Re: AndersBWestin

Jag hoppas innerligt att dina tyska tekniker fick betalt under utvecklingsarbetet, och kunde försörja sina barn då.

När det gäller just stora programvaror brukar det finnas ett egenvärde i att betala licensen: Support, och servade uppgraderingar behövs i en professionell miljö.

mySQl är ju det klassiska exemplet på företag som klarar sig utmärkt just pga support-behovet.

Ditt översättningsprogram får du nog fundera över hur du skulle finansiera innan du börjar skriva det.
Sälja för 1495:- vore inte en bra affärsmodell i piratpartiets värld; det är helt sant; men det finns andra sätt att dra in pengar . 17 vet om det vore en bra modell nu, med tanke på att du tävlar med exv gratis GoogleTranslate (som drar in pengar utan att kosta 1495....).

Anonym sa...

Frunns
Definiera ordet farligt. Jag tycker att det är oerhört farligt för ett samhälle att det allmänna rättsmedvetandet upplöses i egenintresset. Långt mycket farligare än felparkeringar. Till slut också farligare än några människors liv i trafikolyckor.

Ett förlorat rättsmedvetande är smittsamt. Går det att snylta på ena stället så borde det i logikens namn vara tillåtet att snylta i andra positioner.

Det handlar i grunden om respekten för andra människor och deras ansträngning.

Gustav

Nu var det så att mitt program för 1499 kr var genialiskt. Google Translate är fortfaraande patetiskt dåligt eller ofta rent av "kalkon".

Dessutom är det min rätt att som skapare att sätta det pris jag vill. Priset regleras sedan av den friska marknaden. En marknad som inte får smittas av snyltande.

Exakt där står frågan just nu.

MVH

Unknown sa...

Varför skulle det allmänna rättsmedvetandet upplösas? Och annars är det ju integriteten som upplöses i någons egenintresse istället, så är det verkligen värre?

Piratkopiering kommer alltid att finnas, hur mycket kontroll man än försöker ha.

Anonym sa...

Frunns
Rättsmedvetandet är ju redan förskjutet. Din åldersgrupp har hamnat i ett dilemma som jag inte skuldbelägger er för. Det är den snabba teknikutvecklingen i kombination med att vuxensamhället reagerat långsamt som är orsaken.

Självklart kommer piratkopiering alltid att finnas. Så är det med all kriminalitet och mänskliga beteenden.

Men nu handlar det om att lägga ett kollektivt stigma som flertalet inordnar sig efter. Riskanalys kontra kortsiktig nytta.
Flertalet människor är klart styrda av risk och stigma.

Alla välfärdssamhällen bygger på stigma med stöd av juridik, kontroll och beivran.

Se bara landet USA. Från början ett laglöst land på 1600 talet. Nu ett sk modernt samhälle med mängder med fängelser för personer som inte lyckas följa lagens mening.

Hela vårt materiella samhälle är fullt av stigman, kontroll och beivran.

Varför skulle internet vara en frizon. Jag kan inte se logiken.

Jag tror tvärtemot att vi kommer att få ett bättre internet om det finns "väktare" som vaktar i de "offentliga" miljöer som tex en BT miljö motsvarar.
Vad folk zippar ned och mejlar via e-post från person till person eller i slutna kompisgrupper skall självklart inte kontrolleras utöver med de algoritmer som FRA är tillsatta att genomföra.

tobias sa...

Anders, att du nämner USA som ett föredömligt land angående rättsväsende är rent av skrämmande. Sen om vi ska komma till det här med "snyltare" och "kollektivt stigma".

"Hela vårt materiella samhälle är fullt av stigman, kontroll och beivran."

Det håller jag med dig om. Men i den "fysiska" världen så har du inte kameraövervakning i ditt hem, du har inte någon som går vid sidan av dig och antecknar allting du säger och filmar dig vart än du går. Och det är verkligen inte privata aktörer som gör detta!

Det är detta de vill göra på internet. Registrera allting du gör, spåra alla uppgifter sen dömma dig utan att du ens får yttra dig. "Du är skyldig tills du har bevisat motsatsen". Detta är taget direkt ifrån HADOPI-lagen i frankrike. Detta strider mot rättsamhällets grundvalar som säger att "man är oskyldig till motsats är bevisad".

Sen är det verkligen inte svart/vitt, det håller jag med om. Men jag vill inte leva i ett samhälle som jag har beskrivit ovan. Det är det som piratpartiet främst kämpar mot. Våra medborgliga rättigheter om att yttra oss, uttrycka oss konstnärligt och sprida vår kunskap utan censurskap och förföljning.

Anonym sa...

Tobias
Jag tycker inte heller om USA;s rättssystem och människosyn.
Men jag tog det som exempel eftersom de människor som "flydde" till USA från 1600 talet till nu var sk "frihetslängtare" som Piraterna.

Man ville leva på prärien i frihet.

Men vad hände? Människor kunde inte håla fingrarna istyr. De började missbruka varandras förtroenden. Dom tog för sig på andras bekostnad.

Vad hände då. Helt plötsligt började man skapa nya lagar och regler. Folk tog lagen i egna händer och hängde de kriminella i först bästa träd.

Nu har USA en av världens hårdaste fängelsesystem. Frihetslandet !!!!!

Förstår du inte liknelsen. Internet är den nya prärien. man vill kunna göra som man vill.

Problemet: Människor är egoister och börjar genast att missbruka förtroenden.

Vad händer: Dom andra som blir utnyttjade och kränkta börjar kräva lag och ordning.

Parasiter får ju inte vinna. Vad har vi då för samhälle.

Följden: Det blir ett tryck på väktare, kontroll och beivran.

Där är vi nu angående den virtuella prärien.

Det är bara en dröm om att internet skall kunna vara fritt från kontroll.

Det kräver en annan typ av människa. Men av någon anledning har evolutionen inte processat fram denna varelse.

"Homo Ansvarstagande" finns inte.

Vi måste därför fuska med kompletterande reglementen utanför våra individuella hjärnor.

Vi bygger en virtuell kollektiv hjärna av regler, lagar, stigma, skam och reprimander.

Land skall av lag byggas! kom dom på för flera hundra år sedan när de insett att demokratier måste byggas av lag.

Mab sa...

Andersbwestin:

Jag håller med om att land ska av lag byggas. Det är ju precis därför piratpartiet finns. Vi vill anpassa lagen efter det allmänna rättsmedvetandet.

Det allmänna rättsmedvetandet är nämligen inte statiskt, och digitaliseringen har medfört en förändring i möjligheten att tillgå kultur och kunskap och ställt olika värderingar inom samhällsmoralen mot varandra. Vi har gjort vår tolkning av vad som är det bästa för samhället och arbetar nu för att få den förankrad i lag.

Piratpartiet har aldrig förespråkat total frihet på nätet, vi har förespråkat att nätet ska ses som en öppen allmän plats och följa samma regler som en sådan.

Unknown sa...

Hm, mycket intressant.
Men snälla kom in på min sida och gör ett litet test, så jag får en bild av vem du är.

kraam

Mab sa...

Ingela:

Länk till din sida?