onsdag 3 juni 2009

Jag, ett pr-geni!

Lena Melin tar av sig hatten för pr-genierna i Piratpartiet. Som varandes en av dessa pr-genier så kan jag inget annat än bocka och tacka. Jag är nämligen en av de hundratals bloggare som tillsammans utgör partiets pr-verksamhet. Det är alla vi bloggare med eller utan formella uppdrag inom partiet som skriver om partiet på mer eller mindre daglig basis som utgör Piratpartiets pr-grupp. Och Lena tycker att vi är genier. Jag blir ärligt talat rörd av hennes ord. Att geniförklaras för mitt bloggande känns faktiskt alldeles otroligt stort.

Lena tycker att våra framgångar i opinionsmätningarna är obegripliga och skriver berömmande:

Hatten av för Piratpartiets pr-genier. De har lyckats förmedla engagemang, till och med passion.

Eftersom jag tror på att dela med mig av kultur och kunskap så ska jag berätta vårt knep. Att vi lyckas förmedla engagemang och passion beror på att vi är starkt engagerade och verkligen brinner för våra frågor. Dessutom inbegriper vi alla i vår öppna interna partidebatt. Genom att lyssna och ta till sig av kritik, och genom att fånga upp och lyfta fram det engagemang som finns bland folk i allmänhet så har vi lyckats involvera tusentals människor i vårt arbete runtom i landet. Och när tillräckligt många verklligen tror på något har även den mest pessimistiska person svårt att inte se att det är riktig passion och riktigt engagemang som ligger till grund för det vi gör.

Lena menar att det är obegripligt att kunna bli så stora som vi blivit på så frågor. Men då gör hon det enkla felet att blanda kvantité med kvalité. Att vi blivit så stora som vi blivit beror just på att vi identifierat den absolut viktigaste politiska skilljelinjen i kunskapssamhället och från det dragit väldigt tydliga slutsatser om var dagens övervakningsiver kommer sluta om det inte möter ett mobiliserat motstånd.

Politik får aldrig förminskas till att handla om antalet sakfrågor i ett partiprogram. Politik måste alltid främst handla om vilka fundament man vill att samhället ska bygga på! Piratpartiet vill ha ett öppet och demokratiskt kunskapssamhälle som tillvaratar medborgarnas politiska och demokratiska rättigheter och som uppmuntrar till kultur- och kunskapsspridansde. Det kanske kan ses som få frågor av en del, men om man inte förstår varför vanligt folk anser att just de frågorna är viktigare än en flora av bagatellartade sakfrågor, ja då får man uppenbarligen jobb på Aftonbladet.

Alla andra tolkar förresten inte Lena Melins ord lika välmenande som jag valt att göra.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du tolkade Lena väldigt humant och optimistiskt. Precis som en Piratpartist ska göra.

Lena Ek har svårt att förstå Piratpartiets framgångar, eftersom hon inte förstår hur folk kan arbeta, leka, verka och vara utan att träffas fysiskt. Hon är helt enkelt för gammal och okunnig om tvåvägskommunikation (helst digital sådan) för att hon ska kunna förstå Piratpartiet fullt ut.

När hon lärt sig det är jag övertygad om att hon också blir en av oss.

Så vi får undervisa henne, helt enkelt.

Anonym sa...

Förlåt, Lena Melin ska det vara. Jag hade bara en viss Centerpartist i huvet. Sorry. ;)

LinaLj sa...

Så sant att ett parti inte ska dömas efter antalet sakfrågor, det är inte kvantitet utan kvalité som borde räknas.

Henrik Lidbjörk sa...

Missa inte kommentarerna till Melins artikel på Aftonbladets sida. De är FÖRKROSSANDE positiva till piratpartiet. Och jag blir förvånad av den intellektuella nivån bland Aftonbladetläsarna. Notera också den höga medelåldern på de som kommenterat. Det ser ljust ut för pp!

Björn Flintberg sa...

Bra skrivet, men jag måste ändå kommentera det sista du skriver Mattias (känner att jag kan göra det när jag både röstat på dig och värvat ett par andra att göra detsamma!)

Det finns faktiskt andra viktiga frågor OCKSÅ. "Floran av bagatellartade saker" som PP inte tar ställning i innefattar: Budgeten, Arbetslösheten, Utbildningsväsendet, Försvaret (utom FRA), Socialtjänsten och barnomsorgen.

Vet inte om "bagatellartat" är ordet för den typen av frågor.

Jag upprepar min ståndpunkt som en envis åsna. Om PP vill in i riksdagen måste man ta sin ideologi och dra konsekvensen av den. Man kan fortfarande vara neutral och låta bli att hänga med ett visst block, men om det nu är ett öppet demokratiskt kunskapssamhälle man vill ha - varför har man då ingen åsikt om skolan?

Jag jobbar dagligen för att få 1-to-1 i skolan (en laptop per elev och lärare med trådlösa nätverk i alla skolor), och för att staten ska pröjsa för detta som en nödvändig infrastruktursatsning på Sveriges framtid.

Den frågan är, enligt Piratpartiets nuvarande strategi, "up for sale to the highest bidder". Det borde den inte vara.

En annan fråga handlar om mobbing. Med ett öppet, fritt och identitetsskyddat nät, som ni ju förespråkar, antar jag att möjligheten att dölja sin egen identitet på nätet ska vara skyddad, men någon policy för hur ni hanterar konsekvenserna finns inte heller. "Nån annans problem, vi tar inte ställning".

Det är den här typen av frågor som journalisterna förr eller senare kommer lära sig att ställa. Jag hoppas ni har bättre svar än "vi bryr oss inte om de där frågorna" då.

Bara som ett tips och en reflektion.

Anonym sa...

Ytterligare ett resultat av ett annat PR-geni (en kompis): http://www.youtube.com/watch?v=6qJ7gyueZRM

johan andrén sa...

jag röstade på kalleankapartiet, ungefär samma sak.

Mab sa...

Björn:

vad sägs om svaret "det där är väldigt viktiga frågor, men vi har valt att fokusera på de demokratifrågor vi anser är mest fundamentala för ett öppet samhället och de behov av reformer som den digitala revolutionen ställer på det immaterialrättsliga systemet."

Med det sagt så tror jag att en liten breddning kommer att ske inom partiet om/när vi bygger upp kommunala politiska plattformar inför nästa års kommunval. Vill du vara en del i det arbetet så tycker jag att du ska ta steget fullt ut och gå med i partiet!