söndag 8 februari 2009

Partiskatt?

Det ligger en motion till partiets årsmöte om att vi borde införa en partiskatt på våra framtida folkvalda. En del kritiker menar, fullständigt felaktigt, att det skulle finnas något i Piratpartiets principer som inte är förenligt med en partiskatt. Det är givetvis en totalt felaktig iaktagelse. Just genom att Piratpartiet så tydligt inte tar ställning till fördelningspolitik så borde det stå självklart för alla och envar att det inte går att förlita sig på våra principer för att få svaret på den här frågan. I slutändan blir det helt enkelt upp till var och en att fundera över om det är rimligt att partiet ska uppmana sina folkvalda representanter att bidra extra till partiets ekonomi. Och om det behövs.

Personligen tycker jag att det är fullt rimligt att anse att de som fått ynnesten att representera partiet även ska betala tillbaka till partiet för detta. Men det kanske är där stötestenen ligger? Jag ser det som en ynnest att få representera partiet. Motståndarna till partiskatt pratar om att folk gör uppoffringar när de tar på sig att arbeta som politiker. Synen på vad det innebär att vara folkvald styr synen på partiskatt. Vi som ser politiska uppdrag som en möjlighet att utvecklas som individer är mer benägna att betala tillbaka till partiet än de som upplever att de likt martyrer iklär sig politikerrollen trots att de egentligen hellre vill syssla meed något annat.

Jag ser det som ganska troligt att motionen om partiskatt röstas ned. Tyvärr måste jag tillägga. Även om den inte var klockrent formulerad i sin ursprungliga version anser jag att det i den följande diskussionen kommit fram tillräckligt med ändringsförslag för att vi ska kunna ta ett bra beslut i frågan.

Men det finns fler sätt än majoritetsbeslut att sätta något i rörelse. Som trea på Piratpartiets EU-valslista och med ambition att kryssas in i Europaparlamentet har jag ett guldläge att föregå med gott exempel. Därför har jag beslutat mig för att om jag blir invald i Europaparlamentet så kommer jag att skänka tio procent av min parlamentarikerlön till partiet. Eller, om det skulle visa sig att partiet inte anser sig behöva de pengarna (någon menade att beloppet enbart skulle bli kaffepengar), så kommer jag skänka dem till Ung Pirat. För där vet jag att de kommer uppskattas och komma till användning.

7 kommentarer:

Simon Rosenqvist sa...

Bra initiativ! :)

Anonym sa...

Jag var positiv tidigare till partiskatt, men ändrade uppfattning när jag såg summorna vi eventuellt skulle fått in.

I riksdagen ungefär 3,6% av totala inkomsten. Tänk på att vi troligen också får in något via Guldpirat även om vi får rejält partistöd.

Det är fel att tvinga av pengar från våra folkvalda med det underförstådda hotet att avlistas vid nästa val om man inte lyder.

Det är generöst av dig att skänka pengar till partiet. Se det som en Guldpirat modell större.

Mattias Bjärnemalm sa...

HR:

Med en parlamentariker i Europaparlamentet hinnder det bli över 70 000 kr inbetalt fram till och med riksdagsvalet 2010. De pengarna tror jag nog att vi kan göra något vettigt av. Kommer vi in i riksdagen så blir kanske inte andelen så stor, men i reda pengar så skulle det innebära två heltidstjänster extra på kansliet (eller vad vi nu vill använda dem till). I min värld så är det helt klart tillräckligt mycket för att vara relevant.

Om vi däremot inte kommer upp i 2,6% i riksdagsvalet, men får en mängd mandat i olika kommuner, med medföljande arvoden, så kan partiskatten bli en betydande del av partiets inkomster.

Björn sa...

Fast att sätta en rekommenderad men frivillig sats tror jag det inte är många som är emot. Dock blir det väl lite märkligt att kalla det för en skatt då.

Det är trotts allt tvånget som folk (iaf jag) är emot. Att inte få göra fel innebär att folk inte får ta ansvar för att göra rätt. Att tvinga folk att göra en handling hur god man tycker att den är, kommer få folk att vilja göra det som är tvärtom. Det kommer göra folk mindre ansvarstagande.

Mattias Bjärnemalm sa...

Björn:

Jag tror du har en poäng. Jag känner lite att det är begreppet skatt som vissa inom partiet ryggradsmässigt reagerar på.

Björn sa...

Just det där med att skicka det till Ung Pirat slog an en tanke hos mig...

Varför begränsa sig till Piratpartiet/Ung Pirat, varför inte låta folk donera till en vidare flora av organisationer. Free Software Foundation, Creative Commons, Wikipedia... speciellt om man ser till de svenska avdelningarna av dessa föreningar är det knappast kaffepengar vi talar om. Sen kanske det kräver att specificerar vilken anda dessa organisationer ska sträva efter, men det tror jag är ett lösligt problem.

Mattias Bjärnemalm sa...

Jag har nu lagt ett motyrkande om att göra donationen frivillig och ta bort begreppet partiskatt (vilket ju inte är passande om det inte finns en hälsosam dos tvång i systemet).