onsdag 17 juni 2009

Piratpartiet kontra Junilistan

Christian Engström har åkt ner till Bryssel nu för att sondera terrängen inför vårt partigruppsval. Eftersom han möttes upp av Nils Lundgren där nere så gjorde SVT ett par anspelningar för att det kunde gå för oss precis som med junilistan. In i år och ut igen efter fem år. Men liknelsen haltar, vilket Rick Falkvinge väldigt tydligt förklarar i partiets senaste medlemsbrev. Piratpartiet är byggt på en bred transnationell folkrörelse av människor med en gemensam vision om ett fritt och öppet kunskapssamhälle som ser den visionen hotad av den övervakningsiver som vuxit fram i västvärlden under senare år.

Piratpartiet har idag 50 000 medlemmar varav 20 000 även är medlemmar i ungdomsförbundet Ung Pirat. Det är möjligt att vi inte uppnår en förändring i år eller nästa år. Men vi har framtiden för oss.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns att vid valvakan precis efter eu-valet visade SVT siffror på fördelningen av hur sent väljare bestämde sig på vilket parti de skulle lägga sin röst. Jag tror man kallade detta "sensationsröstare" eller liknande. För juni-listans del var dessa siffror skyhöga, där många väljare bestämde sig samma dag, eller bara dagar innan, att rösta på JL. För piratpartiets del var denna siffra låg. Det vill säga att många PP-röstare hade bestämt sig långt innan valet hur de skulle rösta.

Därför tror och hoppas iallfall jag på att "junilistan-effekten" inte kommer påverka piratpartiet lika hårt!

Anonym sa...

Ja enligt SVT's siffror hade PP de mest genomtänkta rösterna av alla partier, överlag så anser jag att PP-anhängare är otroligt mycket mer insatta i fakta än vad övriga partiers anhängare är, vilket märks tydligt på hur ofta PP backar upp sina påstående med källor.
En del människor försöker sammankoppla PP med SD, men de som röstar PP är ofta väldigt intellektuella, nördar även kallat, medan SD-anhängare visst också är yngre män men knappast kan anklagas för att vara överbegåvade.

scaber nestor sa...

*host* Nils LundGREN.

Anonym sa...

JL har 3000 medlemmar läste jag på svenska wikipedia, det är en aning mindre än vad PP har. Man kan nog tänka sig att det kan vara ett sätt att visa på skillnader mellan dem.

Om man också vill jämföra med Ny demokrati så vet jag inte hur många medlemmar de hade (hittar det inte) men jag tror knappast att de kom upp i så höga antal.

Medlemsantalet är således ett bra sätt att påvisa skillnaderna. PP är inte ett parti som folk bara proteströstar på utan ett parti som tar upp frågor som engagerar folk.

// ui

Mab sa...

scaber: fixat. Måste ha sovit medan jag korrekturläste det där.

Anonym sa...

Nja det kan nog bli så att Piratpartiet åker ut i nästa val.

Tar sej bara EU och våra politiker samman. Om de river upp alla galna lagar och börjar se internet som demokratifrämjande och inte som ett hot mot deras makt. Ja då har Piratpartiet spelat ut sin roll och kommer antagligen inte in.

Man kan ju drömma om att politikerna både i EU och i Sverige vaknar till. Men jag har svårt att tro det.