torsdag 21 februari 2008

I händelsernas utkant

För lite mindre än ett år sedan bestämde jag mig för att bli Piratstudenternas kandidat till uppsala Studentkårs fullmäktige. Beslutet var nog förnuftigt och vettigt. Och tack vare ett bra resultat i kårvalet och talangfulla förhandlingar från vår sida hamnade jag på posten som vice ordförande med studiesocialt ansvarig i kårstyrelsen. Genom vårat arbete i Uppsala studentkår har vi pirater i Uppsala lyckats knyta mängder av kontakter samtidigt som vi skolats i påverkansarbete, mediakontakt och mängder av andra praktiska färdigheter om man ska bedriva politik. För mig själv har det varit en fantastiskt lärorik resa och jag har lärt känna en stor mängd människor som jag kommit att beundra för det engagemang med vilket de kämpar för studenters rättigheter. För piratstudenterna har det inneburit en förvandling från en lista med hastigt hopsamlade kårvalskandidater till en ideell förening med studiecirklar, filmvisningar och sociala tillställningar.

Att genomdriva förändringar tar tid, men sakta men säkert integreras piratstudenternas krav på öppen källkod vid Uppsala universitet och våra krav på en studentkår som tar informationspolitiska frågor på allvar och som ser till att studenternas rättigheter tillvaratas inte bara i föreläsningssalen utan även på universitetets nätverk, i deras mailkontoanvändning och i de vanligare webkurserna med kårens övriga åsikter och påverkansarbete. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att jag hamnat i händelsernas utkant. Där borta, bortom kårpolitiken, rasar fildelningsdebatten vidare. Kampen mellan det slutna övervakningssamhället och det öppna informationssamhället tar inte uppehåll för att jag ska kunna gräva ner mig i Uppsala studentkår.
Trots detta har jag beslutat att ställa upp som en av Piratstudenternas presidiekandidater för ytterligare ett år. Jag vill inte lämna det arbete vi påbörjat innan frukterna av det vi sått börjar synas. Tillsammans med en mer än dubbelt så lång kårvalskandidatlista, en uppdaterad politisk valplattform och stödet från mina nära och kära kommer jag, om kårvalet och de efterföljande styrelseförhandlingarna går vår väg, fortsätta på den kårpolitiska väg som jag slagit in på.

Vill du bidra till piratstudenternas arbete så är det inte för sent. Vi söker fortfarande studenter i Uppsala som vill ställa upp på vår kårvalslista. Och vi behöver alla röster vi kan få i kårvalet den sjunde till tjugoförsta april.

Inga kommentarer: