fredag 16 januari 2009

Ung Pirat beviljas statsbidrag!

Ungdomsstyrelsen har idag fattat beslut om statsbidrag till Ungdomsorganisationer. Såhär skriver de i sitt pressmeddelande:

Ung Pirat får stöd för första gången eftersom de uppfyller kraven för statsbidraget, säger Per Nilsson. Det är positivt att organisationen på kort tid har lyckats bygga upp en stor rikstäckande verksamhet kring frågor som engagerar många ungdomar. Ung Pirat är en ungdomsorganisation som genom parlamentariska metoder vill förändra lagstiftningen kring bland annat upphovsrätten.

Just nu är jag tokglad och kan inte riktigt sammanfatta alla känslor som rör sig inom mig. Det har varit en omtumlande resa för förbundet från starten i december 2006 fram till idag. Jag kommer säkerligen skriva mer om det här senare, men just nu är jag för överväldigad för att kunna formulera mig bra.

19 kommentarer:

batztoutai sa...

Grattis, och ha en riktigt bra helg nu, det är du värd!!

Anonym sa...

Grattis!

cnab sa...

Varför denna eufori? Är det så djävla kul och rätt att låta staten betala UP? Naturligtvis är det fullständigt åt skogen att även andra politiska organisationer görs beroende av skattemedel - här borde UP/PP verkligen ha markerat ordentligt genom att inte ansöka om och sno åt sig skattemedel som behövs inom andra samhällssektorer, t.ex.sjuk- och åldringsvård. Fan, jag blir riktigt upprörd över den sagolika naivitet UP tycks uppvisa. Skälet till att de här “stöden” finns är att staten mycket väl är medveten om att det skapas ett beroende och att “man biter inte den hand som föder en.”

Anonym sa...

Grattis! Använd dem väl... :)

Anonym sa...

Gratulerar! Bäst ni handskas med dem varsamt.

Tänk på att makt och pengar fördunklar och korrumperar även den mest idealistiska och genomgoda människas omdöme.

Det går fort och är enkelt.

Anonym sa...

Stort grattis. Grymt bra jobbat!

Det handlar ju inte bara om pengarna som sådana, utan även om att UP nu behandlas som den seriösa organisation den är. Det här är en tydlig markering att man måste ta piratrörelsen på allvar.

@cnab
Om vi skall ha en möjlighet att förändra, måste vi ha tillgång till både de här pengarna och erkännandet. Och, allvarligt talat, är inte försvaret av demokratin minst lika viktigt som andra samhällsfunktioner?

Pauie sa...

Jag som trodde att du var en behärskad person. Men nu vet jag iaf vad du går igång på. ;o)

Unknown sa...

Grattis till dig och resten av Ung Pirat! Det förtjänar ni verkligen!

Anonym sa...

Utomordentligt bra jobbat!

Lustig situation att moderpartiet är närmast utblottat medan ungdomsdelen helt plötsligt sitter på rejält med flis...

Unknown sa...

@cnab

Beroende av pengar är vi alla, oavsett om vi får dem av staten eller från annat håll. Att använda statliga medel för att aktivera ungdomar i samhällsfrågor och stimulera demokratin ser inte jag som bortslösade skattemedel.

Tvärtom är det precis den sortens verksamhet som statens pengar ska gå till. För även de mest skattefientliga högerliberaler torde hålla med om att bejaka demokratin och våra demokratiska rättigheter är antagligen statens viktigaste uppgift. Utan demokrati blir liksom diskussionerna kring allt annat meningslöst.

Och för att en demokrati ska fungera så behöver alla kunna delta i den demokratiska processen. Att ägna sin tid till att starta en politisk rörelse bör alltså inte vara enbart förunnat de som har råd med det. Med statligt stöd som detta avser man att avhjälpa bristande ekonomiska resurser som ett hinder för den demokratiska processen.

Jag tycker t.o.m. det borde finnas "starta nytt parti"-bidrag, ungefär som "starta eget"-bidraget. För det är ju när man startar verksamheten som pengarna behövs som mest, inte när verksamheten redan är etablerad och kanske rent utav klarar sig bra ändå på medlemsavgifter och/eller donationer.

Mab sa...

Sammy:

Det finns faktiskt en möjlighet till uppstartsstöd, även om det inte framgår så tydligt. Redan i år har ung Pirat fått 250 tkr från Ungdomsstyrelsen för att utveckla organisationen så att vi kunde söka bidrag över huvud taget.

Dennis:

Det har jag tänkt på. Nu är jag själv visserligen inte genomgod, men jag slutar i Ung PIrat i mars för att lämna väg för de yngre. Och jag har sett till att bygga in en mängd mekanismer för att säkerställa att det faktiskt blir möjligt för medlemmarna att granska vad styrelsen gör.

Anonym sa...

Grattis och lycka till! Ungdomar o demokratiutveckling är utomordentligt bra saker att satsa pengar på.

Anonym sa...

Enligt Svenska nornmer vill jag ha ett bidrag för att jag går upp om morgnarna och ger mig iväg i vinterkylan när en stor majoritet av alla nyanlända till detta Sverige redan sitter i sina bostäder med fullt bidrag.Låt oss kalla det för "jag begriper inte bättre bidraget".

Pelle

Nina sa...

Stort grattis till UP!

En av de främsta anledningarna till att staten delar ut detta bidrag är för att främja den demokratiska utvecklingen. Där tror jag att UP har otroligt mycket större möjligheter att göra någon nytta, till skillnad från många mer stagnerade organisationer. Kämpa på!

Anonym sa...

Grattis till ALLA, skulle jag säga!

Ju längre piratpartiet kan komma, desto bättre är det för alla oss som nu börjat fundera över vem mer som kan tänkas läsa det man skriver varje gång man skickar sms och e-mail och chatmeddelande, etc. Och det är ju bara en av många saker.

Ha en sjukt nice helg!

Anonym sa...

Kudos till er alla i UP!

Känns lite trist att man börjar närma sig de 40 ;-)

Mab sa...

Tack för alla gratulationer. Jag hoppas att vi inom UP kan leva upp till de förväntningar som det här ställer på oss om att bli ännu bättre på att organisera unga pirater för att ge dem verktygen att verkligen påverka samhället de lever i.

Anonym sa...

Tvärtemot vad man skulle kunna tro så är de stora vinnarna inte Piratpartiet eller Piratpartiets ungdomsförbund utan...

De stora vinnarna är:

DET SVENSKA FOLKET!

Tack vare att Ung Pirat får möjlighet att stärka sin organisation kommer varje svensk att öka sin möjlighet att i framtiden kunna få fortsätta att tala fritt på telefon, att skriva email utan att någon byråkrat sitter och läser igenom den för att "godkänna" att den får skickas och så vidare och så vidare...

Det ser väldigt mörkt ut för den närmaste tiden men kanske, kanske ska det lyckas för frihetsälskande individer och grupper i detta land att kunna vända resan in i helvetet!

Vi vill ha frihet!

Länge leve Piratpartiet!
Länge leve Ung Pirat!

Anonym sa...

Grattis!!! Det här är en nyhet som gör mig mycket glad.

/Blubb