torsdag 16 juli 2009

Litauen finns inte längre på min Europakarta

Jag pratade idag i Humlegården om Stockholmsprogrammet. Passade även på att säga ett par ord till DNs webbreporter som sen letade sig in sist i ett nyhetsinslag på deras webb. En av de sakerna jag nämnde var vad Europol ville få ut ur Stockholmsprogrammet. De skriver såhär om vilken princip de anser bör styra informationsutbytet mellan medlemsländernas "law enforcement agencies" inom EU i ett betänkande inför Stockholmsprogrammet:

From the current "need to know principle", the EU needs to evolve towards the "need to share principle" which can only be implemented if the law enforcement community develops a "dare to share" mentality.
Hade citatet handlat om fildelning hade jag nog applåderat ett sådant uttalande. Att kräva att alla delar ut och ingen enbart leechar skulle jag kunna skriva under på. Tänk så mycket mer kultur vi kunnat sprida med den inställningen. Men när principen ska tillämpas på insamlad känslig information blir jag mest mörkrädd. Det är så bakvänt att jag inte vet var jag ska börja.

För någon dag sedan beslöt Litauen att det minsann inte är okej att skriva positiva saker om bi- och homosexualitet eftersom.. ja, tänk på barnen! Den nya lagen som det litauiska parlamentet röstade igenom förbjuder utifrån moralistiska grunder positiv information om ett antal olika saker som parlamentet kommit fram till kan var skadligt för unga att få positiva associationer till. Lagen säger bland annat rakt ut följande:
positiva beskrivningar av homosexuella relationer kan orsaka negativa konsekvenser för den fysiska och mentala, och framför allt, moraliska utvecklingen hos minderåriga
Detta är alltså ett av de länder som Sverige ska våga utbyta polisiär information med de kommande fem åren? För mig känns det snarare som ett land vi borde bryta våra diplomatiska förbindelser med. Kasta gärna ut dem ur EU med huvudet före tills de lär sig att varken diskriminering av sexuell läggning eller moralistiska censurlagar är något som hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

För mig finns inte längre Litauen på den europeiska kartan. Jag funderar nästan på att kräva att regeringen inför en lag som förbjuder spridandet av positiv information om Litauen.

5 kommentarer:

Fogge sa...

Hell in a handbasket... hell in a handbasket.

Ludvig Hoffman sa...

Du citerar lagen som antagits i Litauen, men VAR går det att läsa den?

Markus Blomberg sa...

Väl tänkt, och väl skrivet.

Peter Harold sa...

Kan vi förmoda att fler länder med konservativ moraluppfattning följer Litauens exempel, t.ex. Polen och Italien?

Anonym sa...

Det borde väl vara omöjligt att veta redan nu - troligtvis är de väl smarta nog att vänta på EU's reaktion?