fredag 25 december 2009

Ombudsvalet till Ung Pirats kongress 2010

I skuggan av Piratpartiets primärval så pågår ett för mig betydligt viktigare val. Nämligen valet till Ung Pirats förbundskongress nästa år. Det valet pågår från och med idag fram till den siste december, och rösta kan alla medlemmar i Ung Pirat göra här. Allt som krävs är att man loggar in i vårt medlemsregister och sedan så får man rösta på upp till fem personer av alla dem som kandiderar till att få åka som ombud på kongressen.

Totalt ska 51 ombud väljas bland de 74 kandidater som ställt upp, och för mig var det riktigt svårt att välja ut vilka jag helst ville se åka. Åtminstone 60 av kandidaterna vet jag på rak arm skulle utgöra bra ombud för förbundets medlemmar, och skälet att jag inte kan säga något om de sista 14 är enbart att jag inte har koll på vem de är.  Så egentligen har själva urvalet för mig varit ett rent lyxproblem, det har helt enkelt funnits för många bra kandidater att välja mellan.

Men hur ska man då tänka när man väljer vilka man vill skicka som ombud? Det är givetvis upp till var och en, men jag själv valde utifrån följande tre kriterier:

  • Välj någon du har förtroende för
    Det kanske säger sig själv, men att välja ut en eller två personer som du känner förtroende för inom förbundet är ett bra sätt att börja urvalsprocessen. Exakt vad som skapar förtroende kan variera, kanske deras blogg, kanske deras forum, eller varför inte deras kandidattext? Men oavsett anledning är det ofta så att man känner instinktivt att vissa kandidater helt enkelt kommer vara bra. Den känslan stämmer ofta, så lita på den.

  • Välj någon du bor i närheten av
    Om det finns någon kandidat från din stad är det en bra idé att lägga rösten där, och sen om personen blir vald kontakta denne och be honom/henne dra ihop ett lokalt fika före kongressen där alla lokala pirater kan komma och diskutera frågorna som ska tas upp. På så sätt kan du få större möjlighet aatt påverka besluten på kongressen även om du inte är där.

  • Välj någon ung
    Det är inte ovanligt inom de politiska ungdomsförbunden att de domineras av sina äldsta medlemmar. Det problemet har inte Ung Pirat ännu, men det finns fler äldre kandidater till årets kongress än någonsin tidigare, och det skulle inte förvåna mig om det blir än mer så längre fram. Men ombuden på kongressen ska vara där för att representera alla medlemmars intressen, och just ålder tenderar att vara en relevant faktor att titta på då. Dessutom kan man ju fundera på om man verkligen vill rösta in någon som bara kommer hinna med en eller två år av aktivitet inom Ung Pirat innan de slutar, eller om man vill lyfta fram någon som har 5-10 års engagemang kvar att ge.

Nu kanske ni undrar hur mina röster hamnade, men det hade jag inte tänkt avslöja. Med ett undantag. En av de fem personer som fick en röst av mig passar nämligen klockrent in på alla tre ovanstående kriterier och får därför fungera som exempel.

Jag hyser ett enormt förtroende för henne, hon bor i Uppsala där jag också bor (ett kort tag till), och hon är fortfarande ung trots ett flertal uppdrag både inom Ung Pirat och inom Piratpartiet. Jag pratar givetvis om victoria Westberg, som även skrivit tre väldigt läsvärda blogginlägg om sina tankar kring förbundskongressen.  Har du svårt att besluta dig för vem du ska rösta på tycker jag definitivt att en av dina röster bör gå till henne!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Men Mab! Tack så hemskt mycket. Det var oväntat, det finns ju så väldigt många duktiga personer som kandiderar. Det värmer :)

Stefan Flod sa...

Rätt härligt att UP har kommit så pass långt. Det trodde vi nog inte back in 2006. Snart kommer beskedet om statsbidraget igen också. =)