måndag 1 februari 2010

Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Västra Götaland

I mitten av december satt jag en dag och kände samma triumf som kolonialmakternas förhandlare måste ha känt när de delade upp resten av världen mellan sig med hjälp av karta och linjal. Jag ritade nämligen in hur jag ansåg att uppdelningen mellan lokalavdelningar i Stockholms län borde se ut (delar av den här bloggposten är återanvänd därifrån). I natt följde nästa kartritning. Denna gången var det Västra Götalandsregionen som hamnade under luppen. Även om jag gjorde merparten av kartritandet själv vill jag rikta ett tack till Björn Odlund, Björn Felten och Klara Ellström för synpunkter och kommentarer under arbetets gång.

Idag finns sju geografiska lokalavdelningar i Västra Götaland som täcker en kommun eller mer. Dessutom finnss Ung Pirat Bjärke, som riktar in sig på en ort i Alingsås kommun, samt Lindholmens Unga Pirater, som riktar in sig på ett skolrikt område i Göteborgs kommun. Ovanpå allt detta finns även Piratstudenterna i Göteborg. Nu hoppas jag att vi ska kunna öka antalet med tretton nya lokalavdelningar utifrån uppdelningen på kartan nedan:

Framtida lokalavdelningar i Västra Götaland:
Ung Pirat Strömstad, Ung Pirat Åmål, Ung Pirat Lysekil (finns idag), Ung Pirat Uddevalla, Ung Pirat Vänersborg (finns idag), Ung Pirat Trollhättan (finns idag), Ung Pirat Vara, Ung Pirat Lidköping, Ung Pirat Skara, Ung Pirat Mariestad (finns idag), Ung Pirat Skövde, Ung Pirat Falköping, Ung Pirat Kungälv, Ung Pirat Alingsås (finns idag), Ung Pirat Göteborg (finns idag), Ung Pirat Partille, Ung Pirat Mölndal, Ung Pirat Borås (finns idag), Ung Pirat Ulricehamn & Ung Pirat Mark

Det som krävs för att den här indelningen ska kunna bli verklighet är att vi hittar engagerade unga pirater i de kommuner där vi vill starta nya lokalavdelningar som axla ansvaret för dessa. Är du en sådan, eller känner någon du tror skulle vara lämplig, så tveka inte att kontakta mig. Det kräv egentligen ingen förkunskap kring föreningsdemokrati alls. Förbundet har massor av duktigt folk som kan hjälpa till att lära ut den biten.

Och är du en ung och aktiv Västragötalandspirat och vill vara med och starta upp en lokalavdelning men bor i en kommun som klumpats ihop med en annan kommun så är det också bara att höra av sig. Uppdelningen är långt ifrån huggen i sten. Det enda som hindrar oss från att ha en lokalavdelning per kommun är mängden driftiga unga pirater vi kan få tag på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På det stora hela har du lyckats bra med uppdelningen, men norr om Göteborg så ser det lite dumt ut.

Ale och Lilla Edet har ingen vettig förbindelse med Kungälv och Stenungsund. Lilla Edet passar nog bättre ihop med Trollhättan.

Kungälv har inte mycket gemensamt med Tjörn. Tjörn har däremot mycket gemensamt med Orust (bro emellan och vettiga kommunala förbindelser).

Orust och Lysekil är rätt väl isolerade från varandra, precis som Sotenäs och Lysekil. Det vore nog vettigare att slå ihop Sotenäs och Lysekil med Uddevalla, som är centralort i mellersta Bohuslän.

Man får då:
- Sotenäs, Lysekil, Munkedal, Uddevalla
- Orust, Tjörn
- Stenungsund, Kungälv
- Ale, Lilla Edet, Trollhättan

Nu vet jag naturligtvis inte hur uppdelningen ser ut idag, men från ett västkustskt perspektiv känns det här naturligare.

Mab sa...

Anonym:

Idag så tillhör faktiskt Lilla Edet och Ale Trollhättan, så det är möjligt att de bör fortsätta göra det. Skälet att jag slog ihop dem med Kungälv var främst att folk vanligtbid rör sig mot centralorten Göteborg än tvärt om, men det kanske är bättre att behålla det som det är.

Orust och Tjörn har inte tillräckligt många medlemmar för att bilda en egen lokalavdelning inom en överskådlig framtid enligt min bedömning.

Angående Uddevalla så är det så att det inte finns en lokalavdelning där idag, men helt klart ett medlemsunderlag för att bilda en. Däremot finns det redan en Lokalavdelning i Lysekil, så om man inte vill att medlemmarna i Uddevalla ska fortsätta tillhöra UP Lysekil måste man lägga de orterna i olika avdelningar.

Tusen tack för feedbacken!