torsdag 18 februari 2010

Ung Pirats valberedning presenterar sitt förslag inför förbundskongressen

Den 26-28:e mars ska Ung Pirat hålla sin fjärde förbundskongress sedan förbundet startades 2006. Precis som tidigare förbundskongresser är den förlaggd till Uppsala och inleder därmed Superveckan i Uppsala. För första gången är jag inte alls involverad i arbetet med kongressen, utan kommer enbart delta där i egenskap av revisorsersättare. Jag ser verkligen fram emot årets kongress, det går inte att beskriva den energi och entusiasm som uppstår när man samlar ett åttiotal unga pirater på samma plats en hel helg för någon som inte har upplevt det själv. Men räkna med att det kommer vara en fantastisk tillställning!

Nu har i alla fall förbundets valberedning lagt fram sitt förslag till förbundsstyrelse för 2010 och jag tänkte ta mig lite tid att kommentera kandidaterna.

Stefan Flod är föreslagen att fortsätta som förbundsordförande även under 2010. Det tycker jag är ett strålande förslag. Stefan har suttit på den posten sedan 2007 och en tryggare ordförande att ha under ett valår kan jag inte tänka mig. Han har samlat på sig en rejäl erfarenhet av att leda förbundet sedan han klev in som ledamot i förbundets interimstyrelse vid bildandet i december 2006 och ständigt vuxit i mina ögon. Jag är övertygad om att han, med rätt styrelse, kan uträtta storverk under året.

Nils Agnesson har blivit valberedningens förslag till posten som förbundssekreterare. En post som ju ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom det var den posten som jag innehade från förbundets födelse fram till kongressen förra året. Även Nils har varit en del av förbundsstyrelsen sedan förbundets bildande 2006 och jag är övertygad om att den noggrannhet och flit som kännetecknat allt han företagit sig inom förbundet kommer komma till sin rätt i jobbet som förbundssekreterare.

Ibland ledamöterna återfinner även där en rad personer som varit med ett tag. Gustav Nipe är senioren i gänget som även han fanns med redan vid uppstarten 2006. Jag såg honom som en vitamininjektion i förbundet då, och det är glädjande att se att åren i styrelsen inte på något sätt förminskat hans entusiasm och energi, utan enbart kompletterat den med erfarenhet och en trygghet i den egna kompetensen.

Emil Paulsrud har visserligen enbart suttit i förbundsstyrelsen under ett års tid, men han lugna och förnuftiga agerande ger en bild av en person som vet vad han kan och vad han vill. Att Emil sitter kvar i styrelsen bågnar för att Piratstudentperspektivet finns ständigt representerat i styrelsen, vilket jag tror är viktigt för förbundets utveckling framöver.

Ytterliggare en person som man lätt kan tro ha varit med betydligt längre än det år hon suttit i förbundsstyrelsen är Sandra Grosse. Sandra har ett finger överallt och tvekar inte att säga vad hon tycker och tänker om saker och ting. Det skulle inte förvåna mig om jag en dag skrev ett helt inlägg om sandra här på bloggen, för det finns så mycket att säga om henne som inte får plats här.

Peter Elmered är den siste av de som sitter kvar från förra året, och den som jag nog känner minst av veteranerna. Men intrycket jag fått de gånger jag träffat honom har helt klart varit positivt.

Den femte ledamoten, och den enda nya i styrelsen att föreslås som ledamot är Klara Ellström. Av förståliga skäl är jag inte särskilt förmögen att beskriva henne opartiskt, men låt oss nöja oss med att konstatera att jag är enormt glad för hennes skull att hon blivit nominerad, och att jag är övertygad om att hon kommer göra ett strålande jobb i styrelsen.

Den första suppleanten i valberedningens förslag är Ella Brodin. Jag har visserligen enbart träffat henne ansikte mot ansikte en enda gång, men vi har haft regelbunden kontakt ända sedan hon kandiderade till Piratpartiets riksdagslista och jag ser en enorm potential hos Ella. Jag är övertygad om att hon, med sin statsvetenskapliga bakgrund kommer fylla en viktig funktion i förbundsstyrelsen under flera år framöver.

Även om samtliga fem suppleanter är nya i styrelsen innebär det inte att alla är nya i förbundet. En som funnits med ett tag är Edward Lundqvist som jag skrivit om tidigare. Jag tror inte att det finns så mycket mer att tillägga än: vad var det jag sa?

På tredje plats bland suppleanterna hittar vi Tess Lindholm. Tess har gjort något av en raketkarriär inom piratrörelsen och på väldigt kort tid blivit en central person inom både Piratpartiet och Ung Pirat, och jag hoppas att hon lyckas undvika fällan att ta på sig för mycket. För det hon redan gör är mer än tillräckligt för att jag ska vara säker på att hon kommer att vara en tillgång till förbundsstyrelsen.

Max Gnipping intar posten som fjärde suppleant och har även han funnits med ett tag inom Ung Pirat. Max har varit inblandad i Ung Pirats internationella sammarbeten, ett område som jag, i egenskap av arbetande för partiet i Bryssel, hoppas få än större utrymme i förbundets verksamhet de kommande åren. Och där tror jag att Max kan fylla en nyckelroll.

Som femte och siste suppleant föreslår valberedningen Olof Noaksson. Olof har jag inte haft särskilt mycket direkt kontakt med själv, men vad hjag hört från andra och vad jag sett av det han gjort inom Piratpartiet bådar gott. Edit: länkat in Olofs nya blogg nu. 

Det finns givetvis mycket mer att säga om den föreslagna styrelsen än de rader jag skrivit ovan. Max är inte den enda med ett internationellt fokus, där kommer Klara och Sandra förmodligen också spela nyckelroller. Och Emil kommer bidra med mer än ett Piratstudentperspektiv. Bland annat tror jag att han kommer kunna utveckla förbundets folkbildningsarbete under året och där kommer säkert Max också finnas med på en kant. Men någonstans måste man avgränsa om man ska göra en kort presentation över en grupp. Tycker du att något saknas? Varför inte skriva ett eget inlägg om hur du ser på det förslag som valberedningen presenterat? Eller för fram dina tankar i kommentarsfältet nedan (utom elakheter som har sin egen plats numera).

3 kommentarer:

Emil sa...

Tack för de fina orden!

EllenIstället sa...

Jag säger väl som Emil. Tack för de fina orden. Tycker det låter som vi har en alldeles underbar valberedning ^^:P

Olof sa...

Mer kontakt i framtiden får vi hoppas! :)