måndag 8 mars 2010

Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Värmland

Det här blir mitt tredje inlägg där jag emulerar kolonialmaktskartritare. De tidigare två inläggen hittar man här:

Lokalavdelningar inom Ung Pirats Stockholmsdistrikt
Lokalavdelningar inom Ung Pirat i Västra Götaland

Nu har turen kommit till Värmland. Där finns i dagsläget tre lokalavdelningar: Ung Pirat Karlstad, Ung Pirat Kil och Ung Pirat Kristinehamn. Med lite kartritande och filande borde det gå att öka till det dubbla enligt nedanstående modell:
Framtida lokalavdelningar i Värmland
Ung Pirat SÅG (Säffle-Årjäng-Grums), Ung Pirat Arvika, Ung Pirat Kil (finns idag), Ung Pirat Forshaga, Ung Pirat Karlstad (finns idag) & Ung Pirat Kristinehamn (finns idag) 


Det som krävs för att den här indelningen ska kunna bli verklighet är att vi hittar engagerade unga pirater i de kommuner där vi vill starta nya lokalavdelningar som axla ansvaret för dessa. Är du en sådan, eller känner någon du tror skulle vara lämplig, så tveka inte att kontakta mig. Det krävs egentligen ingen förkunskap kring föreningsdemokrati alls. Förbundet har massor av duktigt folk som kan hjälpa till att lära ut den biten.

Och är du en ung och aktiv Värmlandspirat och vill vara med och starta upp en lokalavdelning men bor i en kommun som klumpats ihop med en annan kommun så är det också bara att höra av sig. Uppdelningen är långt ifrån huggen i sten. Det enda som hindrar oss från att ha en lokalavdelning per kommun är mängden driftiga unga pirater vi kan få tag på.

7 kommentarer:

Viktualiebrodern sa...

Jag tror att Säffle mer naturligt hänger ihop med Åmål på andra sidan länsgränsen, än med Årjäng. Bara en känsla.

Vilket leder till en fråga: Är UP:s regiongränser skrivna i sten? Är det bidragsregler som styr gränsdragningarna?

Det är roligt med kolonialkartor!

Unknown sa...

Årjäng! <3 :)

Mab sa...

Bengt:

Huggna i sten är nog inte gränserna. Men om man siktar på landstingsbidrag på sikt så är det bra följa länsgränserna. Och rent tekniskt i vårt medlemsregister är det nog lättast om de följer länsgränserna skulle jag gissa. Men kod är ju anpassningsbar, så behöver man ha en lokalavdelning som korsar länsgränsen går det säkert att ordna

Johan sa...

Då Forshaga ligger väldigt nära Karlstad och ganska långt från Hagfors och Munkfors, och ungdomar i Forshaga i ganska stor utsträckning går gymnasiet i Karlstad känns det mycket mer logiskt att Forshaga hänger ihop med Karlstad. Karlstad och Filipstad känns däremot inte så sammanhängande, skulle nog passa något bättre med Hagfors-Munkfors.

Mab sa...

Johan:

Filipstad har bättre vägförbindelser med Karlstad än Hagfors-Munkfors. Egentligen skulle jag gärna se Filipstad som en egen lokalavdelning. Men det finns för lite medlemmar där för det.

Ang Forshaga är det klart att den kommunen skulle kunna hänga ihop Karlstad, men det verkar onödigt då det finns tillräckligt med medlemmar där för att ha en egen lokalavdelning (däremot finns det nog inte tillräckligt i Munkfors-Hagfors för en egen lokalavdelning).

Anne Kekki Forshaga sa...

Jag har ju focus på Riksdagsvalet i år. Det gör att jag ser Karlstad som lite centralt för även UP event och aktvivism på torget. Känner att jag ej vill tycka i denna fråga. Utan lägga mitt krut på att värva UP medlemar. När snön släppt sitt grepp har vi UP foldrar som skall ut. Vid indelning så är det ju ändå viktigt att se på bidragssystemen som finns för politiska föreningar.

Mab sa...

Anne:

Tittar man på bidragssystemet så är det mer lönsamt att bilda en ny lokalavdelning bland redan aktiva medlemmar än att rekrytera 50 nya medlemmar. Dessutom tror jag att det är mer givande för de inblandade att få vara med och ta ansvar för sin egen lokalavdelning.

Och givetvis skulle ju inte en separat lokalavdelning i Forshaga på något sätt hindra forshagabor att delta i verksamhet inne i Karlstad.