torsdag 23 oktober 2008

Vad gör vår ungdomsminister?

Idag hade jag förmånen att på LSU Forum (mer om det senare) få möjligheten att ställa en fråga till Nyamko Sabuni, Sveriges ungdomsminister (samt integrations- och jämställdhetsminister och med ansvar för frågor som rör demokrati och konsumentpolitik). Enligt regeringens hemsida har Nyamkos departement följande ansvar när det gäller ungdomspolitik: "Ungdomspolitiken är sektorsövergripande och omfattar alla de beslut och åtgärder som påverkar villkoren för ungdomar." Frågan jag ställde var följande:

I valrörelsen sade Fredrik Reinfeldt att "vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration". Nu har regeringen lagt fram det som media kallat för Piratjägarlagen, nämligen den svenska implementeringen av EUs sanktionsdirektiv.

Här vill regeringen ge de intresseorganisationer som säger sig företräda upphovsrättsinnehavarna möjlighet att via domstolsbeslut begära ut personuppgifter från internetleverantörerna, vilket i praktiken innebär en privatisering av vissa polisiära uppgifter. EG-domstolen har slagit fast att detta är ett steg som är helt frivilligt för vart medlemsland att implementera och inget som krävs av ett medlemsland.

Då dagens unga i väldigt stor utsträckning fildelar måste detta lagförslag rimligtvis ha passerat ditt departement. Så min fråga är: vilka synpunkter förde ditt departement fram kring den här frågan och varför?

svaret jag fick från Nyamko var (mer eller mindre exakt ordagrant):
Nej, vi har inte berört den frågan. Jag känner inte till den lagen, och om den varit hos någon på min enhet känner jag inte till det.

Men om Sveriges ungdomsminister inte har koll på en av de lagar som tveklöst kommer ha väldigt stor påverkan på dagens unga om den implementeras, och som går tvärt emot vad vår statsminister sade under valrörelsen, vad sysslar då vår ungdomsminister egentligen med? Och borde hon verkligen ha hand om ungdomsfrågor?
För den som vill läsa på om sanktionsdirektivets bakgrund rekomenderar jag Ricks eminenta inlägg. Rick har även påbörjat en serie inlägg om problematiken i det svenska lagförslaget.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men det är väl ingen nyhet att våra ministrar inte alltid har så bra koll på saker o ting direkt... följer amn nyheter så ser mand et ganska ofta att många av dem är bara politiska galjonsfigurer, medasn vissa har en vääldig makt och kunskap. Sen må man kke inte hålal med tex andersborg men vad ajg förståt så är det iaf någon med kunskap och inflytande,vilket amn eg borde förvänta sig av en minister att de ska vara mycket insatta i deras ansvarsområde(kke inte direkt efter utnämning men kort därefter bör det visa sig)

Men detta är ju bara ett bevis på hur många av dem inte ahr en susning om vad deras jobb eg går ut på.