torsdag 5 mars 2009

En ljus framtid för bibliotekarier, och för biblioteken

Jag läser i DN att det är en ljus framtid för biblotekarier på arbetsmarknaden framöver. En stor grupp av dagens bibliotekarier förväntas gå i pension de närmsta åren och det medför öppningar på arbetsmarknaden för unga nyutbildade bibliotekarier. Merparten av dessa unga begåvningar lär med all säkerhet ha vuxit upp i det digitala samhället, och borde därmed vara alldeles fantastiskt lämpliga att bidra till att göra internet till det nya folkbiblioteket. Något som redan påbörjats till viss del i Ryssland, enligt en artikel i aftonbladet där författaren Inga-Lina Lindqvist skriver följande:

Redan nu kan man låna e-böcker på svenska bibliotek. Varför inte låta just biblioteken ta ansvar för digitalisering av svenska böcker, såväl klassiker som nyutkommet? Alla svenskar har lånekort, och vips hade man gjort även den svenska litteraturen tillgänglig på nätet, för alla och envar.

Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv. Tillsammans med en reformerad upphovsrätt som inte tvingar biblioteken till att syssla med en artificiell "utlåning" av det digitala materialet skulle detta kunna placera de svenska biblioteken i den absoluta framkanten.

Förmodligen är detta saker som jag kommer komma in på under Biblioteksdagarna här i Uppsala i maj, där jag är inbjuden för att delta i ett samtal om fildelning, Open Access och kurslitteratur tillsammans med Moa Neuman från Sveriges Förenade Studentkårer och Jan Trost från Sveriges Läromedelsförfattares förbund.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man ska kanske inte glömma bort Google book i sammanhanget Tänkte bara ta upp det om du ska snacka på biblioteksdagarna :) Nu är jag tyvärr inte så insatt i vilka de har tänkt, ska stå för scanningarna men det ger väl sig...
MVH
P

Anonym sa...

Vad kul att du ska vara med i ett evenemang i samband med biblioteksdagarna!

Faktum är att kurslitteratur är ett av de få områden där jag är en smula orolig för vad kopiering kan leda till.

Till skillnad från skönlitteratur finns det eventuellt ett behov för t.ex. en expert i gammalgrekiska att kunna få en inkomst från böcker/textfiler som han lägger ner arbetstid på att framställa.

Jag är inte motståndare till ett system där skolorna får betala licens till läroboksförfattare, för den litteratur som används i undervisningen.

Ett sådant system skulle inte kosta så mycket jämfört med resten av statsbudgeten, men leda till fria läromedel åt studenterna!

Piratpartiet behöver en utvecklad bibliotekspolitik!

Mab sa...

Infallsvinkel:

Genom det så kallade lärarundantaget som råder idag får en lärare som skriver en kursbok på betald arbetstid all ekonomisk rätt till verket han skriver.

I ditt exempel är alltså experten på gammelgrekiska redan betald av den institution som personen är anställd vid när hon skriver sin lärobok. Behövs mer pengar är det ju snarare lönenivån som behöver justeras än att försöka skapa ekonomiska incitament genom en hård upphovsrätt.