tisdag 23 juni 2009

Varför finns det inget beslut om kommunpolitik?

Jag skrev för ett par veckor sedan om den vilja att driva kommunpolitik som finns i Piratpartiet och de idéer kring kommunpolitiska plattformar som diskuteras på partiets forum. Under förmiddagen idag har frågan diskuterats i partiet ledningskanal som ett resultat av ett uttalande av Rick Falkvinge i Ekot där han meddelar att inriktning är att de lokalavdelningar som så önskar ska kunna ställa upp i kommun- och landstingsval i valet nästa höst.

Som förespråkare för Pirat kommunpolitik borde jag ju kanske bli glad över att det nu slås fast att det är den här vägen vi ska gå, och som jag sade till tv4 Uppsala så ser jag det som en naturlig utveckling för partiet. Men jag blir ändå beklämd av att det här kommer upp utan att det finns något formellt beslut på styrelsenivå om att partiet ska ställa upp i kommunvalen. Frågan är inte helt enkel och det finns en hel del invändningar som borde ha diskuterats ordentligt innan ett beslut fattas.

Och framför allt borde ett sådant beslut fattas av partiets styrelse, som ansvarar för politiska frågor, och inte av vår partiledning, som endast ska syssla med operativa beslut. Det är en olycklig sammanblandning som tyvärr visar på bristande förståelse för den interna föreningsdemokratin från ledningens sida.

10 kommentarer:

Fredrik Larsson sa...

Tack MAB

Du och jag har mycket olika ståndpunkter i sakfrågan men jag håller helt och hållet med dig i din kritik och hade gjort så även om Rick uttalat sig åt andra hållet.


Mvh
Fredrik Larsson

AndersR sa...

Jag tycker det är bra att vi för
kommunpolitik om det finns en
ordentlig kärna av personer som
vill ta den politiks manteln.
Både seriöst och för att sätta sig
in i besluts som tages.


Ang din slutsatts:
Jag var på mitt första
styrelsemöte igår! Jag kunde inte
alla "regler" och har inte full
insyn än!

Du kanske kan rekommendera en kurs eller liknande till Rick istället för som det faktiskt känns i detta bloginlägg försöka skapa någon slags oreda! Och spä på vad en utomstående tycker om (till synes) eran svårighet att samarbeta!

(detta är såklart personlig tycke och smak)

Mab sa...

AndersR:

På vilket sätt tycker du det verkar som om jag försöker skapa oreda? Jag tycker att jag väldigt tydligt redogör för hur beslutet borde ha fattats, det kan väl knappast vara att skapa oreda?

Dennis Nilsson sa...

Mattias, vill du vinna oss gräsrötters förtroende, att dina ord skall betyda någo, får du allt jobba på det.

Hittintills har jag uppfattat dig som en begynnande karriärpolitiker.
Och sådana har vi nog av de i de andra partierna.

Du skulle ocskå vinna på att uttrycka dig kort och koncist, och försöka lägga band på din tävlingsinstinkt.

robjoh sa...

Jag kan kanske hålla med om att ett beslut skulle tas, men annars tycker jag att Rick säger är vad beslutet ska vara. Varje organisation får ta beslutet själv.

Vi kan inte ta ett beslut som säger att vi ska ställa upp i varje kommunvalet om intresset inte finns i partiet.

Beelzebjörn sa...

Hey Mab.

Vi håller på att ta initiativ till någon form av större lokal samling för att diskutera bl a det här, här i Östergötland.
Diskussionen är just nu rätt öppen, men en samling i t ex Linköping för att debattera, diskutera och samla oss kring kommunpolitik, ideologi med mera känns nödvändig. Det som lyfts på det mötet kan sedan skickas 'uppåt' i partiet, drivas lokalt, etc.

Häng gärna med och pusha.

Anonym sa...

Sådär ja. Nu börjar det nya oerfarna partiet med interna stridigheter. Dansar väl som Ny Demokrati en mandatperiod sen är det slut.

Sas sa...

Klockrent inlägg. Stämmer bra med mina erfarenheter av större organisationer. Det måste finnas en tydlig beslutsprocess.

Sen kanske dom coola "gräsrötterna" kan tänka på att det börjar bli dags att blomma.

För ett parti som har kunskap som kärnfråga så finns det väldigt lite i form av fortbildning inom partiet.

Beelzebjörn sa...

@Sas:
Väldigt bra poäng and gräsrötter och fortbildning.

Ska vi se till att ta tag i det?

Mab sa...

Dennis:

Jag har faktiskt inte det minsta intresse av att vinna några "gräsrötters" förtroende. Mitt intresse är att se till att Piratpartiet lyckas med sin politik och utvecklas till en demokratiskt välfungerande organisation. Vilket har varit mitt mål enda sedan jag gick med.

Att jag skulle uppfattas som en karriärpolitiker får nog stå för dig, själv skulle jag aldrig definiera mig som det. I min livsplan ingår ca 10 år av intensivt politiskt engagemang och sedan tänker jag syssla med annat.

Hade jag varit en karriärpolitiker skulle jag förresten inte lagt massa tid på att kritisera ledningen när den gör fel, och jag skulle inte heller lämnat min post som partiorganisatör i protest kring årsskiftet. Sådana saker tenderar nämligen att vara dålig för detn politiska karriären.

Anonym:
Vi har haft delade meningar om en mängd saker inom Piratpartiet sedan 2006. Och det gäller säkerligen alla partier. Skillnaden är att vi redovisar det öppet.