onsdag 9 juni 2010

Ett axplock från den kommande Almedalsveckan

Det börjar dra ihop sig till årets upplaga av den årliga politikerveckan i Almedalen i Visby. Veckan då hela landets politiker-, lobbyist- och mediaklick åker till Gotland för att ha ett stort sommarkollo tillsammans. I stort handlar det om att gå på varandras evenemang, byta visitkort och plocka gratismat från lobbyisterna (gärna utan att bli korrumperad på kuppen..).

Men mitt i minglandet finns det ibland en del guldklimpar av intressanta debatter att hitta mitt bland allt kattguld. 

Jag är i år inbokad att delta i en panel som ska diskutera den nya svenska frihetsrörelsen och Piratpartiets del i den rörelsen. Debatten anordnas av Liberati och nätverket Svart Måndag och kommer förhoppningsvis bli väldigt givande. 

Mindre optimistisk är jag till de fyra seminarier som ska anordnas av den brokiga skara upphovsrättsivrare som samlas under parollen "kultur för alla". Jag var öhörare på ett par av deras seminarier förra året, och det var en ganska ensidig bild som skickades ut. Får se om de blivit bättre på att inkludera olika perspektiv i år. Jag planer i alla fall att försöka hinna med deras upphovsrättsdebatt, deras integritetsdebatt och deras debatt om skolan och upphovsrätten.

Ett annat evenemang som jag är skeptisk till är det open space som lobbyns nya front Kulturskaparna ska anordna på temat om upphovsrätt och lösningar för användning av kultur på internet. Gissningsvis är det inte Flattr som kommer att diskuteras där.

Ett par andra evenemang som kan vara värda att titta mer på är DIKs Vem ska betala för att göra kulturarvet digitalt, och när och hur ska det få visas?, Medieföretagens Digitalt, medialt, genialt ! och seminariet om det europeiska säkerhets- och innovation forumet (ESRIF) med titeln Den europeiska visionen om samhällssäkerhet - teknik vs. integritet?

Testa förresten gärna att söka på "Piratpartiet" eller "Pirat" i Almedalsveckans kalendarium. Inte så uppmuntrande resultat.. 

2008 gjorde jag en ganska bra sammanställning av mina intryck från Almedalen, men 2009 gick det lite sämre med rapporterandet (även om mitt inlägg före fjolårets vecka beskriver ganska bra vad komma skulle).

Om det finns andra evenemang under veckan som ni tror kan vara intressanta för mig att besöka får ni gärna tipsa om dem i kommentarsfältet. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag anser att så många PP-medlemmar bör gå på "Kultur för alla"-seminarierna för att vi ska kunna skapa en vettig diskussion med det där trångsynta packet som inte verkar ge PP något utrymme alls.

Annika Beijbom sa...

Kul att du är med PÅ vårt seminarium! Jösses vad varmt det är i Bxl idag, OMG. Är på väg hem igen. Ses nästa vecka!
Många hälsningar
Annika Beijbom
Liberati/SvartMåndag