lördag 30 januari 2010

Piratpartiets supervecka i Uppsala

När jag var på Tjejsnack i Linköping nyligen så slogs jag av hur pass mycket vi inom Piratpartiet vinner av att träffas utanför de något instängda chattkanalerna på skype. Hur stämningen blir en helt annan när man kan diskutera ansikte mot ansikte, och hur kreativiteten ökar i det fysiska mötet. 

Det fick mig att inse att jag borde se till att krama ur maximalt med nytta ur de kommande mötena som ska hållas i Uppsala. Nämligen Ung Pirats förbundskongress den sista helgen i mars och Uppsalaparley första helgen i april. Så varför inte fylla veckan där emellan med pirataktiviteter och få folk att stanna hela veckan? Som en blixt från klar himmel slog den tanken ned i mittt huvud, och med det var Superveckan född.

Idén med Superveckan är enkel. Kläm in så mycket pirataktivitet på en och samma vecka och få folk som åker på Ung Pirats kongress att stanna kvar hela veckan. På så sätt så får Uppsalapiraterna massor av chanser att lära känna och umgås med pirater från andra delar av landet, och förhoppningsvis kan en hel del kreativa aktiviteter och projekt uppstå  ur allt piratengagemang som samlas på samma plats. Om idén fungerar bra kanske det går att göra till ett årligt återkommande event.

Än så länge finns följande fasta punkter inlaggda:

26-28:e mars: Ung Pirat har förbundskongress i Uppsala
Ung Pirat kommer ha sin största kongress någonsin i år. För första gången har så pass många personer sökt platserna som ombud att förbundet tvingats hålla val om vilka som får åka och representera medlemmarna, och resultatet av det valet finns här. Med tanke på att det är valår lär kongressen bli extra spännande.

28:e mars: Piratnätets styrelsemöte (17.00-20.00, därefter middag)
Jag sitter en kort tid till som ordförande i lokalavdelningen Piratnätet. Det är en lokalavdelning inom Ung Pirat som har som syfte att främja nybildande av lokalavdelningar inom förbundet, och för att göra det åker vi runt på piratevents och ibland åker vi även och hjälper pirater som vill aktivera sig att hålla uppstartsmöten. Eftersom mer eller mindre alla som kommer sitta i nästa års styrelse för Piratnätet förmodligen kommer befinna oss på Ung Pirats kongress tänkte vi spara lite respengar och trycka in ett styrelsemöte på söndagskvällen när kongressen slutat. De insparade respengarna läggs istället på ett restaurangbesök efter mötet. Givetvis kommer vi tillåta andra pirater som vill se vad vi sysslar med delta i mötet i mån av plats (restaurangbesöket får utomstående däremot bekosta själva, något ska vi ju ha för vårt slit :-P ).

29:e mars: Möte för ett eventuellt piratkollektiv i Uppsala
Nästa höst kommer det flytta en hel del aktiva pirater till Uppsala för att studera. En tanke som kläckts av ett par av dem är att samla ihop en bunt pirater och bilda ett kollektiv. Eftersom många av de potentiella kollektivisterna kommer vara i Uppsala under superveckan kommer de ha ett möte någon gång på måndagen där de pratar ihop sig om planerna, och kollar runt efter intresserade.

30:e mars: Sista planeringsmötet inför helgens Uppsalaparley (15.00-18.00)
För att se till att allt är klart och ordnat inför helgens Parley hålls ett sista planeringsmöte på tisdagen. Här ska det sista i form av scheman, funktionärer och praktiska detaljer ordnas.

30:e mars: Spelkväll på Ung Pirats kansli (18.00-24.00)
Vad är bättre att göra en tisdagkväll än att samla massa pirater, massa brädspel och massa snask och sedan låta folk spela spel hela kvällen? Ung Pirats kansli är den perfekta spellokalen, och även om det säkert kommer spelas spel där även andra kvällar under superveckan känns det vettigt att ha en kväll särskilt dedikerad för ändamålet.

31:e mars: Föreläsning med Anna Troberg (17.00-19.00)
På onsdagen kommer partiets vice ordförande Anna Troberg för att hålla en föreläsning kring kreatörens roll i kunskapssamhället. Exakt titel på föredraget är inte spikad ännu, ej heller vilken lokal den kommer att hållas i. Men föredraget kommer ha fritt inträde och vara öppet för allmänheten.

1:a april: Förmöte inför Piratpartiets årsmöte (15.00-19.00)
Piratpartiets årsmöte är planerat till mitten av april och kommer som tidigare år att hållas online. Eftersom det lätt blir rörigt i diskussionerna inför mötet, och för att hjälpa de som har svårt med mötesformalian kommer Piratpartiet i Uppsala hålla ett förmöte under superveckan där  man kan diskutera motioner, få hjälp med att skriva yrkanden och formaliafrågor och rent allmänt diskutera det kommande mötet under strukturerare former. Förhoppningsvis kommer vi kunna få en eller fler personer från partistyrelsen till förmötet för att svara på frågor som kan dyka upp.

1:a april: Piratstudenternas Piratöl (19.00-22.00)
Piratstudenterna dricker alltid Piratöl i Röda rummet på V-dala var torsdag kl 19.00. Givetvis gäller detta även under Superveckan. Tyvärr krävs kår- & nationsmedlemskap i Uppsala för att man ska komma in, men gästande studenter kan köpa gästkort som ger dem tillträde. Övriga besökare får dessvärre försöka hitta alternativa lösningar för att få sitt  ölbehov mättat.

3:e april: Nationellt Piratstudentmöte
Piratstudenterna finns numera i ett antal olika städer, och siktar på att sprida sig till ännu fler under året som kommer. För att samordna sina aktiviter och för att nätverka så har det beslutats om ett nationellt toppmöte för alla tillresta piratstudenter lördagen den 3:e april under dagen.

3:e april: Mabgasque (18.00-23.00)
Mabgasquen är visserligen inte en egentlig del av Superveckan, men eftersom många av de pirater som besöker Uppsala under veckan förhoppningsvis även kommer gå på Mabgasquen får den stå med här. Mabgasquen är en trerätters middag på Värmlands nation där vi firar att Mars gått över i April, vilket vi firar med Baluns. Efter själva middagen blir det röj med livemusik framfört av Värmlands nationsband. 

4-5:e april: Uppsalaparley
Parley är en form av möte inom Piratpartiet där vi, utifrån ett lokalt initiativ samlas för att diskutera olika piratrelaterade frågor. Temat för vårt Uppsalaparley är skol- & utbildningspolitik ur ett piratperspektiv, och målsättningen är att ta fram en bas som partiet senare kan bygga en politisk plattform på. Vi har föreläsningar, friformsdebatter och även en paneldebatt inplanerad. Arrangörer av Uppsalaparley är Piratstudenterna i Uppsala, men alla pirater intresserade av frågorna är hjärtligt välkomna.


Ovanstående är det som är inplanerat hittills under Superveckan, men det finns givetvis utrymme för fler pirataktiviteter, och Ung Pirat Uppsala har flaggat för att de kommer att ha någon, ännu okänd, aktivitet under veckan. Och förhoppningsvis kommer ännu fler saker trilla in fram tills veckan drar igång (har du förslag är du välkommen att skriva in dem i paddan). Så boka redan nu in i din kalender att du ska tillbringa påskveckan i Uppsala, fundera ut vilka delar av Superveckan du inte kan missa och häng fram kostymen inför Mabgasquen. Du kommer inte ångra dig.  Det finns få saker som är så roligt som att träffa andra pirater. Tänk dig då att få göra det en hel vecka. Känner du dig inte som en del av en enda stor piratfamilj innan lär du lätt göra det efteråt!

5 kommentarer:

Stefan Flod sa...

Woho!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hehe, och jag som först trodde "Mabgasquen" var en fest till din ära Mattias. :-D

Är även icke-medlemmar välkomna på Parleyn? Det vore ju dumt att missa en sådan chans när det nu händer roliga saker i Uppsala. (om man får komma)

Urban Sundström sa...

Hej !

Vore kul att fylla en bil eller flera från Gävle/Sandviken och komma ner på nåt arrangemang. Det är lite segt med aktiviteter häruppe.

Mab sa...

Lake: Det är många som gör den förväxlingen. Tror det beror på att min födelsedag är samma dag. Ren slump förstås ;-)

Ang Parley så ser jag inte varför du inte skulle vara välkommen. Ju fler som vill delta desto bättre!

maloki sa...

Jag är så på att det finns inte! måste bara ... ordna rent praktiskt kring det :D