måndag 14 december 2009

Rösta lokalt!

Piratpartiets internval till våra riksdagslistor har dragit igång. Man kan alltså nu rösta på vilka 22 namn man vill ska stå på riksdagslistan. Men vilken lista är det egentligen vi talar om? För man kan rösta på samtliga kandidater som kandiderar, oavsett var i landet de bor. Men listorna som vi sedan kommer att använda i själva valet kommer vara uppdelade enligt partiets fem distrikt (utöver att norra distriktet är uppdelat i två listor på grund av sin geografiska storlek) med undantag för tio namn som kommer återfinnas på samtliga listor; våra så kallade rikskandidater.

Hur går det här ihop tänker vän av ordning? Jo, de tio personer som får flest röster i hela landet blir dessa rikskandidater, och resten delas upp utifrån var de bor. Så om du är intresserad av att påverka vilka kandidater du kommer få på den valsedel som du faktiskt kommer kunna rösta på nästa år gäller det att kolla upp vilka som bor i ditt distrikt. Själv bor jag i östra distriktet och våra kandidater är följande personer (i bokstavsordning på förnamn):

Anders Lindbäck, Anna Svensson, Benjamin Ingberg, Daniel Kvarnström, David Bergström, Emil Isberg, Eva wei, Fredrik Nyberg, Gabriel Ledung, Gabriel Sjölund, Hanna Dönsberg, Henri Rydberg, Johanna Julén, Jonas Bergling, Jonas Nordgren, Jonas Strandh, Katarina Sundén, Lars Ekberg, Leif Svensson, Linus Godman, Maria Follmann, Marit Deldén, Mattias Andersson, Mattias Lennartsson, Michael Ahlström, Mikael Nilsson, Mårten Fjällström och Stefan Flod.

Så om du bor i Uppland, Västmanland, Örebro, Södermanland, Östergötland eller Gotland så skulle jag råda dig att enbart placera dina röster ibland ovanstående namn. För även om det känns bra att rösta på någon rikskänd kandidat så spelar det inte någon som helst roll om personen inte hamnar bland de tio rikskandidaterna. För den du tycker är känd lär helt klart vara känd även bland de pirater där den bor, och därmed bli uppkryssad av dem på den lokala listan. Om du trots allt vill sätta in någon rikskändis på din lista bör du placera denne längst ner för att inte minska chanserna för de lokala kandidaterna där du bor att klättra upp bland rikskandidaterna (vilket ju rent faktiskt ökar antalet lokala kandidater på distriktets lista).

Själv ingår jag i en grupp som tagit på oss att granska och valbereda kandidaterna i öst och sedan komma med ett förslag på hur man bör lägga sina röster. Det är tänkt som ett stöd för dem som tycker det är för ansträngande att sätta sig in i alla kandidaterna och helt enkelt vill ha hjälp med sållningen. Utöver mig så ingår Sammy Nordström och Victoria Westberg i gruppen, och vi ser gärna att vi får utökning till vår grupp med någon från Västmanland och någon från Örebro län som har koll på kandidaterna därifrån och som inte kandiderar själv. Låter det här som om jag beskrivit just dig så tveka inte att höra av dig till mig så slänger vi in dig i gruppen.

Och glöm inte att rösta!

Inga kommentarer: