tisdag 15 december 2009

Rösta ungt!

Jag skrev tidigare att man bör rösta på de som bor inom samma geografiska distrikt som man själv, eftersom det är de som i slutändan (med upp till tio undantag) kommer att hamna på den valsedel som man sedan kommer ha att arbeta med i det lokala partiarbetet.

Idag kommer nästa uppmaning: rösta på våra unga kandidater. bilden av piratpartiet är en bild av ett ungdomligt parti som förstår internetfrågorna just för att internet är en så stor del av ungas liv. Vår primära väljargrupp, om inget drastiskt har hänt sedan EU-valet, är människor under 30. Jag ser givetvis gärna att andra också röstar på oss, men de kommer vara undantagen. Det är de unga som kommer få in oss i riksdagen, och då gäller det att vi frontar kandidater som de kan identifiera sig med. Så står du och väljer mellan två kandidater bör du välja den yngre av dem.

Givetvis så behöver vi även ett par äldre på listorna för att visa på bredd. Jag skulle till exempel bli enormt besviken om inte Gun Svensson hamnar bland våra tio rikskandidater eftersom hon är en fantastisk representant för gruppen äldre som satt sig in i den digitala tillvaron och de frågor som den tillvaron väcker. Men de äldre bör inte utgöra majoriteten på våra listor, och det stora flertalet av våra tio rikskandidater bör tillhöra de yngre inom partiet (med yngre menar jag i det här sammanhanget de runt trettio och neråt, det är inte nödvändigt att enbart välja våra absolut yngsta kandidater).

Så lägg dina röster på yngre kandidater. De kan kanske inte skryta med mängder av yrkeserfarenhet, men de är de perfekta företrädarna för internetgenerationen, och den kompetensen bör lyftas fram och värderas när vi väljer vilka vi vill se på våra listor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller inte med. Rösta gärna gammalt!!
Vi behöver erfarenhet för att spela spelen i de politiska korridorerna, precis lika mycket som vi behöver ung energi.

Piratpartiet har inget underskott av ungdomar och en rikstadslista kommer oundvikligen att innehålla många unga namn. Däremot är jag rädd att en lista med total avsaknad av 30+are kan brännmärka partiet som oseriöst.

/ Gustaf, 26 år

stroll sa...

Håller med Gustaf. Det viktigaste om vi kommer in är att kunna bygga broar och argumentera med gammelpolitikerna. Jag tror att om vi skulle skicka 10 st 20 åringar skulle vin inte kunna åstadkomma speciellt mycket. Christian har varit fantastisk i EU, och jag tvivlar på att Amelia skulle ha gjort lika bra ifrån sig även om jag inte tvivlar på henners kompetens. Sedan kommer vi oavsett vilka kandidater som vinner bli det parti med lägst snittålder på listorna.

Anonym sa...

Jag tycker att kunskap och intelligens är viktigare än ålder.

Vi ska ju slåss mot en miljardindustri med lobbyister och annat dravel och då behövs folk som kan bräda dom verbalt och intellektuellt oavsett ålder.

Mab sa...

Gustaf:
Titta på vår lista med kandidater. Det finns inte tillräckligt många kandidater under 30 för att alla våra 6 listor ska kunna fyllas med folk under 30. Däremot finns det tillräckligt många över 30 för att vi ska kunna bli helt utan unga kandidater.

Stroll:
Jag ser inte att jag argumenterat för 10 st 20 åringar. Gränsen för ung som jag satte upp var "runt 30", och jag är övertygad att vi med en riksdagsgrupp enbart med folk i den åldern skulle kunna åstadkomma underverk. Behöver vi kunskapen hos någon äldre har vi gott om utrymme att anställa dem som politiska sakkunniga när vi väl kommit in. Våra folkvalda är i första hand representanter för rörelsen.