tisdag 2 mars 2010

Tillträdet av nya EU-parlamentariker. Situationen på Malta och i Frankrike

Jag tänkte göra lite tillägg till det inlägg jag skrev för inte allt för länge sedan om övergångsreglerna som krävs för att möjliggöra tillrädet av de 18 nya EU-parlamentariker som ska finnas enligt Lissabonfördraget. Först tänkte jag tipsa om Europaparlamentets presstjänst som har ett par enkla och lättförståliga inlägg om det hela.

Amelia Andersdotter är uppenbarligen inte den enda av de 18 nya parlamentarikerna som otåligt väntar på att få tillträda. Maltas nya parlamentariker, Joseph Cuschieri, har uttalat hård kritik mot hur Malta och den egna partigruppen inte gjort tillräckligt för att tillse att de nya parlamentarikerna får tillträda, samt över  bristen på information han mottagit kring processen. En kritik som chefen för EU-parlamentets kontor på Malta beskriver som förstålig.

Han menar att problemet ligger hos Frankrike. En åsikt som återkommer hos alla jag diskuterat frågan med. Europolitics har ganska bra sammanfattning av situationen i allmänhet och problemen i Frankrike i synnerhet.

Själv har jag på min lista att göra den här veckan att få tag på Petra Prossliner, som är den gröna gruppens rådgivare i konstitutionella frågor, för att få reda på hur de tre gröna MEParna som sitter i AFCO ser på situationen.

1 kommentar:

Björn sa...

"_på_ Malta" heter det!