söndag 31 maj 2009

Symbolvärdet

Jag har varit runt en del de sista veckorna nu och pratat om Piratpartiet och EU-valet. En fråga som dykt upp ett antal gånger är varför folk ska rösta på Piratpartiet istället för att kryssa någon kandidat som företräder ett annat parti och som säger sig vilja kämpa för integritetsfrågorna. Trots att jag svarat på frågan många gånger nu så tror jag inte att jag någonsin lyckats få det så kort och kärnfullt som Isobel Hadley-Kamptz summerar det i sin ledare i Expressen:

En röst på Piratpartiet är en medborgare som har fått nog.

En röst på piratpartiet kan inte misstolkas. Det är en glasklar signal som kommer att uppfattas precis för vad den är både av de andra svenska partierna och av övriga Europa. Det är en röst för det öppna demokratiska kunskapssamhället och mot den våg av lagförslag som kommit på senare år som alla har syftet att öka övervakningen av samhället och minska friheten på nätet. Det finns politiker i andra partier som säger sig vilja arbeta för den personliga integriteten och ett fritt internet. Det finns till och med några som menar det på riktigt. Men det kvittar när omvärlden inte kommer tolka en röst på dem som en röst på integritet och öppenhet.

I min värld är det bästa skyddet mot antidemokratiska krafter öppenhet, inte övervakning. En fri öppen debatt garanterar demokratin medan kontroll och övervakning istället raserar det medborgarengagemang som behövs för en livaktig demokrati. Tyvärr verkar inte det politiska etablissemanget leva i samma värld som jag lever i.

Den sjunde juni avgör du vilken värld du vill leva i!

Ny favoritblogg

Via Mymlan hittade jag en fantastisk ny blogg jag aldrig sett förut. Och redan efter att ha läst två inlägg var jag på väg att vika mig dubbel av skratt. Vilket ju inte alls är bra med min onda rygg och allt.

Men den slängs i alla fall in i min blogglista till höger, långt nere i kategorin andra bloggar.

lördag 30 maj 2009

Det vuxna piratpartiet? Eller bara lite bättre koll på ljudvolymen?

Rick skrev idag ett inlägg om vikten att ändra tonläget nu när vi faktiskt får komma till tals på ett helt annat sätt än tidigare. Och som ni som läst mitt tidigare inlägg vet så håller jag fullständigt med honom. Och hans timing kunde inte ha varit bättre. Hans insikt kom precis i rätt tid och var precis det som många (men inte alla) ville och behövde höra. Jag skulle inte uttrycka mig som att Piratpartiet har blivit vuxet, men vi har onekligen nått en ny fas i partiets utveckling.

Piratpartiet står idag med ett ben i den kaotiska aktivismen och med det andra på väg in i det politiska etablissemanget. Det är en balansgång, och det kommer krävas mycket av oss för att vi ska kunna fortsätta att vara trovärdiga i bägge lägren. Men jag tror att vi kan lyckas. De extremt korta kommunikationsvägarna mellan partiledning och aktiva gör att kunskaps och idé-utbytet går blixtsnabbt inom partiet. Men det gör även att ledningen blir lyhörd för åsikter och signaler från alla delar av rörelsen, och så länge vi inte förlorar förmågan att fånga upp våra aktivas åsikter eller slutar att ta den direkta dialogen med både medlemmar och andra människor som vill kommunicera med oss så tror jag att vi kommer kunna bli det kärl som för vanliga människors tankar och idéer om kunskapssamhället rakt in i maktens korridorer. Och får folk att lyssna. Utan att behöva skrika.

Piratpartiet har tagit ett stort steg framåt de senaste veckorna. Men vi har lång väg kvar att gå innan vi är framme i ett demokratiskt och öppet kunskapssamhälle. Men det är otroligt inspirerande att se att fler och fler vill gå den vägen med oss.

En hektisk vecka, måndag till torsdag

Den hrä veckan har varit allt annat än lugn för mig. Men vad kan man vänta såhär näst sista veckan före valet.

Vid niotiden på måndagen sätter jag mig på tåget till Sundsvall och är framme runt lunch. därefter är det torgmöte, piratfika och after work med de lokala piraterna som gäller.

Från Sundsvall tar jag sedan buss på kvällen till Långsele för att kunna ta natttåget till Luleå därifrån. Tisdagen börjar med en trevlig kopp kaffe tillsammans med Luleås kommunansvarige på ett fik innan piratandet sätter igång på riktigt. Vi kör flygbladsutdelning på Luleås gymnasieskolor, torgmöte på gågatan där jag även blev intervjuad av NSD. Sedan tog vi oss ut till universitetet och fikade en vända där och diskuterade piratpolitik med nyfikna studenter.

Sedan bar det tillbaks till centrum och en stunds after work innan jag var tvungen att ta mig till flyget för att komma hem till Uppsala.

Onsdagen började tidigt med en tur till Danderyds gymnasium där jag och skulle delta i tre debatter inför EU-valet. Skolan hade valt att lägga det så at var årskurs fick höra en egen debatt för att alla skulle få en chans att få plats i aulan. Kul för dem men mindre kul för oss som förde samma debatt tre gånger. Men jag fick i alla fall öva på argumenten.

Jag passade även på att diskutera lite under lunchen med Hens Holm, sittande europaparlamentariker från vänsterpartiet, om hur man rent praktiskt ska kunna arbeta med internet- och integritetsfrågor när vi väl är på plats i Bryssel. Fick en del bra synpunkter och tips som jag ska föra vidare til partiet.

På kvällen hade jag sedan tidigare ett inplanerat möte med Uppsala studentnationers Recensiorskonvent där jag sitter som ordförande fram till sommaren. Detta sista möte för terminen var tänkt att följas av en grillning, men ett ösregn gjorde att grillningen blev inställt och jag fick ett par timmar att försöka komma ikapp med mail, bloggar och nyheter.

Klockan fyra på torsdag morgon var det sedan dags att gå upp för att hinna med tåget till Västervik där jag runt lunch skulle sitta och ge en snabb beskrivning av partiets politik och varför man borde rösta på oss i EU-valet. Och sedan upprepa den beskrivningen en gång i halvtimmen de närmsta tre timmarna.

När det väl var avklarat övertygade jag de lokala piraterna som stått i skolans bibliotek med de andra ungdomsförbunden och svarat på frågor om Piratpartiet att starta upp en lokalavdelning inom Ung Pirat för Västerviks kommun.

Sedan kom hemresan.
Den började illa men det skulle bli värre. Jag stod och pratade på tågstationen med de pirater som lotsat mig runt hela dagen om lite allt möjligt och var ganska seg i huvudet efter en stressig vecka. Efter att klockan blivit mycket och jag började fundera på vart mitt tåg blev av kollade jag lite noggrannare på biljetten och upptäckt att jag skulle ha åkt med bussen som precis for iväg.

Efter mycket runtringande så fick det bli så att en av de lokala piraterna gav mig lift till Vimmerby där jag skulle göra ett byte till tåg vidare till Linköping. Med fem minuters marginal var vi famme innan tåget gick och trött och tacksam sjönk jag ned i tågsätet när tåget satte av i sakta mak mot Linköping.

För sakta skulle det visa sig. Tågpersonalen meddelade ganska fort att tåget skulle bli försenat på grund av en skadad växel och att det inte var säkert att vi skulle komma fram till Linköping i tid för anslutningstågen som vissa skulle med. Alla som satt i min kupé skulle med olika anslutningståg, de flesta av oss skulle med X2000 till Stockholm. Alla dessa bokades om så att de skulle få åka med nästa X2000 istället. Som gick två timmar senare.

Efter en hel del turer så ordnade dock tågpersonalen så att jag, som inte skulle kunna ta mig till Uppsala om jag tog det senare X2000, samt en kvinna som skulle med ett flyg från Arlanda fick en taxi från Linköping hem. En tjej som skulle till Stockholm lyckades också mygla till sig en plats på någon vänster, så glada i hågen hastade vi av tåget när det väl kom fram till Linköping för att vi skulle hinna i tid till kvinnans flyg.

Taxichauffören, som blivit bötad för fortkörning dagen innan, och det dåliga vädret konspirerade dock tillsammans mot oss och redan när vi nått nyköping stod det klart att hon inte skulle nå flyget i tid. Så genom ett par telefonsamtal bokades hon om till ett nattåg från arlanda. Under resans gång kom det även fram att taxichauffören redan bestämt sig för att rösta på piratpartiet, så ganska snabbt lyckades jag få mig ett personkryss.

Efter att taxin hade släppt av de andra två på vägen kom jag så slutligen hem till Uppsala runt kl 24 på natten, ganska exakt två timmar senare än planerat, och utan att jag kunnat använda tiden på X2000 till att jobba på.

Ett väldigt flängande och en slitsam början på veckan gjorde att jag, efter att jag suttit uppe ett par timmar och arbetat ikapp, slutligen somnande hemma hos Paulina och sov bort hela dagen på fredagen. Det var förmodligen en av de mest slitsamma dagarna jag upplevt under den här valrörelsen, men jag skulle utan tvekan göra det igen bara för chansen att träffa alla fantastiskt driftiga lokalt engagerade som tog emot mig vart jag än for.

fredag 29 maj 2009

Fortsatt framgång i opinionen

Läser i DN att Piratpartiet i senaste mätningen landar på 8,2% och därmed får 2 mandat i Europaparlamentet. Det visar att vi fortfarande går frammåt i mätningarna, och det ska verkligen bli spännande att se hu långt vi faktiskt kan gå på valdagen.

Har du inte redan röstat på oss så gör det idag! förtidsröstning är betydligt enklare än man tror, det är bara att ta med röstkort och id-handling och smita in på en förtidsröstningslokal och få det gjort.

Jag har redan röstat på Piratpartiet, har du?

Intervjuad av utrikespolitiska studentföreningen i Linköping

När jag var i Linköping och debatterade för någon vecka sedan passade UF Linköpings web-TV på att spela in en intervu med mig och den har nu kommit upp på Youtube:



Jag noterar även att vi numera även redovisas i opinionsmätningar inför riksdagsvalet. 1,5% i mätningen är en början. Men vi kommer landa betydligt högre än så i nästa års riksdagsval. Piratpartiet behövs, inte bara i Europa utan även här hemma i Sverige.

onsdag 27 maj 2009

Lars Gustafsson, Sundsvall och god stämning

Slutklämmen på det inlägg som Lars Gustafsson publicerat i Expressen och på sin blogg är bland det bästa jag har läst på länge:

Det väsentliga intresset för konstnärer och författare som tar sin verksamhet på intellektuellt och moraliskt allvar måste naturligtvis vara att bli lästa, att göra sig hörda i sin generation. Hur man blir läst, det vill säga hur man når läsarna, är i detta perspektiv sekundärt.Det växande försvar av nätets utvidgade yttrandefrihet, alltså av de immateriella medborgarrätterna som vi nu ser i land efter land, är början till en – precis som förra gången på 1700-talet – teknikburen, och därför befriad, liberalism.Jag röstar därför på Piratpartiet.

Jag har svårt att se hur någon kreatör egentligen skulle kunna motsäga Lars ord. Men även för den författare som sätter det ekonomiska intresset främst tror jag att en röst på Piratpartiet i EU-valet kan vara berättigad. Precis som bibliotekens framväxt ledde till att allt fler både läser och köper böcker så är jag övertygad om att den digitala spridningen kommer leda till ett ökat intresse för litterära verk, och att kreativa författare kommer finna verktygen att profitera på denna efterfrågan.

Oavsett detta så gläds jag ändå över den enormt ödmjuka inställning till tekniska framsteg och yttrandefrihet som Lars genomgående visar genom sitt inlägg.

Ett antal olika bloggare har redan kommenterat Lars Gustafssons ställningstagande. Och någon har redan uppdaterat Wikipedia.

Jag var förresten i Sundsvall i måndags och höll ett mindre torgmöte, deltog i ett piratfika och i en after-work med lokala pirater. Dagen efter så får Piratpartiet 34% i skolvalet på Sundsvalls gymnasium. Är det kanske en Mab-effekt vi ser? ;-)

Erik Josefsson och Camilla Lindberg gör ett gemensamt utspel i Svd om att den stämning som kommissionen riktat mot Sverige för att vi inte implementerat datalagringsdirektivet inom given tidsram skulle kunna användas som ett tillfälle att få det prövat om direktivet verkligen är förenligt med europakonventionen. En intressant vinkel som jag tycker verkar väldigt spännande. Tyvärr tvivlar jag på att vår regering ska finna det civilkurage som krävs för att stå upp för våra medborgliga rättigheter i den här frågan.

Om inte ett EU-val med en ordentlig framgång för Piratpartiet får dem att komma på andra tankar förstås...

tisdag 26 maj 2009

Besök i Luleå

Jag sitter på stationen i Luleå och väntar på att bli hämtad av Fredrik Holmbom, kommunansvarig för Piratpartiet här i Luleå och passar på att läsa lite intressanta artiklar. Igår var jag i Sundsvall och hann med både torgmöte, Piratfika och after work med några av de lokala piraterna. Väldigt trevligt och lugn stämning i Sundsvall. Och det är alltid lika kul att träffa lokalt aktiva runt om i landet.

Idag ser mitt schema ut som följer (saxat från Fredriks blogg):

Ungefärlig tidplan är som följer:

FM: Besök på gymnasieskolor

kl 12: Taldags på Gula Paviljongen
Efter det pressträff och mingel vid valstugan

kl 14.30-16.00 mingel på Universitetet, på STUK för att vara exakt.

Dagen avslutas med After-Work på pirathaket Roasters från ca 16->



Vid halv åtta blir det sedan flyg hem till Uppsala eftersom jag ska hinna ut till Danderyds gymnasium i Stockholm tidigt imorgon. Förhoppningsvis min enda flygning under valkampanjen.

Jag inser förrresten att jag har varit dålig på att uppdatera min googlekalender men ska försöka bättra mig framöver. Och för den som inte orkar vänta på det kan jag ju tipsa om att jag kommer att delta i ett samtal som hålls på Uplands nation på fredag kväll i Uppsala med Carl Schlyter från miljöpartiet angående hur integriteten på internet kan värnas inom EU och på lördag ska jag tala på demostrationen i Uppsala. Bra uppmärksammat av ProjO förresten att ingen bloggat om demostrationerna ännu. Förhoppningsvis kommer det igång nu i veckan.

Tittar man längre fram så snubblade jag över Sweden Social Web Camp, som jag genast blev sugen att anmäla mig till. Skrev ned datumen i min privata kalender och ska kolla upp om jag har tid att delta så fort valkampanjen är över.

måndag 25 maj 2009

Förr skrek vi för att bli hörda, nu hörs det att vi skriker.

En av piratpartiets största svagheter är enligt mig att vi inte lyckats anpassa vårt sätt att kommunicera till hur verkligheten ser ut idag. Fram tills nyligen var vi tvungna att slå på stora trumman för att uppmärksammas i gammelmedia vilket lett till att vi tenderar att ha en ganska överdramatisk retorik. Men idag, när media är intresserade av oss som fenomen och ledarskribenter tävlar i att analysera vad ett politiskt genombrott för oss i Europavalet skulle medföra för samhället i stort, så finns det inte längre någon anledning att ständigt ta till storsläggan i var och varannan blogg. Det gör endast att vi framstår som gapiga och skräniga, vilket faktiskt är långt ifrån sanningen när det gäller de flesta piratpartister som jag träffat. Det är mer regel än undantag att pirater, om man tar sig tid att prata med dem på tu man hand, är väldigt mjuka, eftertänksamma och ödmjuka i sitt resonerande. Men av någon anledning försvinner det helt när vi ska föra ut vårt budskap. Blag slår huvudet på spiken när han menar att det nu är läge att reflektera över vilken bild av oss vi vill förmedla.

Det här är ett förändringsarbete som kräver att vi alla tänker över hur vi låter när vi debatterar, skriver insändare eller bloggar. Det är ett stort omställningsarbete, men ett arbete som jag tror att vi skulle må väldigt bra av att ta tag i.

5 unga pirater

Klara Tovhult gjorde ett inlägg där hon lyfte fram tio pirater som hon ansåg värda att uppmärksamma. Måste börja med att tacka för den mestadels smickrande beskrivningen av mig som hon målar upp. Göran Widham tillägger att Klara själv är en pirat som bör lyftas fram och Rikard Fröberg gör en egen lista med lite drygt tio pirater han vill uppmärksamma. Rick Falkvinge kan ju inte vara sämre utan drämmer till med 21 pirater.

Jag tänker istället gå åt andra hållet och endast lyfta fram 5 unga pirater som jag anser bör uppmärksammas. Främst för att de flesta jag skulle kunna lägga till på listan redan blivit omnämda i de andra inläggen ovan.

Stefan Flod - Ung Pirats ordförande sedan 2007 är förmodligen en av de mest godhjärtade och idealistiska människor jag känner. Hans raka och varma ledarskap svetsade samman förbundsstyrelsen under de år jag var en del av den, och jag är övertygad om att även den nya styrelsen kommer att samlas kring Stefans härliga personlighet.
Tobias Björkgren - Min efterträdare som förbundssekreterare är fortfarande lite ny i stolen och har inte hunnit ta så mycket plats inom förbundet ännu. Men hans intresse av sociala medier och hans lugna och stabila framtoning tror jag är precis vad som Ung Pirat behöver för att kunna hantera den enorma växtvärk som organisation glädjande nog drabbats av.
Karolina Andersdotter - Karolina har kanske inte synts lika mycket på den nationella nivån som sin syster, även om hon förstås sitter i Ung Pirats valberedning. Men i Uppsala har hon tagit betydligt mer plats. Karolina är en av de mest drivande i både Piratstudenterna och Ung Pirat Uppsala och hennes driv och vilja att få det lokala arbetet att fungera är helt fantastisk att se.
Marie Axelsson - Marie är ett typexempel på ett nytt fenomen inom piratrörelsen. Nämligen att medlemskap och engagemang sprider sig från en generation till en annan. Men till skillnad från de äldre partierna går det här från den unga generationen till den äldre. Bland allt annat som Marie gjort under den förhållandevis korta tid som hon varit aktiv har hon nämligen lyckats rekrytera sin mor till att bli en aktiv medlem i piratpartiet.
Edward Lundkvist - Jag har redan skrivit allt som behöver skrivas om Edward.

För de som vill hitta ännu fler pirater att inspireras av kan jag rekomendera sidan Piratpartister.se. Där syns det tydligt att Piratpartiet har mognat och blivit en växande folkrörelse med en bred och diversifierad medlemsskara. Väldigt olik den förhållandevis smala och homogena organisation jag gick med i 2006.

onsdag 20 maj 2009

Prata och lyssna i Linköping

Jag deltog i två debatter anordnade av Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping idag. I den första var jag paneldeltagare och i den andra deltog jag som publik. Debatten jag deltog i hade ett ganska spretigt tema där de skulle få in religion, upphovsrätt och yttrandefrihet i en och samma debatt. Spretigheten syntes på panelens sammansättning som bestod av Edgar Almén (docent i Religionskunskap), Erik Hellsten (Ordf. konstfacks studentkår), Ahmed Rami (Journalist och debattör), Yasri Kahn (Sveriges unga muslimer och studieförbundet Ibn Rushd), Sanna Wolk (postdoktoral forskare i immaterialrätt) och så jag.

Debatten blev ganska märklig med tvära kast mellan ämnena med inte helt tydliga övergångar och upphovsrättsdelen kretsade kring Ipred där jag och Sanna var rörande överens om att det helt saknades proportortionalitet i Ipredlagstiftningen. Förmodligen hade arrangörerna bara utgått ifrån att en upphovsrättsjurist automatiskt skulle förespråka hårdare tag på området. Men så var då inte fallet i den här frågan. Och även om jag och Sanna inte var helt överens om hur pass tillåtet tillgängliggörande av upphovsrättsskyddat material bör vara känns det ändå trevligt att veta att det finns jurister i branschen som kan ha ett nyanserat och balanserat förhållningssätt till lagstiftningen. För i ett läge där det är dags att faktiskt dra igång diskussionen om hur upphovsrätten bör se ut i framtiden är det just den typen av progressiva jurister vi måste involvera i processen, även om de inte delar vår reformistiska syn på upphovsrätten rakt av.

Debatten idag däremot led av att det inte fanns några tydliga alternativ att förhålla sig till samtidigt som frågorna som ställdes av moderatorn utgick från att så skulle vara fallet. Därför saknades det uppföljningsfrågor om hur man kunde gå vidare med en reformerad upphovsrätt och när moderatorn insåg att det inte fanns någon tydlig enkel konflikt att lyfta fram ledde han snabbt debatten vidare. Så utrymmet att prata om upphovsrättens brister blev inte riktigt så stort som jag hoppades. Men å andra sidan lyckades jag säga ett par saker kring vikten av yttrandefrihet som kändes relevanta.

I den andra debatten som Utrikespolitiska föreningen ordnade under dagen var piratpartiet inte inbjudna att delta i panelen. UF hade valt att enbart ta med de partier som fick något mandat i förra valet. Väldigt trist för oss, men kanske främst för alla åhörarna som inte får alla alternativen redovisade för sig. De som deltog var Hanna Löfqvist (V), Göran Ferm (S), Bodil Ceballos (Mp), Marie Wickberg (C), Olle Schmidt (Fp), Ann-Cathrine Hjerdt (M), Ella Bohlin, Björn von der Esch (Jl). Själv satt jag i publiken tillsammans med ett par av Linköpings piratstudenter och lyssnade på hur de olika kandidaterna förhöll sig till immaterialrätts- och integritetsfrågor.

Dessvärre så snöade debatten ganska snabbt in på Laval-dommen, utstationeringsdirektivet och arbetsmarknadsrätten, så särskilt mycket grundläggande demokratiska fundament kring integritetsfrågor eller progressiva immaterialrättsåsikter fick vi inte ta del av. Däremot så berörde ett par av deltagarna pliktskyldigast vid området under sina öppningsanförandet.

Göran Ferm nämde som hastigast att IT-konsumenternas integritet på nätet var en viktig fråga, även om han undlät att gå in på hur eller varför. Dessutom visade Görans definitioner att han redan köpt mediaindustrins definitioner av internetanvändarna som konsumentet. Att prata om internetanvändarna som konsumenter som köper en tjänst istället för att prata om dem som medborgare som rör sig i ett offentligt utrymme visar att man inte greppat vad internet är för den unga generationen idag. Göran imponerade inte heller när han ganska odiskret började viska med grannen när moderaternas kandidat höll sitt öppningsansförande. Dålig stil helt enkelt.

Framåt slutet kom en fråga om telekompaketet och integritet från publiken varpå debatten genast blev mer intressant. Panelens svar var att tävla om vem som varit störst hjälte i stoppandet av telekompaketet.

Hanna fick börja svara och menade att det skulle finnas frihet på nätet och ingen piratjägarlag. En bra inställning och Eva-Britt Svensson (V) har faktiskt skött sig exemplariskt i Bryssel när det gäller telekompaketet.

Göran menade att S tillhörde dem som satte stopp för telekompaketet, vilket ju visserligen är sant i bemärkelsen knapptryckande i omröstningen. Men jag hittar faktiskt ingen sosse ibland de som aktivt arbetade med frågan i parlamentet. Så visst, tack för det passiva stödet, men sossarnas åsikt om att man bör se över helheten på integritetsområdet känns som ett ganska menlöst försök att skjuta besluten på framtiden, och knorren på slutet att det minsan måste finnas gränser övertygar inte mig om sossarnas nyfunna integritetsvurm.

Bodil däremot hade nog helt rätt när hon menade att den ökade jakten på fildelare nog snarare skulle försvåra jakten på grov brottslighet på nätet eftersom kryptering och anonymiseringen enbart lär öka av den utvecklingen vi ser idag och att Ipred inte är rätt sätt att försöka värna om kulturskaparnas inkomstmöjligheter. Så det är lite tråkigt att hon inte räknade upp integritet när hon redovisade vilka frågor som miljöpartiet skulle prioritera under mandatperioden. Mp har en hel del väldigt bra åsikter i frågan, och med ett par pirater i Bryssel som trycker på om att mp faktiskt måste sätta frågan högt på agendan kan nog en grön parlamentariker eller två göra mycket nytta för att få med resten av den gröna gruppen på banan.

Marie började med att fråga hur S lyckats med att kollektivt förtränga alla integritetskränkande lagar som Bodström initierade under sin tid. hon erkände också att Centern i riksdagen betett sig "skitdåligt" när et gällde integritetsfrågorna, vilket hon ska ha all heder för att erkänna. Däremot är det tråkigt att hon inte verkade ha koll på att vi faktiskt inte var tvungna att implementera just de delar av Ipred som kritiserats mest eftersom EG-domstolen tydligt i ett domslut slagit fast att den delen är upp till var enskilt land att välja om den vill implementera eller ej. Och att borgarna trots detta valde att gå på lobbyns linje kastar en mörk skugga över deras trovärdighet på området för en lång tid framöver.

Olle menade att det var den liberala gruppens roll som vågmästare som till slut fällde telekompaketet, och där har han väl till viss del rätt. Men med tanke på att de stor och vägde in i det sista ska man nog inte se den gruppen som en särskilt stark garant för individens frihet på nätet. Ann-Catherine lyfte fram Fjellners insatser i telekompaketsarbetet men erkände öppet att hon annars inte hade allt för mycket koll på hur turerna faktiskt gick nere i Bryssel.

Ella menade att det sker en olycklig sammanblandning i de här frågorna. Kd var med och fällde telekompaketet menade hon och sedan gjorde hon en utläggning om hur viktigt Ipred var för att värna kreatörernas rättigheter. Så vill man se en reform på det immaterialrättsliga området är nog Kd det sämsta tänkbara alternativet att rösta på i det här valet, även om hon var kritisk mot turerna kring ACTA-avtalet och telekompaketet så faller det ganska kort om man saknar den bakomliggande förståelsen för hur det öppna kunskapssamhället kräver en reformerad immaterialrätt där kunskapen är en rättighet och inte en handelsvara.

Björns tankar kring hur lösningen skulle vara att skapa något liknande stimavgifter fast på nätet ger jag inte heller särskilt mycket för.

På grund av tidsbrist blev frågestunden väldigt kort och de frågor jag ville ställa om hur pass mycket av det som sades i debatten som var personliga åsikter och hur mycket som var förankrat i respektive partis partiprogram fick jag aldrig tillfälle att ställa.

Och efter mdebatten var jag tvungen att stressa iväg för att hinna in till stadsbiblioteket så att jag kunde rösta på utsatt tid.

Idag är det dags att rösta på piratpartiet!

Jag har precis avslutat en två dagars intensiv rundresa i Värmland där jag tillsammans med Värmlands valkretsledare träffat lokala aktiva i det stora flertalet av alla värmlndska kommuner och sett till så de fått valsedlar till förtidsröstningslokalerna som öppnar idag.

Klockan åtta på morgonen ska jag sätta mig på tåget till Linköping för att efter lunch medverka på en debatt om integritetsfrågor som annordnas av Utrikespolitiska studentföreningen i Linköping. Verkar vara en väldigt spännande panel som de fått ihop så det kommer säkerligen bli ett givande samtal.

På kvällen sedan ska jag göra det enskilt viktigaste under hela valkampanjen. Jag ska gå och rösta på piratpartiet. Idag börjar nämligen förtidsröstningen, och för att få igång röstandet bland våra sympatisörer kommer ett antal personer från vår EU-valslista och från partistyrelsen gå och förtidsrösta på olika orter runt om i landet. Så är du i Linköping är du mer än välkommen att gå och rösta med mig kl 18.00 ikväll på Stadsbiblioteket i Linköping.

söndag 17 maj 2009

valkampanjskalender

Har gjort en googlekalender som ska fyllas med alla mina debatter, resor och liknande som jag kommer företa fram till och med valet.

fredag 15 maj 2009

Att ta till sig kritik

Det har kommit ytterliggare en opinonsmätning som pekar mot att Piratpartiet kommer ta minst en plats i Europaparlamentet efter valet den 7:e juni. Nyheten sprids av TT vilket givetvis ger ett antal tidningsrubriker, vilket väl i sig ytterliggare gynnar våra chanser att ta oss in.

På expressens ledarsida frågar Johannes Forsberg var brudarna är i partiet, med avseende på vår förhållandevis sneda könsfördelning bland våra medlemmar. Genast dyker det upp ett antal väldigt bra svar, vilket verkar ha överraskat Johannes en aning. Christopher Kullenberg passar även på att ge oss ett par tips om hur vi kan komma till rätta med problemet. Själv hinner jag idag tyvärr inte riktigt tid att skriva något längre i frågan utan hänvisar till ett av mina tidigare inlägg på området.

Visserligen har mycket förbättrats inom partiet sedan jag skrev det inlägget, men den grundläggande problematiken finns kvar, och än är det nog långt kvar innan vi uppnått någon form av balans inom partiet. Men vi är på rätt väg. Framför allt är det ett stort steg framåt att vi inte längre ryggradsmässigt intar försvarsställning och slår ifrån oss all kritik så fort vi granskas, utan att vi tar till oss den och reflekterar över hur vi kan förbättra oss.

På det området har vi vuxit ordentligt sedan partiet grundades 2006, vilket jag är väldigt stolt över.

onsdag 13 maj 2009

Debatt på Södertörn

Min första politiska debatt i Eu-valrörelsen började mindre bra. Efter att ha lyckats komma upp i god tid för att hinna med tåget och svära en stund över att en förkylning gör mina ögon röda och min röst en smula knacklig kom jag fram till tågcentralen i Uppsala enbart för att finna att direkttåget till Södertörns högskola var inställt.

Men på den försenade tågresan vände det mesta till det bättre igen. Klockan elva idag fick jag ett utkast på vilka frågor som skulle tas upp under debatten. att fokuset skulle vara på arbetsmarknads-, utbildnings och miljöpolitik visste jag sedan tidigare. Men de faktiska frågorna var till stor del detaljfrågor där det kändes ganska klurigt att dra några tydliga paralleller till piratpartiets ideologi. Efter lite diskussion över msn med vår listtvåa, Amelia Andersdotter, skickade jag över frågorna till henne. tio minuter senare hade jag ett svarsmail där hon lyckats göra kopplingar mellan i stort sett alla frågorna och vår syn på kunskapssamhället. Ett enormt stort tack till henne för detta.

Skriver det här i debattens startskede då högern och vänster är i luven på varandra om utstationeringsdirektivet och Lavall-målet. Återkommer efter att debatten är klar med en sammanfattning.

Valstuga

Jag spenderade stora delen av dagen i Piratpartiets valstuga på stora torget i Uppsala. Egentligen skulle jag bara titta förbi för att möta upp min efterträdare för att ta en lunch och diskutera statsbidragsansökningar. Men efter lunchen fann jag mig plötsligt ha återvänt till valstugan och allt trevligt folk som höll till där.

Stugan är fantastiskt tjusig i Lila och vitt och klår de andra stugorna med hästlängder. Under dagen inhandlades även en soffa och en matta och nu börjar den även se riktigt hemtrevlig ut. Imorgon ska vi försöka få dit el och belysning och förhoppningsvis även en kaffekokare. Förmodligen kommer stugan vara full beboelig lagom tills det är dags att packa ihop efter valet.

lördag 9 maj 2009

SFS-fullmäktige

Sitter på SFS-fullmäktige i Karlstad och lider i oredan som har uppstått efter att en av dem som drivit på för en stadgeändring kring hur styrelsen ska väljas krävt röstprotokoll efter att med tre rösters marginal misslyckats få igenom ändringen. Deras förhoppning var att det hela skulle generera en ny omröstning där de kunde övertyga någon lättpåverkad kår om att byta fot i frågan.

Istället har det lett till en enorm pappersexercis där använda mementometerknappar ska matchas mot injusterade ledamöter. Så nu lever vi i limbo och väntar på att mötespresidiet ska få ordning på mötesprotokollet. Under tiden så diskuteras

Och jag måste säga att om det är något som skulle kunna förbereda mig på det politiska livet i Bryssel så är det fulspelet som uppstår när hela Sveriges kårfifflare samlas på en plats för att komma överens om hur den enade studentrösten ska låta under det kommande året. Falanger, förhandlingar, svek och kohandel är inte bara en del av vardagen utan har institutionaliserats och blivit normen på hur saker bör gå till inom SFS. Fast i år fanns det inga mutor från upphovsrättslobbyn i påsen vi fick när vi kom i alla fall.

fredag 8 maj 2009

Kombinationen av bandwagon och underdog - Piratpartiets väg till parlamentet?

Det går bra för Piratpartiet just nu på i stort sett alla plan. Vi har fått ytterligaren en opinionsmätning som ger oss 5%, och ett brittiskt prognosinstitut menar att den siffran är i underkant och menar att vi troligtvis kommer landa på 8,5% eftersom opinionsmätningar ofta underskatta EU-kritiska uppstickarpartier.

Medlemsmässigt har vi dessutom sprungit förbi centerpartiet och är nu Sveriges tredje största politiska parti. Det gör att jag känner mig trygg i att vi ska få all den hjälp vi behöver med att distribuera våra valsedlar. Har du inte bokat upp en lokal ännu så gör det här nu!

Man varför går det egentligen så bra för Piratpartiet just nu? Jag tror att det är en väldigt ovanlig kombination av underdog-effekten och bandwagon-effekten.

Piratrörelsen har nämligen genom den absurda domen i Pirate Bay-målet lyckats ta rollen som underdog gentemot etablissemanget. Fullt befogat dessutom, eftersom vi som rörelse är enormt små och svaga jämfört med de enorma ekonomiska intressen som befinner sig på vår motståndarsida.

Just vår underdog-position har dock resulterat att vi fått ett starkt stöd i bloggosfären och i samband med att domen föll så ledde detta till en stark medlemstillströmning. Till stor del som en tydlig sympatiyttring med våra frågor. Detta i sin tur skapade en Bandwagon-effekt där vi har lyckats prositionera oss som det enda vettiga alternativet mot det rådande etablissemanget att rösta på i det kommande EU-valet.

Det ska bli intressant hur långt dessa dubbla effekter kan ta oss.

torsdag 7 maj 2009

Piratresande en helt vanlig onsdag

Åkte till Enköping idag för att hjälpa till att få igång verksamheten där. Jag hade skickat ut ett mail med ganska kort varsel om att jag skulle dyka upp och bjudit in folk att möta upp mig och Ellinore Johansson, kommunansvarig i Enköping, på ett café i byn. Mötet flöt på väldigt bra. Vi pratade om hur man kunde få igång lokalt engagemang, bestämde datum för uppstartandet av en lokal Ung Piratavdelning i Enköping samt utsåg en vice kommunledare. Jag passade även på att lämna av en bunte affischer och flyers som jag hade liggande. Förhoppningsvis var det här den lilla knuff som behövdes för att få saker i rullning där.

Efter mötet passade jag på att svänga förbi Västerås och titta in på västeråspiraternas piratöl. Där var stämningen på topp efter en lyckad flygbladsutdelning och ett tiotal pirater satt och diskuterade stort och smått. Fick veta att de varit ännu fler som deltagit i flygbladsutdelningen. Jag passade på att diskutera lite kring hur Piratpartiet skulle kunna fungera i kommunpolitiken med bland andra Mattias Hallin, valkretsansvarig i Västmanlands valkrets, och EU-kandidaten Johanna Julén.

Nu sitter jag här hemma och försöker packa ihop saker inför min resa till SFS-fullmäktige i Karlstad imorgon. Givetvis har jag även bokat in att träffa de lokala piraterna när jag ändå är där.

Jag har nämlign kommit fram till att jag gillar att åka runt och träffa lokala pirater och se all den kreativitet och engagemang som finns i partiet. Framöver står Eskilstuna, Luleå, Linköping, en vända till i Värmland och eventuellt Örebro inbokat före valet. Samt säkert ett par besök som jag inte kommer ihåg just nu. Det är en spännande tillvaro att vara EU-kandidat för ett parti med vind i seglen.

onsdag 6 maj 2009

15 minutes of fame

Jag fick min stund i rampljuset när TV4 Uppland körde ett kort inslag om Piratpartiet i måndags som en del i deras bevakning av kandidaterna. Inslaget kan ses här. jag är lite irriterad över att de svar som jag ger inte är på exakt de frågor som impliceras av berättarrösten, men sådant får man ta. När det verkar som om jag säger att vi ska rösta som vår partigrupp i alla andra frågor än de som rör fildelning är detta givetvis helt fel. Frågan jag svarade på var hur vi skulle rösta i andra frågor än de vi driver, men de frågorna vi driver är givetvis betydligt större än fildelningsfrågan.



Men om inget annat har jag lärt mig lite mer om hur media fungerar.



Jag kan även glädja mig åt att vara en av de kandidater som stöds av nätverket svart måndag. Det finns även möjlighet att ställa frågor till mig på deras forum.

söndag 3 maj 2009

Distriktsutbildningshelg

Jag spenderade dagen på en hyrd scoutgård i Torna Hällestad utanför Lund där Ung Pirat ordnade en distriktsutbildningshelg. Jag var nämligen inplockad som föreläsare under två pass. Min första föreläsning handlade om syfte och visioner med distrikt inom Ung Pirat och den andra handlade om nya politiska skiljelinjer i kunskapssamhället och ideologins roll i piratrörelsen. Den föreläsningen sändes även via Bambuser och kan ses här.

Även om jag inte är enormt nöjd med min insats då jag kunde ha varit betydligt bättre förberedd (tidsbrist har blivit mitt normaltillstånd) så är jag väldigt nöjd med dagen. Mest för att jag fick chansen att ta del av den entusiasm, glädje och framåtanda som jag alltid möter när jag träffar större grupper av unga pirater som samlats för att tillsammans bygga upp Sveriges största politiska ungdomsförbund. Det känns lite vemodigt att ha klivit av förbundsstyrelsen under en såhär expansiv fas, men samtidigt så är jag övertygad om att min efterträdare är helt rätt person att utveckla förbundets organisation till att fylla de behov som den enorma medlemstillströmningen ställer.

lördag 2 maj 2009

5,1%

Det kan väl knappast finnas någon som missat att Piratpartiet tickade in på 5,1% i Synovates mätning om hur folk planerar att rösta i EU-valet?

Rick Falkvinge skriver att vi nu kan räkna med betydligt hårdare tag från de gamla partierna och Christian Engström poängterar att folk verkligen måste gå och rösta om våra framgångar i mätningar ska ge utslag i själva valet. Själv tänker jag förtidsrösta så fort förtidsröstningslokalerna öppnat. Det tycker jag att du med ska göra!

Klara Tovhult menar att det nu är hög tid för oss att se över hur vi kommunicerar ut att våra frågor har ett avgränsat fokus. Att vi helt enkelt inte reflexmässigt ska hosta upp att vi inte tar ställning i den ena frågan efter den andra utan att vi istället ska visa hur vårt fokus faktiskt kommer på följdverkningar inom i stort sett alla frågeområden.

Andra som bloggat om mätningen är Kalle Vedin, ProjO, Anna Troberg, Emma, Tobias björkgren, Marco baxemyr, Marcus Fridholm, Yamiko Panda, Calle Rehbinder, Satmaran, lePlaid, Blag, Berinder, Maloki