måndag 23 februari 2009

Folkbiblioteken 2.0

Jag har alltid gillat bibliotek. Mest för att jag alltid gillat böcker, och det brukar det ju finnas en del av på biblioteken. Jag gick metodiskt igenom all science fiction och fantasylitteratur som jag hittade på mitt kommunala bibliotek när jag växte upp. Att köpa alla de böcker jag läste var helt enkelt inte en möjlighet. Och var skulle jag ha gjort av alla böckerna? En bra natt kunde jag lätt avverka en tre till fyra böcker innan mina föräldrar uppmärksammade att jag inte sov och kom upp och skruvade ut glödlampan ur min sänglampa.

Men vilken roll kommer biblioteken spela i det nya kunskapssamhället? Finns det ett behov av bibliotek och utbildade biblotekarier när all litteratur kan laddas ned från nätet? Jag skulle vilja hävda att det alltid kommer finnas behov av bibliotek. Dels för att jag tror att boken som artefakt kommer leva kvar väldigt länge, men ännu mer eftersom jag tror att den service som biblioteken ger är viktigare än själva böckerna.

Överför den sevicen till nätet! Föreställ att vart enskilt bibliotek har en torrenttracker på sin webbsida. Trackern som sådan kan säkert centraliseras, men för åtkomstens skull bör det finnas en ingång dit från de olika bibliotekens webbsidor. Och givetvis ska bibliotekarierna finnas där för att ge råd och stöd för den som vill ladda ner något. Det mest omständdiga med att ladda ner saker idag är ju hur böäkit det är att hitta det man vill ha och att veta vilken kvalitét som det man laddar ned har. Med en rikstäckande stab av bibliotekarier som hjälps åt att kategorisera och indexera alla torrentsfiler borde det besväret minskas betydligt.

Folkbiblioteken var instrumentala för att göra Sverige till det kunskapssamhälle vi har idag. Jag tror att de skulle kunna spela en minst lika viktig roll i att bilda allmänheten i hur man kan använda internet för att hitta den kultur man söker. Något som jag ser som nödvändigt om vi ska kunna överbygga de digitala klyftor som finns.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en intressant tanke och ett möjligt alternativ till nuvarande ordning. +1

Anonym sa...

Jag gillar själv bibliotek väldigt mycket, och jag tycker att du har en intressant idé.

Anonym sa...

Även jag tycker det här låter som en mycket intressant tankeställning väl värd att vidareutveckla.

Unknown sa...

Helt i linje med vad jag och många med mig argumentrat länge. Jag skulle t.o.m. säga att Internet ÄR folkbiblioteket 2.0. Men håller också med om att Folkbiblioteket 2.0 inte bör ses som en ersättare för folkbilioteket 1.0. Det är snarare ett komplement. Precis som skrivmaskinen är pennan 2.0 men inte för den sakens skull en ersättare för pennan 1.0.

Statligt anställda som hjälper folk hitta samt ladda ner och upp kultur på nätet låter alldeles formidabelt. Kan vi få hela folket att inte bara ta del av detta folkbibliotek 2.0 utan även själva bidra till det, ungefär som hur den mer eller mindre legala fildelningen fungerar idag, skulle bevarandet och tillgängligheten av vårt kulturarv vara mer trygg än någonsin.

Vore hemskt trevligt om man fick uppleva det under sin livstid...

Anonym sa...

samface:
Låter nästan som du beskriver TPB :)

Idén låter kanon tycker jag med!

Anonym sa...

Det är något speciellt med lukten av gamla böcker!

Du konstaterar något viktigt i ditt inlägg:
"Att köpa alla de böcker jag läste var helt enkelt inte en möjlighet."

Varför upplevs en sådan kommentar så självklar i samband med bibliotek, men så provocerande i samband med fildelning?

Piratpartiet behöver en utvecklad bibliotekspolitik!