söndag 31 januari 2010

Ung Pirats östra distrikts distriktskongress

Jag tänkte skriva ner lite tankar kring gårdagens distriktskongress för Ung Pirats östra distrikt. Jag var inplockad som mötesordförande, ett uppdrag som jag tycker jag lyckades sköta helt ok.

Dagen började med att jag begav mig i god tid till kansliet för att skriva ut lite möteshandlingar innan mötet startade. Just starten var nog det som gick sämst, ett flertal ombud var försenade av olika anledningar, däribland distriktets ordförande Edward Lundkvist. Efter att ha väntat en timme satte vi så igång med formalian och lät deltagarna droppa in löpande.  Men utöver den lilla komplikationen tyckte jag mötet förlöpte väldigt bra. Avbrottet i mötet efter lunch för föreläsningar var trevligt, och jag hoppas att min egen korta föreläsning om hur distriktsorganisationen inom Sverok ser ut kunde väcka lite tankar kring vad distrikten inom Ung Pirat kan och bör syssla med. Utöver min föreläsning fick folk även höra på Stefan Flod som föreläste om skillnaderna mellan Ung Pirat och Piratpartiet, samt  Rick Falkvinge som föreläste om aktivism.

Under frågestunden efter Ricks föreläsning hamnade han och jag i en kort ordväxling angående hans bristande förmåga att få styrelsen att leva i enlighet med de värderingar som de själva antagit. Något han bemötte med att konstatera att styrelsen har högt i tak när det gäller att vara otrevliga mot människor som kontaktar dem.

Efter föreläsningarna hölls ett diskussionpass där distriktets verksamhet diskuterades som jag inte deltog i, och därefter fortsatte mötet med valförrättande och beslut kring verksamhetsplan och budget. Verksamhetsplanspunkten blev en smula rörig och jag tvingades på slutet bända ganska ordentligt på mina befogenheter som mötesordförande för att få mötet att gå framåt, men i slutändan hoppas jag att det blev en bra verksamhetsplan som den nya styrelsen ska kunna luta sig mot i sitt arbete under året. 

På tal om ny styrelse vill jag passa på att gratulera David Bergström till posten som distriktsordförande och önska honom och övriga styrelsen lycka till under det kommande året!



lördag 30 januari 2010

Högt i tak i Piratpartiets styrelse! Varifrån låter det bekant?

Eftersom Rick Falkvinge var och föreläste på Ung Pirats kongress idag passade jag på att fråga honom varför han, i sin ledarroll, inte ingripit när en person i styrelsen hävt ur sig att det är "stötande" att Amelia ville "tigga pengar av fattiga studenter" när hon frågade hur styrelsen såg på att försöka finansiera hennes obetalda arbete i Bryssel genom crowdfunding. Personen fortsatte sen med att häva ur sig att om hon inte följer styrelsens anställningsrekomenderationer (dvs anställer folk i och runt styrelsen) så "sviker hon partiet". Liknande åsikter, men något mildare formulerat framfördes sedan av andra styrelsemedlemmar. Ricks svar gjorde mig något förbryllad, han menade nämligen: "eftersom jag såg att det fanns två sidor valde jag att inte säga något och låta andra åsikter komma fram. Och sen ändrade Amelia sig angående crowdfunding, så då behövde jag inte säga något alls". Klart att Amelia backar när hennes trevare om hur styrelsen skulle se på saken möttes med hugg och slag. Då är det ju enklare att leva på vänner och bekantas goda vilja.

När jag påpekade att det inte var själva frågan om crowdfunding som var den springande punkten, utan att han tillät styrelsemedlemmar att verbalt trakassera en partimedlem som kom med en förfrågan (en förfrågan som enligt konstens alla regler dessutom skulle kunna sjösättas enligt trepiratsregeln) så svarade han att vi har högt i tak i partistyrelsen. Någonstans i mitt bakhuvud ringde genast igenkänningsklockor från hur moderaterna försvarade behandlingen som Karl Sigfrid fick utstå från sin riksdagsgrupp under FRA-frågan. "Högt i tak" betyder allt som oftast att man ger den starke rätt att trycka ner den svage. Nu är Amelia allt annat än en svag person, men det betyder inte att hon ska behöva utstå vilka förolämpningar som helst från styrelsemedlemmar enbart för att man vill hålla "ett högt tak".

När jag vidhöll mitt ifrågasättande av varför han inte ingrep blev svaret enbart att positiv kritik tas externt, och negativ kritik tas internt. Vilket givetvis skulle vara en rimlig invändning i en lyhörd organisation som är bra på att hantera kritik, men inom Piratpartiet mest är ett billigt sätt att försöka tysta folk som framför kritik (kan man inte angripa innehållet angriper man formen). Nå, jag är inte den som gillar att tystas, så jag upprepar min fråga här på bloggen (vilket får ses som en betydligt mer extern plattform än i ett rum med enbart unga pirater) och hoppas att Rick ska ta sig tiden till ett bättre svar här i det offentliga. Om du som läsare tycker att det är en fråga som förtjänar ett svar tycker jag att du ska länka in det här inlägget i din egen blogg, eller varför inte skicka ett mail till rick.falkvinge@piratpartiet.se och se om du har mer tur när det gäller att bli besvarad än vad jag hade.

Piratpartiets supervecka i Uppsala

När jag var på Tjejsnack i Linköping nyligen så slogs jag av hur pass mycket vi inom Piratpartiet vinner av att träffas utanför de något instängda chattkanalerna på skype. Hur stämningen blir en helt annan när man kan diskutera ansikte mot ansikte, och hur kreativiteten ökar i det fysiska mötet. 

Det fick mig att inse att jag borde se till att krama ur maximalt med nytta ur de kommande mötena som ska hållas i Uppsala. Nämligen Ung Pirats förbundskongress den sista helgen i mars och Uppsalaparley första helgen i april. Så varför inte fylla veckan där emellan med pirataktiviteter och få folk att stanna hela veckan? Som en blixt från klar himmel slog den tanken ned i mittt huvud, och med det var Superveckan född.

Idén med Superveckan är enkel. Kläm in så mycket pirataktivitet på en och samma vecka och få folk som åker på Ung Pirats kongress att stanna kvar hela veckan. På så sätt så får Uppsalapiraterna massor av chanser att lära känna och umgås med pirater från andra delar av landet, och förhoppningsvis kan en hel del kreativa aktiviteter och projekt uppstå  ur allt piratengagemang som samlas på samma plats. Om idén fungerar bra kanske det går att göra till ett årligt återkommande event.

Än så länge finns följande fasta punkter inlaggda:

26-28:e mars: Ung Pirat har förbundskongress i Uppsala
Ung Pirat kommer ha sin största kongress någonsin i år. För första gången har så pass många personer sökt platserna som ombud att förbundet tvingats hålla val om vilka som får åka och representera medlemmarna, och resultatet av det valet finns här. Med tanke på att det är valår lär kongressen bli extra spännande.

28:e mars: Piratnätets styrelsemöte (17.00-20.00, därefter middag)
Jag sitter en kort tid till som ordförande i lokalavdelningen Piratnätet. Det är en lokalavdelning inom Ung Pirat som har som syfte att främja nybildande av lokalavdelningar inom förbundet, och för att göra det åker vi runt på piratevents och ibland åker vi även och hjälper pirater som vill aktivera sig att hålla uppstartsmöten. Eftersom mer eller mindre alla som kommer sitta i nästa års styrelse för Piratnätet förmodligen kommer befinna oss på Ung Pirats kongress tänkte vi spara lite respengar och trycka in ett styrelsemöte på söndagskvällen när kongressen slutat. De insparade respengarna läggs istället på ett restaurangbesök efter mötet. Givetvis kommer vi tillåta andra pirater som vill se vad vi sysslar med delta i mötet i mån av plats (restaurangbesöket får utomstående däremot bekosta själva, något ska vi ju ha för vårt slit :-P ).

29:e mars: Möte för ett eventuellt piratkollektiv i Uppsala
Nästa höst kommer det flytta en hel del aktiva pirater till Uppsala för att studera. En tanke som kläckts av ett par av dem är att samla ihop en bunt pirater och bilda ett kollektiv. Eftersom många av de potentiella kollektivisterna kommer vara i Uppsala under superveckan kommer de ha ett möte någon gång på måndagen där de pratar ihop sig om planerna, och kollar runt efter intresserade.

30:e mars: Sista planeringsmötet inför helgens Uppsalaparley (15.00-18.00)
För att se till att allt är klart och ordnat inför helgens Parley hålls ett sista planeringsmöte på tisdagen. Här ska det sista i form av scheman, funktionärer och praktiska detaljer ordnas.

30:e mars: Spelkväll på Ung Pirats kansli (18.00-24.00)
Vad är bättre att göra en tisdagkväll än att samla massa pirater, massa brädspel och massa snask och sedan låta folk spela spel hela kvällen? Ung Pirats kansli är den perfekta spellokalen, och även om det säkert kommer spelas spel där även andra kvällar under superveckan känns det vettigt att ha en kväll särskilt dedikerad för ändamålet.

31:e mars: Föreläsning med Anna Troberg (17.00-19.00)
På onsdagen kommer partiets vice ordförande Anna Troberg för att hålla en föreläsning kring kreatörens roll i kunskapssamhället. Exakt titel på föredraget är inte spikad ännu, ej heller vilken lokal den kommer att hållas i. Men föredraget kommer ha fritt inträde och vara öppet för allmänheten.

1:a april: Förmöte inför Piratpartiets årsmöte (15.00-19.00)
Piratpartiets årsmöte är planerat till mitten av april och kommer som tidigare år att hållas online. Eftersom det lätt blir rörigt i diskussionerna inför mötet, och för att hjälpa de som har svårt med mötesformalian kommer Piratpartiet i Uppsala hålla ett förmöte under superveckan där  man kan diskutera motioner, få hjälp med att skriva yrkanden och formaliafrågor och rent allmänt diskutera det kommande mötet under strukturerare former. Förhoppningsvis kommer vi kunna få en eller fler personer från partistyrelsen till förmötet för att svara på frågor som kan dyka upp.

1:a april: Piratstudenternas Piratöl (19.00-22.00)
Piratstudenterna dricker alltid Piratöl i Röda rummet på V-dala var torsdag kl 19.00. Givetvis gäller detta även under Superveckan. Tyvärr krävs kår- & nationsmedlemskap i Uppsala för att man ska komma in, men gästande studenter kan köpa gästkort som ger dem tillträde. Övriga besökare får dessvärre försöka hitta alternativa lösningar för att få sitt  ölbehov mättat.

3:e april: Nationellt Piratstudentmöte
Piratstudenterna finns numera i ett antal olika städer, och siktar på att sprida sig till ännu fler under året som kommer. För att samordna sina aktiviter och för att nätverka så har det beslutats om ett nationellt toppmöte för alla tillresta piratstudenter lördagen den 3:e april under dagen.

3:e april: Mabgasque (18.00-23.00)
Mabgasquen är visserligen inte en egentlig del av Superveckan, men eftersom många av de pirater som besöker Uppsala under veckan förhoppningsvis även kommer gå på Mabgasquen får den stå med här. Mabgasquen är en trerätters middag på Värmlands nation där vi firar att Mars gått över i April, vilket vi firar med Baluns. Efter själva middagen blir det röj med livemusik framfört av Värmlands nationsband. 

4-5:e april: Uppsalaparley
Parley är en form av möte inom Piratpartiet där vi, utifrån ett lokalt initiativ samlas för att diskutera olika piratrelaterade frågor. Temat för vårt Uppsalaparley är skol- & utbildningspolitik ur ett piratperspektiv, och målsättningen är att ta fram en bas som partiet senare kan bygga en politisk plattform på. Vi har föreläsningar, friformsdebatter och även en paneldebatt inplanerad. Arrangörer av Uppsalaparley är Piratstudenterna i Uppsala, men alla pirater intresserade av frågorna är hjärtligt välkomna.


Ovanstående är det som är inplanerat hittills under Superveckan, men det finns givetvis utrymme för fler pirataktiviteter, och Ung Pirat Uppsala har flaggat för att de kommer att ha någon, ännu okänd, aktivitet under veckan. Och förhoppningsvis kommer ännu fler saker trilla in fram tills veckan drar igång (har du förslag är du välkommen att skriva in dem i paddan). Så boka redan nu in i din kalender att du ska tillbringa påskveckan i Uppsala, fundera ut vilka delar av Superveckan du inte kan missa och häng fram kostymen inför Mabgasquen. Du kommer inte ångra dig.  Det finns få saker som är så roligt som att träffa andra pirater. Tänk dig då att få göra det en hel vecka. Känner du dig inte som en del av en enda stor piratfamilj innan lär du lätt göra det efteråt!

fredag 29 januari 2010

80 + 64 + 4 = 0

Eftersom jag märkt att mina egna inlägg blivit ganska korta på sistone tänkte jag passa på att länka till ett inlägg som Thomas Tvivlaren skrivit, som nog får betraktas som en aning längre. Håll till godo.

Ny uppdatering om Amelias situation i Bryssel

Det har framkommit lite nyheter sedan mitt förra inlägg om Amelias situation nere i Bryssel. Parlamentets konstitutionella utskott (AFCO) hade ett möte i måndags där de skulle utse en person som skulle skriva ihop utskottets åsikter i frågan om utökning av antalet ledamöter i parlamentet (även om det inte stod med i dagordningen för det mötet), men eftersom bägge de föreslagna parlamentarikerna var spanjorer så sköts istället det beslutet upp till den 8:e februari. Detta då spanjorernas opartiskhet ifrågasattes eftersom Spanien är det land som tjänar mest på att utökningen av parlamentarikernas antal implementeras så fort som möjligt. 

Så före februarimötet vet vi nu att vi inte kommer få veta något. OCh förmodligen kommer vi inte få veta mer den 8:e än vem vi ska prata med för att få bättre koll på hur parlamentets konstitutionella utskottt  kommer hantera frågan framöver. Har vi tur kanske vi kan få veta mer vid utskottets efterföljande möte den 22:e februari.

Tittar man på själva frågan så har ingenting ändrats. Frankrike vill fortfarande slippa utse sina nya parlamentariker utifrån direkta val och istället skicka två personer från det nationella parlamentet till Bryssel, och liberalerna i Bryssel är fortfarande upprörda över det eftersom det skulle bryta mot den grundläggande principen att EU-parlamentet ska vara folkvalt genom direkta val av befolkningen i de europeiska länderna. Intet nytt under solen där, och om inte dödläget bryts före sommaren riskerar ett regeringsskifte i Storbrittanien att äventyra hela det tilläggsprotokoll som krävs för att Amelia ska tillträda som parlamentariker över huvud taget.

Mer information hittar man här.

 


tisdag 26 januari 2010

Uppdatering om Amelias situation i Bryssel

Den som har koll vet givetvis att även om jag och Amelia Andersdotter flyttat ner till Bryssel för att se till att hon är fullt förberedd den dag hon tillträder som EU-parlamentariker så är det fortfarande väldigt oklart kring när hon formellt kommer att tillträda (vilket sätter mig och Amelia i en minst sagt spännande ekonomisk situation). Som Amelia själv skriver finns det fler frågor än svar kring när hon kan förvänta sig att tillträda, men i mitt letande av nyheter kring ärendet hittade jag en artikel hos EUobserver som väldigt detaljerat går igenom vilka frågetecken som finns och vilka möjliga konsekvenser de kan få. Så vill du ha koll på hur processen kring Amelias tillträde ser ut tycker jag att du ska läsa den.

Blogginlägg jag skulle vilja skriva

Jag har ett ganska stort antal blogginlägg i mitt huvud just nu som väntar på att sättas på pränt. Det är inte en särskilt ovanlig situation, om ni visste hur många inlägg som aldrig kommer längre än till utkaststadiet här på bloggen skulle ni nog häpna. Och antalet inlägg som inte ens lämnar mitt huvud alls är ännu större. Normalt brukar jag inte se det som ett problem eftersom det mesta jag skriver främst är saker som jag själv vill läsa, så blir det inte gjort är det bara jag som drabbas. Men är det ett par inlägg som jag lovat andra att jag ska skriva och då känns det genast värre att det inte blir gjort. Men det gör inte att inläggen blir skrivna. Så i ett försök att sätta press på mig själv tänkte jag lista ett par av de viktigare inläggen jag har på planeringsstadiet just nu.

Utvärdering av Piratpartiets primärval
Piratpartiets styrelse har uppmanat medlemmarna att utvärdera vårt interna primärval i en tråd på forumet. För att bryta ur mitt inlägg ur den flod av kommentarer som redan strömmat in tänkte jag istället publicera mina kommentarer här på bloggen.
(Spoiler: utan att säga något om innehållet i min utvärdering kan jag tipsa om att min underrubrik är satt till: "the road to hell is paved with good intentions".)

Genomgång av mitt senaste Brysselbesök
Efter att ha packat ihop mina tillhörighetet i Uppsala och åkt ner till Bryssel jobbade jag där i två veckor innan jag åkte tillbaks till Sverige. Ursprungsplanen var att jag skulle rapportera dagligen om vad jag gjorde där nere, sen hoppades jag kunna veckovis sammanfattningar, och nu hoppas jag att jag ska få till ett inlägg över huvud taget. (För den som inte orkar vänta på att jag ska få tummen loss rekomenderar jag Amelias faktaspäckade inlägg därifrån)

Inlägg om Piratpartiet styrelse
Eftersom jag ofta skriver om Piratpartiets styrelse som kollektiv, och inte alltid med den mest positiva formuleringen som är möjlig, har jag planerat att skriva ett inlägg om hur jag ser på dem som individer.

Kritik
För att följa upp den interna diskussion om kritik, självbilder och baksätesförande som rasade inom partiet under primärvalet tänkte jag skriva ett inlägg om hur vi inom partiet måste bli bättre på att se till att fler personer involverar sig i framförandet av intern kritik, och vikten av att se just framförandet av kritik som ett av de viktigaste bidragen en medlem kan ge partiet.

Tjejsnack
Även om det redan kommit många bra utvärderingar av eventet Tjejsnack som anordnades i Linköping i helgen, och även om jag stora stunder var distraherad från det som försegick, så skulle jag vilja skriva ihop en egen reflektion kring helgen.

Uppsalaparley
I Uppsala planeras det för fullt anordnandet av ett Parley under slutet av påskhelgen (4-5:e april) med ansats att skapa en bas som Piratpartiet kan bygga politik kring Skol- & utbildningsfrågor kring. Eftersom jag varit involverad i projektet sedan starten skulle jag gärna blogga lite kring mina tankar om tillställningen och dess möjligheter att utveckla partiets politik inom ett centralt område där vi kan ha mycket att tillföra.

Slutligen skulle jag gärna skriva en hel del om Klara Ellström, men är nog lite för privat för att någonsin landa här på bloggen.

fredag 22 januari 2010

Vill du vara med och styra sveriges snabbast växande politiska parti?

igår skickade jag ut följande mail till partiets medlemmar:


Hej

Mitt namn är Mattias bjärnemalm och jag är sammankallande i Piratpartiets valberedning. Just nu arbetar vi med att ta fram kandidater till de val som ska göras på partiets årsmöte i april.

Nedan kommer information om vad vi söker hos de som kandiderar till partiets olika förtroendeuppdrag, samt en förteckning över var och när man kan bokas in för intervjuer om man plockas ut för en sådan. Har du frågor om vad de olika uppdragen innebär kan man antingen vända sig till oss i valberedningen, eller ännu hellre till de som idag innehar uppdragen.

Känner du att ett centralt engagemang i partiet inte är något för dig kan du sluta läsa här.

Kavprofiler

Styrelseledamot
Är du nästa styrelseledamot inom piratpartiet? Partiet söker personer som kan tänka sig att ställa upp som ledamöter eller suppleanter i partistyrelsen. Uppdraget är oarvoderat och omfånget rör sig om ca ett helgmöte varannan månad och ett onlinemöte däremellan. Vidare förväntas en styrelseledamot delta i styrelsens löpande diskussioner i rimlig omfattning, läsa in sig på möteshandlingar inför mötena samt föra en dialog med partiets medlemmar. Under intensiva perioder, som till exempel under höstens valrörelse, gör man bäst i att räkna med ett par extrainsatta onlinemöten med kort varsel.
Vi söker dig som har erfarenhet av styrelsearbete sedan tidigare, gärna inom både ideell, offentlig och privat sektor. Andra erfarenheter som är meriterande är juridisk skolning, kunskap om ekonomistyrning samt erfarenhet av arbetsledning och personalfrågor.
Vi tror att du som söker är drivande men samtidigt lyhörd, självsäker men ödmjuk och visionär men samtidigt inkännande och med en genuin vilja att jämka samman olika viljor till en gemensam linje. Förmodligen har du ett par års arbetserfarenhet på nacken, gärna inom en ledande befattning. God inblick i piratpartiets organisation och ledningsstruktur är ett plus, men inte ett krav. För att kunna väljas till styrelsen måste du ha varit medlem i partiet i minst två månader när årsmötet hålls. Tror du att du är personen vi söker, och känner att du har tiden att lägga för att hjälpa till att få in Piratpartiet i riksdagen så tveka inte att maila oss.

Valberedare
Inför 2010 söker partiet en grupp valberedare som kan axla rollen att arbeta fram ett styrelseförslag till partiets styrelse inför nåsta årsmöte. Som valberedare förväntas du ha en god förståelse för hur partiet fungerar samt en god personkännedom. Uppdraget är oarvoderat och valberedningen arbetar löpande under året med förhållandevis stor anpassningsförmåga vad gäller tider.
Det är meriterande med erfarenhet från rekryteringsarbete eller intervjutekning, samt givetvis tidigare erfarenheter av valberedningar i ideell verksamhet.

Revisorer
Till revisorer söker partiet personer med god erfarenhet av hur ideella organisationer fungerar. Gärna kopplat till en utbildning inom revision eller bokföring.

Kandidering

Kandidering till samtliga uppdrag görs löpande till partiets valberedning på valberedningen(at)piratpartiet.se

Var noga med att bifoga ett personligt brev där du förklarar vilken post du kandiderar till och motiverar varför. Bifoga även ett CV. Glöm inte att få med både mailadress och telefonnummer som vi kan nå dig på.

Intervjuer

Intervjuer hålls på tid och plats enligt nedan. Alla som kandiderar kommer inte kallas på intervju, men det underlättar om man redan i sin ansökan anger vilka intervjutillfällen som paassar. Kan man inte någon av de angivna tidpunkterna/platserna så finns möjlighet för telefonintervjuer under samma helger. Meddela i så fall detta i mailet.

Datum & plats
23-24 jan - Linköping
6-7 Februari - Uppsala
13 Februari - Malmö
20 Februari - Göteborg

Kontakt

Du når valberedningen på valberedningen(at)piratpartiet.se


Jag hoppas att vi får många sökande. Gärna sådana sökande som kan följa instruktionerna och skicka mailet med bifogat brev och CV till valberedningens adress. Hittills har det mest kommit in mail genom att personer tryckt "reply" och skrivit något i stil med. "Hej, jag kan nog vara lite intresserad av det där". Sådana kandidaturer kommer inte beaktas. nog ska man kkunna kräva att en person som kandiderar till styrelsen läser ett mail noggrannt nog för att lista ut hur man kandiderar på rätt sätt. 

söndag 17 januari 2010

Piratpartiets primärval slutar ikväll

Piratpartiets primärval lider mot sitt slut. Ikväll är sista chansen att försöka övervinna de tekniska problemen som vårt röstningssystem lider av och avlägga en röst på upp till 22 st av de kandidater som ställt upp. Kanske har det redan hunnit sluta när du läser det här inlägget. För den som hade svårt att välja vilka man skulle rösta på i valet så fanns det en hel del hjälp och tips att få med urvalsprocessen från en otroligt lång rad av olika pirater som i mängder av bloggposter har valt att lyfta fram partikolleger i valet (noggranaste genomgången stod Qeriuem för). I syd och öst fanns det dessutom valberedningar som tog fram hela förslag på kandidatlistor.

Resan har inte varit enkel. Det har funnits en rad konflikter kring hur valet skulle gå till, och den utdragna processen gick nog folk på nerverna och fick en hel del konflikter att bubbla upp till ytan. Att handhavandet av valet inte sköttesbästa tänkbara sätt gjorde säkert sitt till dessutom för att förvärra situationen.

Men förhoppningsvis kan det beslut styrelsen tog idag göra att konflikterna nu kan läggas bakom oss. Jag uppmanade styrelsen i ett tidigare inlägg att agera i frågan, och det tycker jag att de med all önskvärd tydlighet har gjort i och med dagens beslut. Sedan får vi se vad utvärderingen säger.

Nu är det dags att blicka vidare, släppa rädslan för hur andra uppfattar oss och fundera på vad just du kan göra för att det här ska bli ett ännu mer framgångsrikt valår för Piratpartiet än förra året. För ska vi lyckas med den utmaningen så är det en sak som är säker, då behöver vi allas engagemang och vilja. Det inkluderar ditt! Är du inte redan medlem i Piratpartiet så bli det idag! Och ta kontakt med den lokala organisationen och hör med dem vad du kan göra för att hjälpa till.

Tillsammans bygger vi kunskapssamhället!

fredag 15 januari 2010

Assistenter åt Amelia Andersdotter

En av de första uppgifter jag fick på mitt bord när det stod klart att jag skulle komma att jobba som kanslichef åt Amelia när hon väl tillträder som parlamentariker här nere i Bryssel var att bistå i framtagandet av kriterier för övriga anställningar. Resultatet av det arbetet blev ett underlag som Amelia sedan byggde ett dokument om hennes blivande assistenter på och som nu finns att läsa på forumet för att alla medlemmar ska kunna komma med synpunkter innan det klubbas. För att öka intresset för dokumentet tänkte jag även publicera det här på min blogg:

Assistenter till Amelia Andersdotter

  • Uppdelning mellan Bryssel och Sverige
De pengar som EU ger till parlamentarikerna för assistenter kan användas för att anställa assistenter på plats i Bryssel, samt för att anställa lokalassistenter i hemlandet. Budgetposten ska även täcka de reskostnader (resa och boende) som uppstår när en assistent följer med sin parlamentariker på tjänsteresor. Detta gäller främst resorna till Strassbourg, men även eventuella andra resor där parlamentarikern behöver ha med sig en eller flera assistenter. För att ha utrymme för den typen av resor är det viktigt att inte hela lönebudgetten binds upp i fasta lönekostnader.

Den uppdelning som Amelia anser vara den bäst lämpade för att tillgodose hennes behov är att ha tre assistenter anställda på plats i Bryssel samt fem lokala assistenter anställda i Sverige. Assistenterna i Bryssel kommer fungera som politiska sekreterare och tjänsterna kommer utlysas både internt inom partiet och externt via AMS. De lokala assistenterna kommer fungera som kanslister och delfinnansieras med hjälp av anställningsstöd eller liknande. Genomgående för alla tjänster är att vi kommer eftersträva att i första hand hitta personer med värderingar som ligger i linje med Amelias och partiets, och som inte står på partiets riksdagsvalsedlar. Det sistnämnda för att undvika en intressekonflikt mellan anställningen och eventuell personvalskampanj.

Utöver ovanstående assistenter kommer möjligheterna för att ta in praktikanter undersökas. Både vid kontoret i Bryssel och på distriktskanslierna.

  • Assistenter i Bryssel
De tre tjänsterna som assistenter i Bryssel kommer vara inriktade mot tre olika områden för att maximera det stöd till Amelia som assistenterna kan ge. För att tydligöra de olika rollerna har tjänsterna fått beteckningarna kanslichef, utredare samt praktisk assistent.

Kanslichef
Kanslichefen har det övergripande ansvaret för kontoret i Bryssel samt hanterar mediakontakter och bistår Amelia med arbetsledning av övriga assistenter. Tjänsten är på ett år och kan förlängas. Tjänsten som kanslichef kommer innehas av Mattias Bjärnemalm under 2010.

Utredare
Tjänsten som utredare är främst tänkt att avlasta Amelia med arbetet att läsa och sortera ändringsförslag i de texter som behandlas i parlamentet samt att på andra sätt bistå med kvalitativt utredningsarbete. Tjänsten kommer även ha ansvaret för nyhetsbevakning av de områden som är relevanta för Amelias arbete. Till tjänsten kommer vi främst eftersöka någon med juridisk utbildning med inriktning mot internationell rätt/EG-rätt och i andra hand någon med statsvetenskaplig utbildning med inriktning mot Europastudier eller motsvarande. Tjänsten är på ett år och kan förlängas.

Praktisk assistent
Den praktiska assistenten kommer fungera som ett stöd för kansliets administrativa arbete, men kan även få uppdrag som mer kopplar till det politiska arbetet. Assistenten kommer främst hantera telefon- och mailsvarande och logistik kring besöksgrupper och praktikanter, men en stor del av tjänsten är tänkt att vara flexibel för att kunna bistå där behov uppstår. Till tjänsten kommer vi främst eftersöka någon med statsvetenskaplig utbildning eller motsvarande. Tjänsten kommer vara i upp till ett år, beroende på när den tillsätts och kompetensen hos den sökande. Tjänsten kan förlängas.

  • Lokala assistenter i Sverige
De fem lokala assistenterna i Sverige kommer placerat utspridda små kanslier i var och ett av partiets fem distrikt och gemensamt betecknas distriktskanslister. Kanslisterna kommer i första hand arbeta med att hålla Brysselkontoret ajour med vad som händer i respektive landsända både rörande de frågor som är av intresse för Amelia och det som pågår inom partiet. Kanslisterna kommer även hålla regelbundna kontors- och telefontider. Övriga arbetsuppgifter kommer bero till stor del på vilka som anställs, men arbetsuppgifter som kan komma att läggas på de lokala assistenterna inkluderar: utkastskrivande för debattartiklar, mailhantering, bokföringsarbete, webbsidearbete, research samt ansvar för att ordna med besöksgrupper. Tjänsterna kommer även att under perioder med låg normal arbetsbelastning kunna bistå det lokala partiarbetet i respeketive distrikt.

De fem distriktskanslierna planeras att hamna i följande orter: Malmö, Umeå, Göteborg, Linköping och Stockholm. Eventuellt kan vissa förändringar ske utifrån tillgången till lämpliga kontorslokaler eller bostadsort för tillträdande kanslist.

Till tjänsterna som lokala assistenter kommer det inte krävas någon formell kompetens utan individuell lämplighet kommer vara avgörande vid tillsättningarna. Tjänsterna kommer sträcka sig fram till någon gång i slutet av 2010 varefter behovet för att fortsätta tjänsterna kommer att utvärderas

Givetvis får man kommentera dokumentet här, men ännu bättre är om man gör det i forumet.


Piratpartiets kommunikationskanaler, en historisk tillbakablick

Jag började i kommentarsfältet i ett läsvärt inlägg av Mikael Hedberg skriva lite om Piratpartiets användning av forum/IRC/skype/wiki/mailinglistor/paddor/bloggar/twitter som kommunikationsmedel inom partiet och insåg att det nog förtjänade ett eget inlägg. Så jag tänkte att det kunde vara ett bättre tidsfördriv än att försöka hitta en mataffär och stapla upp förnödenheter för helgen här i Bryssel.

Som i alla historiska tillbakablickar gäller det att hitta en startpunkt. För beskrivningar av Piratpartiet är det ofta en enkel lösning, då partiet bara funnits sedan januari 2006. Så låt oss börja där.

För att göra någon form av avgränsning har jag exkluderat partiets mailutskick från nedanstående historieskildring, men det kan vara värt att notera att det parallelt med andra vägar alltid även funnits en ständig ström av mail som gått ut via partiets medlemsregister. Dels nationella, men även lokala. Det har dessutom funnits en rada olika wikis som använts av partiet, men eftersom jag hållt mig på säkert avstånd från dem alla merparten av tiden finner även de sig utelämnade ur historien.

Urhistorien - Forumets inledande glansålder
I januari 2006 startades Piratpartiet. I praktiken så var partiet sitt forum. Det var där all kommunikation skedde och det var där alla beslut togs. Det mesta på forumet var öppet för vem som helst att läsa, men det växte även fram en del slutna underforum för mediapirater, riksdagskandidater och liknande. Det började även växa fram mailinglistor, kanske främst på lokal nivå, men troligtvis var det även under den här perioden som de första nationella listorna skapades och snabbt glömdes bort. Ibland krävdes dock mer realtidsbaserad kommunikation än vad forumet kunde erbjuda, och det innebar för de allra flesta att man tog sin telefon och ringde den man ville ha tag på, men vissa inom partiledningen körde med programmet skype, och därför blev det naturligt att de tog kontakt med varandra den vägen. Både i tal och i skrift.

Riksdagsvalet 2006 - Forumets höjdpunkt och fall
Under hösten 2006 när valet kom allt närmare så blev intensiviteten på forumet allt högre. Vilket förmodligen dolde det faktum att fler och fler aktiva på nationell nivå drogs in i den centrala skypekanalen. Det doldes även ytterliggare av att det på skype främst diskuterades praktiska frågor medan de ideologiska och politiska debatterna fortfarande fördes på forumet. Även den lokala verksamheten hade sitt starka fäste på forumet. Men sen kom valresultatet och slog musten ur organisationen. Och det som tog mest stryk var engagemanget på forumet. Det högaktiva engagemanget i skype klarade sig relativt intakt eftersom det fanns en social dimension som gjorde att folk höll igång diskussionerna, men forumaktiviteten skulle nog aldrig komma att hämta sig.

Eftervalstiden - Kampen mellan Skype och IRC
När 2007 började och en stor andel av kommunikationen nu fanns på skype blev det viktigt att få in alla nyckelpersonerna i de aktuella skypekanalerna. Det ledde till en aktiva rekrytering till kanalerna, och det var förmodligen den som gjorde att det första motståndet mot Skype organiserades. Tidigare hade Skypekanalerna beskrivits av användarna som ett sätt att kommunicera med andra pirater för de som ville, men nu hade retoriken ändrats till att det sades vara den nödvändiga centrala kommunikationsvägen för ledningen (något den alltså redan varit under nästan ett år) och det poppade även upp en del regionala och lokala skypekanaler. Det fick vissa inom partiet att se rött på grund av Skypes stängda format, och en häftig diskussion om Skype kontra IRC fördes inom partiet. Samtidigt dog i stort sett alla mailinglistor som användes ut som en följd av den låga verksamheten efter valet.

Den stora tystnaden - IRC vinner slaget, men inte kriget
Efter stor påtryckning internt gick partiledningen med på att äverge Skype som plattform för ledningskommunikation och partiet satte istället upp en egen server där alla skulle kunna delta i diskussionerna. Efter en livlig smekmånad surnade dock äktenskapet. Ledningen höll sina möten pliktskyldigt på IRC-servern, men mellan mötena sågs de inte till, och privat fortsatte många att använda Skype för att hålla kontakten med partivänner. Detta tillsammans med en mellanvalsperiod sänkte ner partiet i en period av väldigt låg nivå av intern kommunikation.

Utflyttningen - Bloggarna ser dagens ljus
Det är kanske inte så viktigt när den första piratbloggen kom, eller ens vem som var först. Men det stora genomslaget fick nog piratbloggarna när kommunikationen på Skype låg nere. Det visade sig nämligen vara så att de fyllde ett behov som fanns av att kunna skriva längre ideologiska texter och att kommentera nyheter utan att drabbas av forumets troll. Dessutom var bloggarna utåtriktade och det första verktyget som vände sig lika mycket utanför partiet som inom det. Ganska snabbt utkristaliserades ett antal nyckelbloggar som ersatte forumet som det naturliga förstastället för att få information om piratrelaterade frågor i media. (Emma, Rick och Oscar är kanske de mest självklara exempeln från den här tiden).

FRA-debatten - De stora bloggarnas storhetstid och Skypes återuppståndelse
Nästa stora omvälvelse i kommunikationsmetoderna inom partiet kom sannolikt med det framväxande motståndet mot FRA. Dels ledde det till en rejäl ökning av piratbloggar, både genom att fler pirater började blogga, men även genom att flera etablerade bloggar kom ut som pirater. Mångfalden var dock inte särskilt platt, vilket enkelt kunde skänjas om man kollade vilka bloggar som länkades till av alla andra, och därmed blev noder i alla bloggbävningar, bloggstormar och liknande som uppstod. Samtidigt hade partiledningen övergett IRC-projektet och återupptagit Skype som kommunikationsmetod för ledningens realtidskommunikation. IRC-servern fanns dock kvar vilket ledde till en spricka i kommunikationsvägarna mellan de områden som höll sig på IRC, främst Göteborgsregionen, och resten av partiet.

De sociala mediernas mångfald - den stora oredan
Även efter att FRA-debattens svallvåger hade lagt sig behöll bloggarna sin nyckelroll för den politiska diskussionen inom partiet. Och skype fortsatte att växa som direktkommunikationskanal. Det gick inflation i kanaler då fler och fler bjöds in vilket skapade subgrupper med egna kanaler. Samtidigt byggde distrikt, arbetsgrupper och vänskapskluster upp sina egna kanaler av växlande storlek. Runt årsskiftet 08-09 började ett mödosamt arbete med att försöka lyfta upp forumet på nytt genom att man började använda det som dokumentsamling för protokoll och liknande i större utsträckning än tidigare. Samtidigt pratades det en hel del om att byta ut hela forumet rakt av, och twitter dök upp som en helt ny kanal. Någon gång under våren 2009 började man även höra talas om Google Wave, som skulle lösa alla partiets kommunikationsproblem när det väl kom (som parentes kan nämnas att ett par piratvågor startade när Wave väl kommit, men att genomslaget uteblev).

EU valet - den stora expansionen
Under EU-valrörelsen 2009 skedde det en enorm tillväxt i antalet aktiva inom partiet. Det ledde till en ökning på nästan alla bredder när det gällde kommunikation. Det kom fler bloggar och fler skypekanaler. Det skedde även en ökning av kommunikation över IRC, men den kom till stor del att ske utanför partiets egna server för att nå de aktivistgrupper som av hävd ställt sig utanför partiets arbete trots att de till mycket delade partiets agenda. Under ett kort tag lyckades man även tekniskt brygga över Skype och IRC och folk kunde därmed kommunicera mellan de olika plattformarna. Men efter ett tag havererade lösningen och föll sedan snabbt i glämska.
Även forumet fick ett ökat antal besökare och man tvingades försöka styra upp modereringen för att få forumet att bli mer användbart. Twitter slog under valrörelsen igenom stort inom partiet, och live.piratpartiet.se som hade lanserats för att bevaka Piratebayrättegången gjordes om till en portalsida för alla piratbloggar och tweets.

Post-EU och nu - paddan slår igenom
Det är inte mycket som förändrats efter EU-valet vad som gäller partiets kommunikationsvägar. Partiets kommunikationsvägar är fortfarande många och röriga. Kritiken mot Skype finns kvar som alltid. Men en sommar av datakärlek där pirater otvunget blandade sig med härliga nätaktivister förde en konkret sak med sig. Nämligen paddan. Verktyget Etherpad kom från ingenstans och tog alla med storm genom sin enkelhet. Och från aktivisthåll spreds det in i piratpartiets kommunikationsvägar och blev så omtyckt att när Google, efter att ha köpt upp företaget som ahde etherpad, beslöt sig för att släppa koden fri på grund av påtryckningar så fixade partiet ihop sin egna Piratepad (på annat håll uppstod lolpad och faxpad).


Jag hoppas att min historieskildring kan vara behjälplig i att förstå det väldigt dynamiska och slumpartade i valet av kommunikationsvägar inom partiet. Och om inte det så kanske det i alla fall varit en stunds underhållande läsning.

Piratpartiet fortfarande osynligt i Demoskops senaste mätning

När jag tittar på mätningen från Demoskop som publicerades i Expressen idag (och nämns i Svd, DN och SDS) så noterar jag lite vemodigt att Piratpartiets sympatisörer ryms inom den lilla gruppen på två procent övriga.

Ganska kort efter EU-valet halkade piratpartiet en bra bit ner i mätningarna. Vilket inte är särskilt ovanligt, framförallt som SD tog över rollen som uppstickarparti i de traditionella medierna. Lägg på det ett primärval som inte fungerat helt friktionsfritt och som tagit bort fokuset från utåtriktad verksamhet så är det inte alls märkligt att vi ligger där vi ligger. Och det är inte heller särskilt oroande. Så här långt före EU-valet  i somras fanns vi inte i mätningarna alls, och vi lyckades ju ändå göra ett hyffsat skapligt EU-val.

Men mätningarna  är intressanta att titta på ändå. Centern rasar till en bottennotering och hamnar långt under fyraprocentsspärren, vilket rimligtvis borde göra att centerpartister med ett patos för den personliga integriteten och som inte vill slänga bort sin röst i nästa val rimligtvis bör rösta på Piratpartiet 2010. Likaså kan det vara dags att lämna det sjunkande vänsterpartiet om man är en frihetlig vänstersympatisör och istället gå över till Piratpartiet.  Att rösta på ett parti som åker ur riksdagen är nämligen mer eller mindre värdlöst, då det exakta röstandet i media helt kommer överskuggas av att partiet åkte ut, men att rösta på ett uppstickarparti på väg in gör skillnad oavsett om vi mot förmodan inte skulle nå hela vägen. 

Vidare kan man se att blockpolitiken skulle förändras i grunden om Demoskops mätning blev resultatet. Dagens block skulle reduceras till att bestå av ett stort parti och ett stödparti vardera och därmed knappast kunna definieras som block längre. Samtidigt skulle Sverigedemokraterna visserligen komma in, men förmodligen marginaliseras i praktiken. 

Oavsett hur mycket man tror att dagens mätning kommer besannas går det inte att förneka att det kommer  bli ett spännande valår. 

Andra som bloggar om mätningen: Jonas Morian, Erik Laakso, Peter Andersson, Kent Persson, Röda berget, Johan Sjölander & Anders Edwardsson.




torsdag 14 januari 2010

Medborgarna ska ha kontroll över informationen!

Jag läser följande i Svd idag:

Alldeles för länge har teknikutvecklingen behandlats som en opolitisk fråga, som mest handlat om att effektivisera den offentliga administrationen. Men informationstekniken är högst politisk, och skapar frågeställningar om relationen mellan en kommun som Stockholm och medborgarna som tidigare inte fanns. Internet gör det möjligt att i grunden förändra medborgarnas insyn i staden, och inflytande över politik och offentlig verksamhet.

Det är en klockren analys, och det är därför lite tråkigt att det inte är någon av de lokala Stockholmspiraterna som framför den utan att den istället kommer från Lotta Edholm (FP) och bottnar i Folkpartiet i Stockholms program om kommunal internetpolitik (det finns även ett inlägg på hennes blogg om programmet och hon har även skrivit kort om Google vs Kina).

Men cred ska ges där cred förtjänas. Artikeln är klockren, och jag ska sätta mig och läsa igenom hela programmet från folkpartiet i Stockholm för att se om det finns bitar där som kan kopieras av våra olika grupper som jobbar med kommunpolitiska plattformar just nu runtom i landet. Och skulle Lotta någonsin tröttna på ett övervakningsivrande folkparti är hon mer än välkommen att sadla om som pirat. Jag har på känn att hon skulle passa in bra hos oss :-)



Konflikt i Piratpartiet? På en torsdag? jaja..

Det fanns en gång i tiden då det sällan uppstod konflikter inom Piratpartiet utan att jag hade god koll på dem innan de ens uppstod. Jag satt som partiorganisatör i partiledningen, hade en ordentlig förankring i två av fem partidistriktet och rent krasst var det så få funktionärer totalt i partiet att om man ville få ett internt maktkritiskt perspektiv på en fråga man grubblade över så var jag en av få insatta personer man kunde bolla med.

Den tiden är sedan länge förbi, och det är inte utan att känna en smula maktlöshet som jag sitter här på mitt temporära kontor i Bryssel (läs gärna Amelias rapporteringar härifrån) utan tillgång till Skype och tvingas läsa mig till vad som händer mellan raderna på olika personers bloggar. Som tur är tänker jag inte låta det hindra mig från att ha synpunkter på det som händer.

Isabella Lemoine och Johan Hellberg, två pirater jag träffat och diskuterat med och hyser stor respekt för, har i ett blogginlägg gått ut och förklarat varför de lämnar sina förtroendeuppdrag inom partiet. I korthet menar de att faktumet att Rick och Anna haft tillgång till löpande information om hur resultaten i vårt primärval ser ut och de indicier, som de upplever som starka, om att de även agerat på den informationen gör att valet bör tas om och skötas av neutrala valförrättare. När ni läser kommentarerna till inlägget så bör ni lägga lite extra uppmärksamhet till Emmas väldigt välformulerade kommentar, som jag till stor del instämmer i. Saken har uppmärksammats på andra bloggar och Björn Felten och Emil Isberg har bägge bloggat om saken.

Björn undrar vad da buzz handlar om och menar att vår viktigaste fråga är att hamna i riksdagen. Jag skulle vilja säga att han har fundamentalt fel i det påståendet. Vår viktigaste fråga är att driva igenom vår politik, och för att kunna göra det måste vi upplevas som trovärdiga. Och att inte leva upp till de nivåer av transparens och demokrati som vi samtidigt utkräver av staten gör oss knappast till ett trovärdigt alternativ.

Emil verkar å sin sida inse problemet, men mest av allt vilja sopa det under mattan, en attityd som jag har ännu mindre förståelse för. Det är genom att handlingskraftigt visa att det finns ett problem, men även en vilja att lösa det som partiet kan gå vidare. Vår fablesse för att förtränga interna konflikter så fort de upplevs som obekväma är i mina ögon grunden för det ständigt växande missnöje med ledningen som jag tycker mig skymta var gång jag rör mig bland de aktivister som både är aktiva lokalt och nationellt. Som Isabelle och Johan.

Min uppmaning till styrelsen blir således att resolut agera för att lösa den här konflikten på ett sådant sätt att vi får till ett val och ett valresultat som vi kan förlita oss på utan att behöva bygga den tilliten på ett hopp om enskilda kandidaters goda vilja. Hur det sedan ska lösas i detalj är något som säkert kan diskuteras, men det första vi behöver är ett gemensamt mål, för annars kommer vi aldrig enas om medlen.

Det har skrivits mycket om att Piratpartiet är en enda stor familj på sistone. Och min erfarenhet är att inga konflikter kan bli värre än familjekonflikter som inte hanteras med eftertänksamhet och förnuft.

måndag 11 januari 2010

Livet är en resväska på väg mot Bryssel

Sitter på Bromma flygplats och dricker en kopp Cappuccino köpt för mina sista svenska mynt. Mitt liv i sin helhet är uppdelat mellan de två resväskorna jag har med mig och ett källarförråd i Uppsala. Mina möbler, och för den delen en stor del av mina prylar, har jag de senaste dagarna sknkt bort till vänner och bekanta som velat ha saker. Mitt korridorrum är uppsagt, och nästa hyresgäst flyttar in redan i veckan. Kort och gott har jag avslutat mitt liv i Sverige och förberett mig för att börja en tillvaro som kanslichef åt Amelia Andersdotter i Bryssel. Synd bara att den otympliga administrationen och politiska konflikter mellan vissa medlemsländer i EU och parlamentet gör att det fortfarande är oklart när Amelia tillträder som observatör och min tjänst därmed kan skapas i realiteten. Fram tills dess lever jag på pengar lånade av vänner, och har tillgång till Parlamentsbyggnaden främst genom Christian Engströms försorg. Förhoppningsvis ska jag lyckas ordna så att jag får en bricka via den gröna  gruppen som gör att jag kan komma och gå som jag vill och inte vara beroende av att HAX kommer ner och bekräftar att jag har rätt att inträda i härligheten var gång jag ska in i parlamentsbyggnaden (som han var tvungen att göra under mitt senaste besök när jag hade en besöksbricka till parlamentet).

Exakt vad jag ska göra de här två veckorna är fortfarande oklart, men det klarnar säkert när jag träffat Amelia (som redan är nere i Bryssel) och vi gått igenom hennes agenda för den här Brysselvistelsen. Utöver jobb tänkte jag hinna träffa ett par vänner som jobbar här nere, skaffa mobilabonnemang och bankkonto, och vem vet, kanske även en bostad (vill förresten passa på att rikta ett stort tack till Robert Damberg som hjälpt  mig få tak över huvudet i Bryssel under de kommande två veckorna). 


söndag 10 januari 2010

Ung Pirat, en vital del av piratrörelsen!

Det dyker alltid upp spännande diskussioner i Piratpartiets skypechattar (är du medlem i partiet men inte inne i skypekanalerna så hugg tag i någon funktionär och se till att du blir indragen. Grymt lärorikt om hur partiet fungerar!). För någon dag sedan startade i en av chattarna en diskussion kring Ung Pirats roll inom piratrörelsen, och mer specifikt hur pass viktigt det var att Ung Pirat fokuserade på valet i år (eftersom allt står och fallet med valet...). Tonen på diskussionen var kanske inte den bästa, men så är ju vi inom Piratpartiet inte världens bästa det här med saklig kritik, men den förde trots det en hel del gott med sig.

Den fick till exempel Tess Lindholm att skriva ett väldigt läsvärt inlägg där hon reflekterar kring sin syn på Ung Pirats roll, och på vårt sätt att diskutera saker internt. Och det fick Victoria Westberg att skriva om hur Ung Pirat varit en inkörsport för henne in i partiets verksamhet. bägge inläggen är riktigt bra och väl värda att läsa. Gärna mer än en gång. 

Jag tror, precis som Tess, att Ung Pirat är livsviktigt för partiet på sikt. Det är där de nyaste och mest kreativa tankarna kring informationspolitik och kunskapssamhället kommer dyka upp (och det är inte heller konstigt att en stor del av framtidsklustret är eller har varit aktiva inom Ung Pirat). Så om du är pirat och ung och ännu inte aktiv i Ung Pirat tycker jag att du omedelbums ska haffa tag i första bästa lokalavdelning (eller starta upp en egen) och börja engagera dig. Du kommer inte ångra dig!


Tillägg: läs även gärna Emil Paulsrud inlägg om skillnader mellan Ung Pirat och Piratpartiet.

Piratpartiet kommer förändra världen! (förr eller senare)

Det finns olika sätt att förhålla sig till det här med riksdagsval. Ett sätt som många inom Piratpartiet hade redan 2006 och som jag reagerade på var en "nu eller aldrig"-mentalitet. De menade att om vi inte skulle lyckas ta oss in i riksdagen i det valet så skulle loppet vara kört, den personliga integriteten monteras ned helt, partiet tappa alla sina aktiva medlemmar och världen skulle mer eller mindre gå under.

Vi kan väl såhär nästan tre och ett halvt år senare konstatera att de hade fel. Världens finns kvar, riksdag och regering har fortfarande mängder av förslag för hur man kan minska människors privatliv, och Piratpartiet har formligen exploderat i medlemsantal och verksamhet och är representerat i Bryssel av två fantastiska personer. Likväl så börjar samma tankegångar höras igen inför årets val. Delvis från samma individer som sade det redan 2006.

Så varför verkar vissa tro att världen står och faller med ett val? Kanske är det så att de behöver känna den pressen för att verkligen ge allt i valrörelsen?

Själv är jag ju övertygad om att Piratpartiet är här för att stanna, och att ett eventuellt dåligt val i år snarare ska ses som en formsvacka än som en katastrof. På samma sätt som jag dagen efter valet 2006 lugnt och stilla skickade iväg ett mail till partistyrelsen med idéer kring hur vi skulle sysselsätta oss fram tills 2010 så är jag övertygad om att vi kommer finna saker att göra även fram till 2014 om valet i höst inte går så bra som vi alla hoppas på.

Visst, det kommer vara en motgång. Och visst kommer det svida. Men med så mycket framåtblickande tankar som ryms inom Piratpartiet kan inte en valförlust bli mer än "a bump in the road" på vår väg mot det öppna kunskapssamhället!

(med det sagt hoppas jag givetvis på stora framgångar för Piratpartiet i valet i höst, både på riksdagsnivå och kommun- och landstingsnivå)





måndag 4 januari 2010

Östra distriktets valberedande grupp

Jag har, som jag skrivit om tidigare, ingått i en grupp som tagit på sig att bygga ett förslag till kandidatlista utav personer från östra distriktet som kandiderar i primärvalet till Piratpartiets riksdagslistor. Utöver mig så har gruppen bestått av Victoria Westberg, Björn Nilsson och Sammy Nordström (Sammy och Victoria har redan bloggat om listan). Gruppen har arbetat över Skype med framtagandet av listan, och den korta motiveringstexten skapades i en Piratepad.

Målsättningen har varit att ta fram en lista som kommer ge oss aktiva i östra distriktet bästa tänkbara utgångsläge för att driva en framgångsrik kampanj i distriktet. Att kandidaterna är avgränsade till kandidater som bor i distriktet och som kommer bo kvar här under valrörelsen beror på att vi tror att kandidater som rör sig bland de aktiva och deltar i kampanjen lokalt ökar motivationen hos de andra aktivisterna under valrörelsen. Att ha en livs levande kandidat att visa upp gör helt enkelt kampanjen mer givande för de som deltar. Och även om man får rösta på kandidater från hela landet kommer alla kandidater utom 10 delas upp utifrån vilket distrikt de tillhör, och därmed blir det helt enkelt mer relevant för folk att rösta på kandidater de vill lyfta upp på den egna distriktslistan.

Tänker du använda vår föreslagna lista men vill lägga till någon speciell kandidat du tror på från något annat distrikt rekomenderar jag att du lägger in dem nederst på din lista. På så sätt riskerar de inte att konkurrera ut någon från östs chanser att hamna bland rikskandidaterna, samtidigt som den utvalde lyfts upp ett snäpp över alla andra kandidater från det distriktet den tillhör.

Hur som haver, här är i alla fall själva listan:

1. Hanna Dönsberg, Västerås
2. Mårten Fjällström, Uppsala
3. Marit Deldén, Linköping
4. Gabriel Sjölund, Linköping
5. Emil Isberg, Västerås
6. Eva Wei, Uppsala
7. Mattias Andersson, Örebro
8. Mikael Nilsson, Uppsala
9. Johanna Julén, Västerås
10. David Bergström, Strängnäs
11. Anna Svensson, Norrköping
12. Mattias Lennartsson, Västerås
13. Stefan Flod, Uppsala
14. Jonas Nordgren, Västerås
15. Benjamin Ingberg, Linköping
16. Leif Svensson, Valdemarsvik
17. Maria Follman, Örebro
18. Anders Lindbäck, Västerås
19. Gabriel Ledung, Uppsala
20. Michael Ahlström, Norrköping
21. Katarina Sundén, Örebro
22. Linus Godman, Gotland

Är du en medlem i piratpartiet boende i Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län, Södermanlands län, Östergötlands län eller på Gotland tror jag att det här är en bra utgångspunkt att ha när du ska sätta ihop din lista. Givetvis kan du flytta om i ordningen om du vill premiera någon speciell kandidat som du har ett gott öga till, eller om du vill lägga till någon. Men som utgångspunkt kan det vara bra att ha en mall att luta sig mot då väldigt få personer nog har särskilt bra koll på alla kandidaterna. Jag själv hade det definitivt inte innan jag påbörjade mitt arbete inom den valberedande gruppen.

Röstar i valet gör du här. Ha tålamod med att systemet kan ha en del småbuggar. 


lördag 2 januari 2010

Piratpartiets primärval

Jag har haft synpunkter på hur Piratpartiet borde ta fram sina kandidater till riksdagslistorna ända sedan jag utvärderade det usla förfarande som partiet använde sig av 2006. Att vi inte hade någon bra metod för fyra år sedan var ju knappast konstigt med tanke på hur kort tid partiet hade funnits på den tiden, men att vi inte har ett särskilt mycket bättre system i år beror nog främst på att det inom styrelsen blev viktigare att diskutera kodning är kvalitet. 

Mitt första inlägg om vår urvalsprocess kom redan kort efter EU-valet och väckte viss diskussion. Framför allt valberedning av kandidaterna fick vissa att se rött. Vilket ju kan tyckas märkligt då de inte haft någon invändning på att vi använde en valberedning för att ta fram vår EU-valsedel. Med undantag för idén om att dela in listorna distriktsvis istället för valkretsvis så förkastades mitt förslag mer eller mindre rakt av när styrelsen började titta på frågan, och istället skapades en modell där man blandade rikskandidater med lokala kandidater utifrån en klurig algoritm. Det innebar att var enskild medlem kan rösta på 22 namn från hela landet samtidigt som max 10 namn från andra orter än det egna distriktet kan hamna på den lokala listan i slutändan. Man kan alltså lägga röster som enbart påverkar utfallet på en annan lista än den egna om man har lite otur (faktum är att sannolikheten för detta är stor om man röstar på 22 namn spridda jämt över landet). Överlag skapades ett så pass komplicerat system att taktikröstning blir mer eller mindre nödvändigt om man ska ha en chans att se hur den egna rösten påverkar utfallet.

Från början fanns även möjligheten att lägga minusröster på de man tyckte sämst om, men efter viss diskussion togs möjligheten för dessa svarta kameler bort av styrelsen.

Nästa kontrovers rörde kvotering. Där jag föreslagit att valberedningen skulle få i uppgift att se till att hitta kandidater som möjliggjorde en lista som var jämställd beslöt styrelsen istället att det skulle ske en automatiserad kvotering vilket fick en hel del intern kritik.

För att kompensera för bristerna i valsystemet har det i både syd och öst bildats valberedande grupper som på ett självutnämnt mandat tagit på sig att syna kandidaterna och ge förslag på kompletta listor för att medlemmar som inte orkar sortera igenom över 200 kandidater ändå ska kunna göra ett informerat val.

Själv har jag ingått i östs valberedande grupp, som publicerat sitt förslag på forumet idag, och jag har även skrivit två blogginlägg om att man bör rösta lokalt och att man bör rösta ungt.